Hem / Idrott och studier

Idrott och studier

I Sverige finns olika former av handbollsgymnasier och högskolor/universitet, gemensamt för dem är att du som elev ska kunna satsa på handboll samtidigt som du studerar. 

 

Handbollsgymnasier

 

RIG - Rikshandbollsgymnasiet

för dig som utövar handboll på elitnivå. Rikshandbollsgymnasiet är förlagt till Katrinelundsgymnasiet, Göteborg och har 8 platser för tjejer och 8 platser för killar/läsår. Ansökningsperioden startar 15/9. Glöm inte att du även måste söka som vanligt till gymnasieskolans program. Denna ansökan gör du tillsammans med alla andra elever i din kommun och då är det betygen som räknas.

Sista datum att söka RIG är 15/10.

Läs mer om Rikshandbollsgymnasiet/Katrinelundsgymnasiet

Ansök till RIG här

 

NIU - Nationellt godkännd idrottsutbildning

för dig som vill kombinera skola och handboll. Inom handbollen kallar vi dessa gymnasier för Regionala elithandbollsgymnasier. Ansökningsperioden startar 15/9.

Sista datum att söka NIU är 1/12.

Här hittar du alla Regionala elithandbollsgymnasier

Ansök till NIU här

 

LIU - Lokal idrottsutbildning

för dig som vill läsa extra idrott som individuellt val.

Ansökan till lokala gymnasier sker direkt till respektive skola/ort.

 

Högskolor

Motsvarande system finns även på högskolenivå: Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL), syftet är att elitsatsning och studier ska kunna kombineras.

 

Du som spelar handboll är en del av svensk handboll och du är en av alla de cirka 130.000 barn, ungdomar och vuxna som spelar handboll i Sverige.

Svensk handboll är vårt samlingsnamn och vår verksamhetsidé är Handboll för alla hela livet. Det betyder att vi vill skapa en tillgänglig och attraktiv sport, som engagerar och omfattar både elit- och breddverksamhet för barn, ungdomar och vuxna oavsett kulturell bakgrund, religionstillhörighet, sexuell läggning, könstillhörighet eller funktionsvariationer. Vår strävan är att ha kompetens och resurser för att möjliggöra att alla som vill ska kunna vara en del av svensk handboll. Tillsammans skapar vi en handboll för alla.

Handboll är en fysisk, tuff och ärlig sport. Vi visar respekt för med- och motspelare, ledare och tränare, domare och funktionärer och vår publik. Motståndare hälsar på varandra innan matchstart och hjälper varandra upp efter kollisioner, det har gjort att fair play blivit och är vårt signum.

På de här sidorna hittar du som vill börja spela handboll information om sporten handboll och hur och var du kan börja spela. 

Du som redan är aktiv hittar information som vi tycker är viktig att du känner till, exempelvis information om trygg idrott, du som spelar handboll ska kunna känna dig trygg och säker i vår verksamhet. Du hittar även information om antidoping, det är viktigt att du känner till att det är du som spelare som är ansvarig för att du inte får i dig några otillåtna ämnen. Du hittar information om skadeförsäkring och information om vilka möjligheter som finns när det gäller att kombinera skolgång med handboll och hur du kan vidareutbilda dig efter din aktiva karriär, med mera.

Välkommen till svensk handboll.