Hem / Tävling / Para Gående

Para Gående

Parahandboll är handboll för den som lever med en funktionsnedsättning. Parahandboll är en växande verksamhet inom svensk handboll som ofta är samverkansaktiviteter mellan förening, olika kommunförvaltningar, brukarorganisationer och Regioner/habiliteringar.

Parahandboll är indelad i två tränings- och spelklasser: rullstol och gående. 

Para Rullstol
Spelas av den som är beroende av sin rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gående handboll på lika villkor. Rullstolshandboll är världens snabbast växande rullstolssport.

Rullstolshandboll spelas med fem (5) utespelare och en (1) målvakt. Man spelar med en sänkt ribba vilket gör att målets storlek är 3x2 meter. I övrigt är reglerna de samma som i gående handboll, tex så är tre steg desamma som tre tag på rullstolens hjul. 

Idag erbjuder HF Öst inget seriespel för Para Rullstol, men har ambition att i framtiden ha den möjligheten.

Para Gående
Gåendeklassen är en del av parahandbollen där spelare med intellektuell funktionsnedsättning (U) och/med tillägg av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (N) får delta. Stockholm handbollförbund har under ett par år arbetat med en serie vid namn Special Olympic Class, men ändrade det namnet säsongen 2020–2021 till Para Gående. HF Öst tar vid och fortsätter utvecklingen av Para Gående och erbjuder säsongen 2021–2022 två klasser.

Blå klass - spelformen är på hög nivå och handbollsregler respekteras fullt ut. Spelarna har god speluppfattning i kombination med en god fysisk förmåga. Spelarna är i behov av rak och tydlig kommunikation.

Gul klass - spelform för den som kan behöva extra stöd på spelplanen. Spelarna har mindre speluppfattning och är i behov av tydligare kommunikation. Spelaren kan omfattas av en fysisk lägre förmåga. Vissa spelare kan, för att det ska vara möjligt att delta, behöva ledsagare. Ledsagaren deltar inte aktivt i spelet utan ska endast möjliggöra att den aktiva spelaren kan delta.

Omgångsintervall i Para Gående är lördag och söndag. Undantag kan förekomma efter överenskommelse mellan berörda lag i respektive match.

Målsättningen är att skapa en lottning med dubbelmöten, men HF Öst förbehåller sig rätten att skapa en lottning som anses bäst för åldersklassen med hänsyn till övrig tävlingsverksamhet.

Matchtiden är 2x25 minuter
Anmälningsavgift: Para Gående 2300 kronor.
I anmälningsavgiften ingår, om önskas, deltagande i ungdomsslutspelet.
Preliminära speldatum:

  • Dag 1: 30 april 2022
  • Finaldag: 1 maj 2022

Serieindelning

Blå klass 
Eskilstuna Parasportförening
HF Rimbo/Roslagen SOL
IFK Tumba HK
Årsta AIK HF

Gul klass
Eskilstuna Parasportförening
IFK Tumba HK
LIF Lindesberg
Sollentuna HK
Ösmo GIF Handboll