Hoppa till sidans innehåll

Inbjudan 2020-2021


Beskrivning av tävlingar och serienivåer

Här finner ni en beskrivning av de olika tävlingar och serienivåer som vi bjuder in till. Under respektive rubrik finner ni även information som är specifik för den tävlingen eller serienivån.

Seniorer och trim
Seniorserierna klassas i tre nivåer: förbundsserier, regionala serier och distriktsserier. Under seniorserierna räknar vi även in reservserier och trim.

Förbundsserier
Damernas SHE och herrarnas Handbollsliga, allsvenska och division 1 anmäls direkt till Svenska Handbollförbundet och omfattas inte av denna inbjudan.

Regionala serier
De regionala serierna är damer division 2, samt herrar division 2 och 3. Anmälan till dessa serier görs till hemmadistriktet. Oavsett vilket distriktsförbund som administrerar serien som laget ska spela i ska avgiften betalas till hemmadistriktet och anmälan görs på det sätt som det distriktet föreskriver.

Distriktsserier
Alla seniorserier som i serieträdet ligger lägre än damernas division 2 och herrarnas division 3 räknas som lokala. I dessa serier finns lag från Stockholm och eventuellt även från granndistrikten. Serier som omfattas är damer division 3 och 4 (ev div5) , samt herrar division 4 och eventuellt div 5 beroende på antal anmälda lag.

Anmälan till lokala serier ska göras till hemmadistriktet, men serieplacering av lag kan göras till serie som administreras av ett granndistrikt. Placering av lag görs i så fall utifrån det geografiska läget för den kommun som föreningen tillhör. Oavsett vilket distriktsförbund som administrerar serien som laget ska spela i ska inbetalning av avgiften göras till hemmadistriktet. För lag från andra distrikt som ska spela i Stockholms serier ska anmälan göras enligt de rutiner som hemmadistriktet har bestämt.

Reserv- och trimserier
I reservlagsserierna råder fri representation. Spelare som spelar i föreningens a-lag får utan att stå över matcher omedelbart spela i reservlaget.
Trimserien är öppen för spelare som fyller minst 35 år det år tävlingen börjar, vilket säsongen 2020-2021 innebär spelare födda 1985 och tidigare.
Observera att det i trimserierna är tillåtet att ha med upp till tre för unga spelare. Dessa spelare får i Stockholm vara födda mellan 2003 och 1986. Det finns ingen begränsning, vilket innebär att dessa "underåriga" även kan spela vanlig seniorhandboll.
Omgångsintervallerna i Trim är måndag-torsdag. Undantag kan förekomma efter överenskommelse mellan berörda lag i respektive match.

Anmälningsavgiften är 9000 kronor (division 2 herrar), 4500 kronor (division 2 damer och division 3 herrar) och 3500 kronor för övriga. 

Äldre ungdom - Flickor och Pojkar U19 (Födda 2001, 2002 och 2003)
Enligt de nya Tävlingsbestämmelserna för Barn och Ungdom klassas spelare födda 2001, 2002 och 2003 som U19.

NYHET
Flickor och Pojkar U19 RegionÖst
Stockholms Handbollförbund i samarbete med övriga distrikt i Region Öst; Mellansvenska- Uppland och Dala Gävleborgs Handbollförbund bjuder in till F19 och P19 RegionÖst, vilket är en serie som löper parallellt med det ordinarieseriespelet. Dessa seriematcher kommer i majoritet att spelas i sammandrag om tre lag. I U19 RegionÖst får även två spelare som är äldre delta. Regeln är generell och kräver alltså inget skriftligt beslut. Omgångsintervall i U19 RegionÖst är lördag och söndag ca 1 gång i månaden beroende på antal anmälda lag.

Anmälningsavgiften är 2300 kronor och matchtiden är 2x25 minuter. 

Flickor och Pojkar U19
Föreningar och lag från andra distrikt som vill spela i Stockholms seriespel måste få godkänt av hemmadistriktet för spel i Stockholm, samt godkänt av Stockholms Handbollförbunds Tävlingskommitté (TK) . Föreningar som tillhör granndistrikt, men som har sin hemmaarena inom rimligt avstånd godkänns att spela sina hemmamatcher i sin hemmaarena. Föreningar längre ifrån, hänvisar vi till att anmäla sig till U19 RegionÖst

Stockholms Handbollförbund kommer att basera serieindelningen på föreningarnas önskemål om nivå; lätt medel eller svår. Detta görs i samband med anmälningsbekräftelsen i Forms-formuläret. Förbundet förbehåller sig rätten att skapa serier som det anser blir bäst för alla deltagande lag.

I U19 råder en generell dispens att ha två äldre spelare med per match. Dessa spelare kan vara hur gamla som helst. Det finns ingen begränsning för dessa spelare, vilket innebär att spelarna får spela seniorhandboll också. Regeln är generell och kräver alltså inget skriftligt beslut. 

