Hem / Spelarutbildning

Spelarutbildning

Svenska Handbollförbundet (SHF) genomför spelarutbildningar för att rekrytera och utbilda spelare till kommande elit- och ungdoms-/seniorlandslagsverksamhet. Spelarutbildningen består av flera delar.

Riksläger

SHF genomför varje år riksläger för att rekrytera och utbilda spelare till kommande elit- och ungdoms-/seniorlandslagsverksamhet. Vi genomför riksläger inom handbollens alla delar: handboll, beachhandboll, rullstolshandboll och gåendehandboll.

Riksläger handboll

Riksläger ingår i SHF:s utbildningsstege och arrangeras varje år under fyra dagar i mars/april och fyra dagar i juli/augusti. Till rikslägren kallas cirka 180 spelare per läger, lika många flickor som pojkar kallas. Spelare som blir uttagna till sitt första riksläger fyller samma år 16 år. Samtliga läger genomförs i Halmstad.

År 1 i april (det år spelaren fyller 16 år) Riksläger 1 med 120 deltagare
År 1 i augusti Riksläger 2 med 120 deltagare
År 2 i april Riksläger 3 med 50 deltagare
År 2 i augusti Riksläger 4 med 50 deltagare

 

Regionläger

SHF avser inom ramen för handbollens spelarutbildning att inom några år även regelbundet arrangera regionläger. Spelare som inte blivit uttagna till riksläger kan få chansen att delta på regionläger med samma utbildningsinnehåll fast i en annan form. SHF:s förbundskaptener och instruktörer får därmed möjlighet att se fler spelare i träning. Tanken är att ta ut 120 deltagare per läger.

Det första regionlägret arrangerades i Halmstad i augusti 2019, till detta kallades 80 spelare. 

 

Rekrytering av spelare

Rekrytering av spelare till SHF:s läger inom traditionell handboll sker, inte bara - men till stor del, i samband med Sverigecupen - SHF:s årliga distriktslagtävling för flickor och pojkar som fyllt/fyller 16 år. Rekryterarna, det vill säga ungdomslandslagens förbundskaptener och instruktörer, tittar framförallt på: 

- Att du som spelare gör ditt bästa.
- Hemspringet är mycket viktigt.
- Spelarens spelförståelse.
- Bra individuell teknik i försvar- och anfallsspelet utifrån Tränarutbildningen.
- Målvakter som är skolade i rätt teknik utifrån Tränarutbildningen.

SHF informerar därefter respektive distrikt/lag om vilka spelare som har blivit uttagna till riksläger 1. Därefter kan respektive distrikt/lag lämna in synpunkter på uttagna eller ej uttagna spelare till riksläger 1. Det är slutligen respektive förbundskapten som tar ut spelare till riksläger. Uttagningarna till regionläger görs av berörda förbundskaptener.

 

Kallelser

Kallelse till riksläger och regionläger i handboll publiceras på svenskhandboll.se, inga personliga kallelser skickas ut. 

Kallelse till riksläger i beachhandboll, rullstolshandboll och gåendehandboll skickas ut till uttagen spelare.

 

Ge inte upp!

Drömmer du om att spela i landslaget men har inte blivit uttagen till Sverigecupen eller till rikslägret? Ge inte upp - kämpa på med din träning! Alla spelare utvecklas olika och i olika takt och många spelare som inte kallas till Sverigecupen eller SHF:s läger kommer in senare i vår landslagsverksamhet. Landslagsspelare som Filippa Idéhn, Linnea Torstenson, Tobias Karlsson och Niklas Ekberg var inte med på ett enda riksläger. Niklas spelade i ungdomslandslaget medan övriga ännu senare i sina karriärer fick dra på sig landslagströjan.

