Hem / Egna nyheter / Förlängd pausad/inställd verksamhet

Förlängd pausad/inställd verksamhet

Svenska Handbollförbundet beslutade igår, tisdag 17 nov, att pausa delar av verksamheten. Det innebär att stora delar av handbollen i Stockholm tar en timeout fram till jul. Här kommer ett förtydligande...

Träning 

Från och med den 29 oktober uppmanas alla som vistas i Stockholms län att: 

 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. 

De direktiv StHF har fått är att all träning ska pausas för spelare födda 2004 och äldre. Vilket innebär individuell egen träning kommande veckor. StHF arbetar aktivt i denna frågan om direktiven eventuellt förlängs, (inväntar information från RF). Just nu är det viktigaste att vi tillsammans arbetar med att hindra smittspridningen och följer de allmänna råden. 

Utöver detta försöker SHF genom Riksidrottsförbundet att få tillstånd en möjlighet för spelare födda 2004 och tidigare att få träna. 

Tävling

Följande gäller för barn och ungdomstävlingar administrerade av StHF: 

 • Samtliga tävlingsmatcher för U8 till U16 ställs in under perioden. Det vill säga matcher som är inplanerade mellan perioden 24 okt till 31 dec skall inte spelas och kommer inte heller att spelas efter periodeOm restriktionerna förlängs ytterligare, kan StHF behöva fatta andra beslut. 

 • Samtliga matcher kommer att ställas in i TA, men föreningarna kan själva behöva ser över sina kalendrar via föreningens webbplats tex laget.se, svenskalag.se osv.  

 • Ni föreningar som har egen kontakt med kommunen, ombeds att avboka era matchtider. I de fall där StHF har kommunkontakten, avbokar StHF matchtiderna. Om föreningarna sedan är intresserade av träningstider för barn och ungdom på dessa tider, får föreningen själv ta kontakt med kommunen och boka tiden på nytt. Detta gäller även vardagsmatcher inplanerade på träningstider för att säkerställa att få tillbaka sin träningstid. 

 • Samtliga matcher för U19 och Para Gående pausas under perioden 24 okt till 31 dec. Det vill säga om matchspel tillåts efter 31 dec kommer lagen erbjudas spela senare (senast 28 mars) under säsongen och det är först då (1 jan) lagen och föreningarna påbörjar arbetet enligt rutin för matchflytt*. Förutsättningen är då att båda lagen i berörd match vill genomföra matchen, om något av lagen önskar avstå spel, ställs matchen in. Om båda lagen önskar spela matchen, kommer troligtvis vardagar och träningstider att behöva nyttjas. Det kommer också innebära stor samarbetsvilja från de inblandade. 
  Om restriktionerna förlängs, kan StHF behöva fatta andra beslut. 

*Berörda lag i enskild match har ansvar för att hitta nytt tillfälle och inkomma med en fullständig matchflyttsblankett för hantering. Seriematcherna ska vara inbokade med speldag senast 2021-03-28 med en inkommen blankett senast 21 kalenderdagar före matchdatum. 

 • StHF registrerar för tillfället samtliga matcher i U19 och Para Gående i TA på datumet 2021-01-01, tid 00:00. Anledningen till detta är för att ge förbund, kommuner och föreningar en bättre översyn vilka matcher det handlar om och eventuellt underlätta framtida administration. 

Följande gäller för seniorserier administrerade av SHF: 

 • Damerna och Herrarnas två högsta seniorserier (SHE, HBL och Allsvenskan) fortsätter enligt spelprogram. Nya säkerhetsrutiner införs, bland annat ska alla spelare och ledare testas för covid-19 inför varje match (testning kommer att gälla fram till 22 dec och bekostas av Svenska Handbollförbundet och Svensk Elithandboll). 

 • Seriematcher i Dam- och Herrallsvenskan mellan perioden 18 nov – 30 nov skjuts upp för att nya rutiner ska kunna etableras på ett ordnat sätt.  

 • Från 24 nov och framåt tillåts inte publik vid matcher.  

 • Vid frågor gällande dessa serier, vänligen kontakta SHF. 

Följande gäller för seniorserier administrerade av StHF: 

 • Damerna och Herrarnas seniorserier (Div. 2, Div. 3, Div. 4 och trim) kommer inte att spelas under perioden 18 nov till 31 dec, utan skjuts upp.  

 • StHF har ett gediget arbete framför sig där vi i samråd med SHF kommer få ta del av plan B. StHF återkommer inom kort till föreningarna inom respektive serie med enskilda planeringar för spelprogram efter årsskiftet. 

Redan under våren och sommaren arbetade SHF:s tävlingskommitté fram en alternativ tävlingsplanering som kunde tas i bruk om inte den ordinarie serieplaneringen skulle kunna genomföras. Nu står svensk handboll inför en sådan situation. 
-Internt har vi kallat den vår plan B för seriespelet. Tävlingskommittén kommer nu att gå igenom denna planering för att se om den behöver anpassas för den rådande situationen, säger SHF:s tävlingschef Adam Engström. 

Utbildning 

StHF  arbetar med att planera om och boka in nya datum för utbildningar. De utbildningar som är berörda och inplanerade under kommande veckor är 

 • Nya tränarskolan 1  

 • Spelarutbildning för flickor och pojkar födda 2006.  
   

Vi uppdatera fortlöpande då nya bokningar är klara med tränare/ledare och spelare som är anmälda till våra utbildningar.  

Vid frågor gällande utbildning, vänligen kontakta StHF This is a mailto link  

Avslutningsvis vill StHF betona att beslut kan komma att ändras och/eller förlängas med kort varsel.