Hoppa till sidans innehåll

Med anledning av Corona viruset - Covid-19

2020-06-12 14:30

Text uppdaterad fredag 12/6.

Observera att denna information och dessa beslut gäller i nuläget och tillsvidare. Läget kan snabbt förändras och tagna beslut och rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel.
Vi följer Regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer.

Det här gäller från och med 14 juni:

Följande text är hämtad från rf.se

Sammantagna förbud, allmänna råd och rekommendationer från Sveriges Regering och Folkhälsomyndigheten som idrottsrörelsen ska följa från den 14 juni är fortsatt:

Förbud efter beslut från regeringen att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer. Polisen har förtydligat att det bland de 50 personerna inte räknas spelare/ledare/funktionärer, endast publik avses (reds anm).

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten som gäller alla, bland annat att hålla avstånd till varandra.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten specifikt för idrottsrörelsen där två av tidigare fem allmänna råd gäller fortsatt efter den 14 juni:

 1. Om möjligt vara utomhus
 2. Begränsa antal åskådare och undvik trängsel

Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten specifikt till idrottsrörelsen vid arrangemang av tävlingar och matcher:

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under en idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
 • Genomför en riskbedömning.
 • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
 • Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
 • Information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer).

Fram till den 14 juni gäller fortfarande:

 1. Undvik närkontakt mellan idrottsutövare
 2. Om möjligt: håll träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
 3. Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
 4. Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
 5. Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

Stockholms Handbollförbunds rekommendation är fortsatt att avstå från matcher för att kunna följa punkt 1 Se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks. 

Folkhälsomyndigheten meddelar också att de i enlighet med de allmänna råden fortsatt avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna.

Ideella föreningar bör om möjligt hålla möten, inklusive årsmöten och föreningsstämmor, på distans. Om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats bör dessa möten skjutas upp.

Regeringen har infört förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer. Beslutet gäller sedan söndagen den 29 mars. I praktiken är det allmänna tillställningar där ordningslagen gäller som påverkas.

Följande text är hämtad från SHF den 11/6.

Förutsättningar för inomhusidrotter
I Folkhälsomyndighetens allmänna råd anges att idrottsföreningar, när det är möjligt, bör hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus. Folkhälsomyndigheten har i dialog med Riksidrottsförbundet (RF) förtydligat att detta ska förstås som att när det inte är möjligt att bedriva idrottsverksamhet utomhus får verksamheten bedrivas inomhus. För träningar och andra idrottsaktiviteter, som inte kan bedrivas utomhus, gäller de allmänna råden för inomhusaktiviteter, liksom Folkhälsomyndighetens allmänna råd samt generella råd i övrigt. Folkhälsomyndighetens förtydligande innebär att de idrotter som inte har möjlighet att bedriva verksamheten utomhus nu kan planera för en ansvarsfull uppstart av verksamheten inomhus.

Närkontakt i samband med idrottsutövning
Folkhälsomyndigheten har i dialog med RF framfört att efter den 14 juni kommer myndigheten inte längre att ha kvar något allmänt råd eller generellt råd om undvikande av närkontakt särskilt riktad till idrottsföreningar. Därmed kvarstår RF i sin tolkning av att även idrottsverksamhet med betydande grad av närkontakt vid utövning kan genomföras efter den 14 juni, så länge Folkhälsomyndighetens allmänna råd samt generella råd följs i övrigt. RF menar dock att det för dessa idrotter, utifrån idrottens art, ställs särskilt stort ansvar i att utarbeta detaljerade föreskrifter i syfte att minska smittspridningen.

Rekommendationer från Svenska Handbollförbundet specifikt gällande arrangemang av och deltagande i träningsmatcher kan du läsa och/eller ladda ned: 

Information och rekommendationer gällande träningsmatcher hittar du här >>

 

Tips på utomhusträning
SISU Idrottsböcker har öppnat upp en av sina webbplatser som är fylld med förslag på övningar och träningsupplägg för stora och små, anpassade för att aktivera hela kroppen utomhus.

Webbplatsen Outdoor training innehåller övningar att använda i skogen, parken, lekplatsen eller trädgården. Det är enkelt att logga in på mobilen och ta med övningarna ut. Det mesta i naturen används som redskap och du får exempel på övningar med stenar, grenar, träd, bänkar, räcken och gungor.

Tillgång till materialet Outdoor training kostar i vanliga fall 150:-/användare men så länge smittrisken för Corona-viruset håller gym- och andra idrottsanläggningar stängda kan alla som vill ta del av alla övningar, tips och träningsupplägg på webbplatsen helt gratis.

Till webbplatsen Outdoor training >>


UTBILDNINGSVERKSAMHET
Uppdaterad information om utbildningsverksamheten har den 17 april mailats till utbildningsansvariga.
Distriktslagsverksamhet
Distriktslagsuttagningar i mars/april– Ställs in tills vidare. ny info om hur den verksamheten ska planeras återkommer vi med till ansvariga kontaktpersoner.

Utbildningskvällar
Utbildningskvällarna för F06/P06 - skjuts upp, mer information kommer.

Temakvällar
Knä- och akutskadevård, tejpning m.m - skjuts upp.
Uppdatering - 17/4 beslutas knäkontroll 28/4 att genomföras utomhus. Deltagare informerade. 

Tränarskolan 1
TS1 avslutningshelg och uppstartshelg för ny kurs - mer info kommer till berörda deltagare.

Ovan i enlighet med SHFs direktiv.


TÄVLINGSVERKSAMHET (fr.om 13/3)

Barn och Ungdom
Alla serier och sammandrag är avslutade per den 13 mars.

Seniorer
Från och med den 16 mars klockan 17:00 är alla Svenska Handbollförbundets serier och lika så Stockholms Handbollförbunds serier slutspelade och aktuella tabeller fastställs som sluttabeller.

Slutspel och kval
SM-slutspelet ställs in och SHFs Tävlingskommitté beslutade och informerade fredag den 20/3 om upp- och nedflyttningar i nationella seriesystemet för damer och herrar  samt övriga tävlingsrelaterade konsekvenser. återkommer med vad det innebär för eventuella ned- och uppflyttningar. 

Frågor angående alla kval hänvisas till Svenska Handbollförbundet.

USM
Svenska Handbollförbundet beslutade fredagen den 13/3 att allt spel i USM under mars månad ställs in.

Frågor angående USM hänvisas till Svenska Handbollförbundet.

STHFs ARRANGEMANG
RegionsTolvan omgång 4 (28-29/3) - inställt.
Stockholms ungdomsslutspel (28-29/3, 4-5/4 och 18/4) och Finals (19/4) - inställt.
Sporrong Cup (2-3/5) - inställt.
Sommarserien (seniorer) (Maj) - inställt.


 

Uppdaterad: 2020-07-19 12:58
Skribent: Joanna Stassos Wolf

Fler nyheter

Läs mer

Vi fortsätter att följa utvecklingen och uppmanar att aktivt inhämta och följa information via:

-Folkhälsomyndigheten.se

 

BRIS ger råd
Så pratar du med barn om covid-19 >> 

 
Stockholms Handbollförbund
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information