Hem / Så spelas beachhandboll

Så spelas beachhandboll


Här får du svar på de vanligaste frågorna om beachhandboll.


Så spelas bollen

Använd händerna. Lägg ner bollen i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården. 


Bestraffningar

Den utvisade spelaren ska lämna planen och får komma in igen först vid nästa bollinnehav. Två utvisningar innebär diskvalifikation.


Laget

Ett lag består av 10 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.

Vad är shoot out?

Varje lag ska ha en målvakt i sitt respektive mål och ska välja ut fem spelare var som lägger var sin shoot out.

Målvakterna ska stå på sina respektive mållinjer. Den utespelare som ska göra sin shoot out ska stå med en fot på målgårdslinjen och passa bollen till sin målvakt. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan nu välja att skjuta på motsåndarlagets mål själv, eller passa utespelaren som springer mot motståndarmålet för att försöka göra mål. Hela förloppet ska utföras inom tre sekunder.

Om bollen nuddar marken eller om utespelaren gör ett regelfel döms shoot outen bort. Om den försvarande målvakten begår ett regelfel blir det straff och rött kort.

Lagen turas om att lägga sina shoot outs. Det lag som fått fest poäng under shoot outen vinner matchen. 

Visa svar

Hur räknas mål i beachhandboll?

I beachhandboll räknas inte mål utan de poäng man får för mål.

Ett vanligt mål ger en poäng.

Ett spektakulärt mål (snurr eller japan) ger två poäng.

Mål av målvakten eller en specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) ger två poäng.

Mål på straff ger två poäng.

Efter ett mål sätts spelet igång direkt av målvakten innanför målgården, man gör alltså inget avkast på mittplan.

Visa svar

Hur spelas en match i beachhandboll?

En match består av två halvlekar som är 10 minuter vardera. Halvtidspausen är högst 5 minuter. Halvlekarna startas med ett uppkast.

Det lag som vinner halvleken tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden Goal".

Om vardera lag vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" för att avgöra matchsegrare (en spelare mot målvakten).

Visa svar

Hur stor är spelplanen?

Spelplanen är 27 meter lång och 12 meter bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 30-40 centimeter tjockt lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3 meter. Målen är 3 meter breda och 2 meter höga.

Visa svar