Hem / För föreningar / Beachhandboll

Beachhandboll

Beachhandboll är en förhållandevis ny sport och introduceras först på Italienska stränder i början av 90-talet. 1995 fick sporten officiell status av det internationella handbollsförbundet (IHF). Sporten utövas numer i samtliga världsdelar och är inkluderad i stora turneringar så som Ungdoms-OS, World Beach Games mm.

 

Det som karaktäriserar beachhandboll som idrott är fokuset på att atmosfären på och runtomkring planen ska genomsyras av sportens absoluta fundament, Fair Play. I tilllägg belönas spektakulära aktioner (snygga mål) med dubbla poäng vilket innebär att det är en tilltalande sport både för aktiva så väl som åskådare. Matcherna är korta och spelas oftast i ett högt tempo, vilket innebär att det snarare är regel än undantag att det blir målrikt och jämna tillställningar. 

 

Beachhandboll spelas i 2 set, vardera 10 minuter långt. Bägge seten utgår ifrån en nollställd poängräkning och för att vinna matchen krävs vinst i bägge seten. Vinner lagen varsitt set avslutas matchen med en shoot out (i vilken en utespelare ställs ensam mot motståndarlagets målvakt) i vad som närmast kan liknas med en straffläggning. Detta innebär att alla beachhandbollsmatcher slutar med ett vinnande lag. Beachhandboll är även en sport som är utformad och utvecklad så att den ska passa ALLA oavsett fysiska attribut och förutsättningar och fungerar lika bra i tävlingsform som i lek- och motionsform. 

Handbollsföreningar i Stockholm med närliggande beachplan:

Gustavsbergs IF HK
Haninge HK

IFK Tumba
Täby HBK
 

Introduktionsguide på engelska om Beachhandboll hittar du här--->

Vill ni som förening veta mer om beachhandboll och är intresserade av att starta upp beachhandboll som verksamhet i er förening? 

Kontakta Utveckling