Hem / Jakten på ny cupmästare inleds

Jakten på ny cupmästare inleds

Samtidigt som kampen om titeln svensk cupmästare 2021–2022 pågår för fullt öppnar Svenska Handbollförbundet för anmälan till ATG Svenska cupen för säsongen 2022-2023. Distriktskvalificeringen inleds i januari 2022.

IK Sävehof, Kristianstad HK, Skara HF och Skuru IK är framme i semifinal i denna säsongs cupspel för damerna där IK Sävehof och Skuru IK inledde med att spela oavgjort och Skara HF vann mot Kristianstad HK. Herrarna är mitt i kvartsfinalspelet och där har Amo HK, IFK Kristianstad, IK Sävehof och Lugi HF fördel efter att ha vunnit första matchen i sina respektive dubbelmöten.

Parallellt med avgörandet i årets cup har nu anmälan till kommande säsongs tävling öppnats. Sista anmälningsdag är 2021-12-06.

-Har vi något Åshöjdens HBK där ute? Jag hoppas och tror det, säger Svenska Handbollförbundets tävlingschef Adam Engström.

Alla föreningar får delta

Alla handbollsföreningar i Sverige som kan ställa upp med ett seniorlag har rätt att delta. Anmälan sker genom registrering i handbollens tävlingssystem TA.

ATG Svenska cupens inleds med spel ute i respektive distrikt. Denna så kallade distriktskvalificering spelas i tre steg och inleds med första steget i januari. Distriktskvalificeringen pågår sedan under våren. Därefter tar tävlingen paus över sommaren och i augusti väntar sedan gruppspel. Efter gruppspelet följer ett slutspel som i början av hösten inleds med åttondelsfinaler.

-De 22 främsta av de anmälda dam- respektive herrlagen är direktkvalificerade till gruppspelet. Rangordningen baseras på årets serietabeller efter halv spelad säsong, säger Adam Engström.

Cupen inleds i januari

Övriga anmälda lag ska kvala i distriktskvalificeringen, men långt ifrån alla lag kommer att börja spela redan i januari.

-Det går inte att säga exakt vilka lag som går in vilken del av distriktskvalificeringen eftersom det avgörs av hur många lag som anmäler sig, men för de större distrikten kan en indikation vara att lagen i division 3 och nedåt påbörjar sitt spel i januari, medan lag från division 2 och uppåt går in senare i tävlingen.

Distriktskvalificeringen spelas i cupformat. I distriktskvalificering 1 och 2 möts lagen i en direkt avgörande match där vinnaren går vidare till nästa match och förloraren har spelat klart. Antalet omgångar i cupträdet för dessa distriktskvalificeringsrundor avgörs av antalet anmälda lag. Distriktskvalificering 3 är direkt avgörande matcher om en plats i gruppspelet och spelas i bäst av två matcher.

”Välkommen till festen”

Adam Engström ser årets ATG Svenska cupen som en stor framgång. Trots en kort startsträcka med begränsade möjligheter till förberedelser och en inledning av tävlingen som påverkades av coronapandemin blev gruppspelet den härliga säsongsstart som han hade hoppats på.

-De 32 damlag och 32 herrlag som erbjöds chansen att delta i gruppspelet bidrog alla till att lyfta tävlingen. Vi fick se elitlag som tog varje match på lika stort allvar och kom med sina bästa spelare till alla matcher, vi fick se utmanare från allsvenskorna som pressade sina elitkollegor och i vissa fall även skrällde sig vidare och vi fick se division 1-lag som med glimten i ögat drev vinna cupen-kampanjer i sociala medier.

Och nu blickar alltså Svenska Handbollförbundet framåt när anmälningsfönstret till nästa års ATG Svenska cupen öppnas.

-Vi hoppas att många lag tar chansen att delta i nästa fest och hälsar alla välkomna. Visst vore det härligt om de gamla mästarlag som fortfarande har aktiva lag tog chansen att delta igen?

Låg startavgift

Strukturen för startavgifterna är anpassad efter hur långt lagen tar sig i tävlingen. Startavgiften för deltagande i distriktskvalificering 1 är 500 kronor, distriktskvalificering 2 500 kronor och kvalificering 3 500 kronor. Startavgiften på 500 kronor gäller alltså för hela kvalificeringsrunda oavsett antal matcher som laget spelar.

-Ett lag som tar sig från kvalificering 1, via kvalificering 2 till kvalificering 3 kommer alltså att betala 1500 kronor i startavgift, säger Adam Engström.

Startavgiften i gruppspelet är 3000 kronor, men lagen somt tar sig till gruppspelet från distriktskvalificeringen får räkna av startavgifterna därifrån, vilket gör att den maximala startavgiften för gruppspelet blir 3000 kronor.

SHF hälsar alla föreningar välkomna till ATG Svenska cupen.


Instruktion för anmälan till ATG Svenska cupen här >>>