Hem / Handboll i Sverige / ”Viss risk att vi saknar någon"

”Viss risk att vi saknar någon"

ATG SVENSKA CUPEN Regerande svenska mästarna Skuru IK gäller som favoriter i den första cupfinalen i svensk handboll på 32 år. Men huvudtränaren Magnus Oscarsson Söder varnar för motståndarna Skara HF. 
– Vi spelade en extremt jämn semifinalserie mot dem i fjol. Det kommer bli roliga och fysiska matcher, säger Oscarsson Söder.

Bilden: Magnus Oscarsson Söder/Skuru IK, foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.


Redan i sin debutsäsong som huvudtränare tog Magnus Oscarsson Söder Skuru till klubbens första SM-guld på 16 år. 

Drygt ett halvår senare står nu Skuru i ytterligare en final. Denna gång i ATG Svenska cupen som efter 32 år i dvala nu är tillbaka.

– Det ska bli jäkligt kul. Det är det här vi tränar för och jobbar mot. Chansen att spela om titlar, säger Oscarsson Söder.

I Skuru basar han över ett gäng vinnarskallar. Vilma Matthijs Holmberg, Alexandra Bjärrenholt, Elin Hansson och Daniela de Jong har de senaste året spelat sin livs handboll.

– Tjejerna är jäkligt sugna på att vinna handbollsmatcher. De är tävlingsmänniskor allihopa och lägger all sin tid på att utveckla sig själva och laget.

Dessutom utsågs Ellen Voutilainen i veckan till Finlands bästa handbollsspelare året 2021.

– Ellen betyder otroligt mycket på alla plan. Jag kan placera henne var jag vill. Hon har en bred kompetens i sitt handbollskunnande. Det är en pådrivare och ledare. Jag är oerhört glad att få jobba med henne, fortsätter Oscarsson Söder. 

Hittills har Skuru bara förlorat två matcher den här säsongen. I ena cupkvartsfinalen mot H65 Höör samt borta mot Skövde HF i SHE.

Framför allt är det bortaförlusten mot Skövde som ställer en del frågor angående Skurus form. Laget låg under med 9–21 i halvtid. 

– Formmässigt är det högst oklart var vi står. Vi ska inte ta något från Skövdes insats, de var kliniska. Men vi var inte så bra som vi borde kunna vara. Precis som många andra lag har vi kämpat med skador och sjukdomar. Vi har nya konstellationer i nästan varje match. Ibland blir spelet lidande av nya roller på ganska kort tid. Det ställs höga krav på spelarna för att få sakerna att fungera. 

Vad är truppstatus inför första finalen mot Skara?
– Det finns viss risk att vi saknar någon men vi hoppas få tillbaka alla. Jag tror vi kommer ställa upp ett slagkraftigt lag på banan.

Lagkapten Daniela de Jong har saknats de senaste matcherna. Om landslagsspelaren kommer till spel på onsdagskvällen återstår att se.

– Jag kan ärligt talat inte svara på det. Det är högst oklart, kommenterar Oscarsson Söder.

I våras möttes Skuru och Skara i en jämn semifinalserie. Nackalaget vann till slut med 3–1 i matcher. 

– Det var en extremt jämn semifinalserie. Det kommer bli roliga och fysiska matcher mot dem även denna gång. 

Avkast sker klockan 18.15 i Eriksdalshallen på Södermalm. Matchen sänds även på SVT och SVTplay.


Skurus skytteliga i SHE
1. Alexandra Bjärrenholt, 77 mål
2. Daniela de Jong, 48
3. Vilima Matthijs Holmberg, 45
4. Clara Bergsten, 36
5. Elin Hansson, 34
6. Ellen Voutilainen, 26
7. Cornelia Dahlström, 19
8. Wilma Schelin, 18
9. Jennifer Johansson, 10
10. Felicia Palm Robertsson, 9