 

Nytt spelarutbildningsmaterial

Handbollens spelarutbildning har förnyats. Den första kullen som genomfört den nya spelarutbildningen är spelare födda 2002. Samtliga spelare som kommer till riksläger ska numera ha fått samma spelarutbildning via sitt distriktsförbund. Distrikt kan köpa Handbollens SpelarutbildningDistriktsläger 1-8 och Riksläger 1-4 via sisuidrottsbocker.se.

Uttagningar till läger och landslag

Distriktslägren syftar till att inspirera och utbilda utifrån handbollens spelarutbildning. Distriktslägerträffarna fungerar även som underlag för kommande rekrytering till SHF:s första riksläger och regionsläger. SHF:s spelarutbildning rekommenderar åtta träffar per distrikt med fri anmälan. Därefter spelas Sverigecupen i november. En förhoppning från Svenska Handbollförbundet är att varje distrikt väljer att delta med så många lag som möjligt. Vi vill att Sverigecupen ska vara en festlighet för hela Sverige och för så många som möjligt!

Utifrån distriktens anteckningar och utifrån de observationer och samtal som förs under Sverigecupen rekommenderas spelare till riksläger och regionläger. I denna process får distrikten möjlighet att tycka till, utifrån samråd med aktuella klubbar om de spelare som erbjuds en plats vid respektive läger. Vi i Spelarutbildningskommittén arbetar för att distriktsläger ska inspirera och utbilda spelare. Även våra läger bygger på att inspirera och utbilda spelare.

Från riksläger 1 i april och till uttagning till Riksläger 2 för ansvarig förbundskapten och förbundsinstruktörer kopplade till SHF:s spelarutbildning samtal med exempelvis tränare och föreningar.

Mellan Riksläger 2 och 3 sker en utvecklad dialog som ovan med tillägget att spelare även ses i USM, övriga turneringar och på läger, samt att SHF blir uppdaterade via RIG och NIU handbollsgymnasium kring de spelare som studerar där.

 

Tips om spelare

Föreningar och/eller distriktsförbund kan kontakta respektive förbundskapten med tips om spelare som anses vara aktuella för SHF:s lägerverksamhet. 

F02-03 Jesper Östlund
P02-03 Dennis Sandberg
F04-05 Pontus Ward Wiklund
P04-05 Björn Sätherström
F06-07 Frenne Båvarud 
P06-07 Toni Johansson 

Du som spelar handboll är en del av svensk handboll och du är en av alla de cirka 130.000 barn, ungdomar och vuxna som spelar handboll i Sverige.

Svensk handboll är vårt samlingsnamn och vår verksamhetsidé är Handboll för alla hela livet. Det betyder att vi vill skapa en tillgänglig och attraktiv sport, som engagerar och omfattar både elit- och breddverksamhet för barn, ungdomar och vuxna oavsett kulturell bakgrund, religionstillhörighet, sexuell läggning, könstillhörighet eller funktionsvariationer. Vår strävan är att ha kompetens och resurser för att möjliggöra att alla som vill ska kunna vara en del av svensk handboll. Tillsammans skapar vi en handboll för alla.

Handboll är en fysisk, tuff och ärlig sport. Vi visar respekt för med- och motspelare, ledare och tränare, domare och funktionärer och vår publik. Motståndare hälsar på varandra innan matchstart och hjälper varandra upp efter kollisioner, det har gjort att fair play blivit och är vårt signum.

På de här sidorna hittar du som vill börja spela handboll information om sporten handboll och hur och var du kan börja spela. 

Du som redan är aktiv hittar information som vi tycker är viktig att du känner till, exempelvis information om trygg idrott, du som spelar handboll ska kunna känna dig trygg och säker i vår verksamhet. Du hittar även information om antidoping, det är viktigt att du känner till att det är du som spelare som är ansvarig för att du inte får i dig några otillåtna ämnen. Du hittar information om skadeförsäkring och information om vilka möjligheter som finns när det gäller att kombinera skolgång med handboll och hur du kan vidareutbilda dig efter din aktiva karriär, med mera.

Välkommen till svensk handboll.