Hoppa till sidans innehåll

Grunder i handboll

I handboll får man bara ta tre steg med bollen, sedan måste man studsa, passa en medspelare eller skjuta på mål. Det gör det till en sport där alla spelare i laget behövs för att man ska lyckas.

Ett lag har sex utespelare, en målvakt och minst lika många avbytare på bänken. Tillsammans ska laget försöka göra mål, det kallas att anfalla. Lika viktigt är det också att se till att motståndarna inte gör mål, då spelar laget försvar. Det finns massor av olika varianter att spela anfall på och flera olika sätt att spela försvar. Grunden i båda är att spelarna samarbetar med varandra på planen. Det är högt tempo och tuffa tag mellan varven i en handbollsmatch. Därför finns det också domare på planen som ser till att lagen håller sig till reglerna.

Matchtiden varierar beroende på ålder. För de yngsta spelarna är den 2x10 minuter och för seniorer 2x30 minuter. Bollarna som används i handboll är olika stora, de yngre lagen har en mindre boll som är mjukare och lättare att fånga. 

Handboll är en händelserik sport och det blir ofta många snygga mål under en match. Det är uppskattat av publiken.

Pixiboken Alva spelar handboll är en bra bok för den som är nyfiken på att börja spela handboll. Den är illustrerad och innehåller grundläggande information i skönlitterär form som passar för barn i åldrarna 4-7 år. Vi får följa med Alva när hon går på handbollsträning med allt vad det innebär. Enklare regler, planens linjer och andra grundläggande fakta bakas in i Alvas återberättande av sin handbollsvardag.

Här kan du köpa Alva spelar handboll >>

För den som vill läsa mer kan vi tipsa om boken Rätt boll handboll som är en illustrerad regelbok för nybörjare där man får lära sig de enklaste reglerna med inriktning på minihandboll. Häftet är också en bra propagandaskrift för handboll som också kan användas i såväl föreningen som skolan.

Här kan du köpa Rätt boll handboll >>

Uppdaterad: 2020-05-06 08:50
Skribent: Gerd Eriksson

Nyheter