Hem / Handboll i Sverige / "Viktigt att följa sin plan"

"Viktigt att följa sin plan"

ATG SVENSKA CUPEN För första gången i klubbens historia ska Skara HF spela en titelmatch. För Magnus Frisk och hans lila gäng blir det två speciella finalmatcher mot Skuru.
Bilden: Magnus Frisk, Skara HF, foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.


Själv är Magnus Frisk en av de mest rutinerade tränarna i svensk handboll. Mellan 1994 och 2018 ledde han Skövde HF till sex SM-finaler och ett guld. 

Nu står han i cupfinal med Skara HF, laget han tränat sedan säsongen 2018/19. 

– För vårt lag kommer det här ge erfarenhet. Att spela matcher med finalstämpel är ovanligt. Det här smäller högt i Skara. Det är jätteroligt för oss och en fjäder i hatten. Kanske är det någon form av hållplats på vägen i ett försök att etablera Skara ytterligare i eliten. 

Ni föll mot Skuru i fjolårets semifinalserie samt i höstens SHE-möte. Vilka lärdomar kan ni dra från de matcherna?
– En god fråga. Skuru spelar en snabb handboll med individuella kreativa spelare. Det gör det svårt att analysera deras spel. Vi behöver ha koll på dem spelarna och hur de agerar i anfallsspelet. Även om vi gör det trångt för anfallsspelaren klarar dem av det ändå, menar Frisk som fortsätter angående motståndarnas defensiv:

– De har ett skiftande försvarssystem, mer än de flesta andra lag. De kan ställa om från defensivt till ganska offensivt försvar. Det är väldigt viktigt att följa sin plan när man möter Skuru.

Hur taggade är dina spelare inför cupfinalen?
– Jag hoppas de tycker det är kul. Det är rätt positiva förutsättningar. Det är varken en kvartsfinal eller ett kval. Jag tycker cupmatcherna hittills har varit frejdiga. För oss har den betytt mycket. Vi började serien lite trögt men i cupen vann vi mot Önnered i kvartsfinal och Kristianstad i semifinal. Vi har tack vare cupen kommit in i vinnarspåret igen.

Vad ger du er för chanser att vinna det första cupguldet på 32 år?
– Det är annorlunda förutsättningar jämfört med en seriematch. Här räknar man varje mål. Men vi har förhoppningar av att göra match av det. Skuru är favoriter men man får väga in att de har haft spelare borta. Samtidigt ska vi träna fullt ikväll (tisdag) för första gången på ett tag. Det blir spännande att se. 

Avkast sker klockan 18.15 i Eriksdalshallen på Södermalm. Matchen sänds även på SVT och SVTplay.


Skaras skytteliga i SHE
1. Melanie Felber, 45 mål
2. Sofia Berndtsson, 43
3. Sara Johansson, 35
4. Julia Ehn, 30
5. Maja Eriksson, 28
6. Ida Holm, 26
7. Elizabeth Collado, 19
8. Ewelina Ström, 18
9. Manuela Pizzo, 13
10. Emma Arlestad, 10