Hem / Domare & Funktionärer / Vill du bli domare?

Vill du bli domare?

Är du intresserad av att bli handbollsdomare? Är du aktiv eller före detta spelare, tränare, ledare, domare, funktionär eller förälder och vill engagera dig ytterligare eller återuppta ett gammalt handbollsintresse är kanske domaruppdraget något för dig? Här hittar du information om hur du ska gå tillväga få döma handboll i Stockholm.

För att bli handbollsdomare krävs inga förkunskapskrav (beroende på nivå). Självklart är det bra att ha förkunskaper om exempelvis vilka regler, domartecken, rörelsemönster, etc. För att få döma handboll – oavsett nivå – ska du genomföra en obligatorisk domarutbildning arrangerad av den förening du tillhör eller av Stockholms Handbollförbund. Är du mellan 13 – 18 år, utan tidigare erfarenhet av att utföra domaruppdrag och vad det innebär att döma handboll rekommenderas du att genomföra Distriktsdomarutbildning Steg 1. Dessa utbildningar arrangeras enbart av föreningar. Fråga din förening om de planerar att arrangera en Steg 1-utbildning i framtiden. Om din förening inte har för avsikt att arrangera en Steg 1-utbildning är du välkommen att höra av dig till Domar- och Funktionärsansvarig på Stockholms Handbollförbund för vägledning.

För dig som tidigare har genomfört Distriktsdomarutbildning Steg 1 och Steg 2 (tidigare benämnt Föreningsdomarutbildning) och vill ta nästa kliv i ditt domaruppdrag, är nästa steg att genomföra en Steg 3-utbildning. Steg 3-utbildningarna arrangeras enbart av Stockholms Handbollförbund. Normalt arrangeras det tre Steg 3-utbildningar under perioden maj – november varje år. Anmälan till dessa utbildningar göras via Stockholms Handbollförbunds hemsida.

På bilderna nedan finns information om vilka behörigheter du får som domare efter att genomfört utbildningarna Steg 1, Steg 2, Steg 3, Steg 4, REP. Du får även en översyn om hur progressionen för en domare ser ut. Vid frågor om utbildning för domare, tveka inte att ta kontakt med Domar- och Funktionärsansvarig på Stockholms Handbollförbund.