Omgångsintervall i U19 är söndag från 17.00- torsdag. Undantag kan förekomma efter överenskommelse mellan berörda lag i respektive match.

I anmälningsavgiften ingår, om önskas, deltagande i Slutspel och Stockholm Handboll Finals.

Preliminära speldatum Slutspel och Stockholm Handboll Finals:

 • Helg 1: 17-18 april 2021
 • Helg 2: 1 maj 2021
 • Finaldag: 2 maj 2021
  Notering. Special Olympic Class deltar helg 2, vilket innebär 1-2 maj.

Anmälningsavgiften är 2300 kronor (vilket är en sänkning från föregående säsong).

Yngre Ungdom och Barn - Flickor och pojkar U16 till och med U13 (Födda 2004-2007)
Föreningar och lag från andra distrikt som vill spela i Stockholms seriespel måste få godkänt av hemmadistriktet för spel i Stockholm, samt godkänt av Stockholms Handbollförbunds Tävlingskommitté (TK). Föreningar som tillhör granndistrikt, men som har sin hemmaarena inom rimligt avstånd godkänns att spela sina hemmamatcher i sin hemmaarena. Föreningar längre ifrån (gäller enbart U16), behöver i samband med serieanmälan bifoga ett underlag som intygar ett samarbete med en förening inom Stockholms län, där hemmamatcher kommer att spelas.

I Stockholmsdistriktet lottas spelare födda 2004 och 2005 ihop i ett gemensamt serieträd under åldersklassen U16. I övrigt lottas de andra åldersklasserna in enligt U14 och U13. Yngre ungdom (U12-U15) behöver dispens sökas om flickor vill spela med pojkar eller pojkar spela med flickor. 

Stockholms Handbollförbund kommer att basera serieindelningen på föreningarnas önskemål om nivå; lätt, medel eller svår. Detta görs i samband med anmälningsbekräftelsen i Forms-formuläret. Förbundet förbehåller sig rätten att skapa serier som det anser blir bäst för alla deltagande lag.

Omgångsintervall i U16, U14 och U13 är lördag och söndag. Undantag kan förekomma efter överenskommelse mellan berörda lag i respektive match.

För flickor och pojkar U16, U14 och U13 ingår det i anmälningsavgiften, om önskas, deltagande i Slutspel och Stockholm Handboll Finals.

Preliminära speldatum Slutspel och Stockholm Handboll Finals:

 • Helg 1: 17-18 april 2021
 • Helg 2: 1 maj 2021
 • Finaldag: 2 maj 2021
  Notering. Special Olympic Class deltar helg 2, vilket innebär 1-2 maj.

Anmälningsavgifter:
U16 (2004 och 2005) är 2300 kronor, (vilket är en höjning från föregående säsong).
U14 och U13 (2006 och 2007) är 2100 kronor.

Yngre Ungdom och Barn - Flickor och pojkar U12 till och med U11 (Födda 2008-2009)
Inför säsongen 2020-2021 har Tävlingskommittén (TK) i Stockholm beslutat att lag från andra distrikt som vill spela i Stockholms seriespel får ansöka om spel först när de är U13. Detta är i linje med arbetet att försöka sträva efter mer geografiska serier i yngre åldersklasser. Undantag kan förekomma efter dialog och granskning av både hemmadistrikt och StHFs TK. 

I Stockholmsdistriktet lottas U12 och U11 in i varsitt serieträd. För flickor och pojkar U12 (födda 2008) är detta första året som de spelar ett traditionellt seriespel med tabeller och påhängsribba används inte längre. Flickor och Pojkar U11 (födda 2009) använder påhängsribba. U11 ingår i kategoriseringen; Barn, vilket innebär att flickor får spela med pojkar och pojkar spela med flickor utan att dispens behöver sökas. I Yngre ungdom där U12 ingår (U12-U15), behöver dispens sökas om flickor vill spela med pojkar eller pojkar spela med flickor. 

Stockholms Handbollförbund kommer att basera serieindelningen på föreningarnas geografiska tillhörighet samt föreningarnas önskemål om nivå; lätt, medel eller svår. Detta görs i samband med anmälningsbekräftelsen i Forms-formuläret. Förbundet förbehåller sig rätten att skapa serier som det anser blir bäst för alla deltagande lag.

Omgångsintervall i U12 och U11 är lördag och söndag med sammandragsspel med tre lag.

Anmälningsavgifter:
U12 och U11(2008 och 2009) är den 1800 kronor.

Barn - Flickor och pojkar U10 och U9 (Födda 2010 och 2011) 
Spelare födda 2010 och 2011 spelar i sammandrag, vilket innebär att lag träffas i en hall och spelar matcher. Sådana sammandragningar planeras att genomföras fyra gånger per termin. Inga resultat ska rapporteras till förbundet, därför finns inte resultat och tabeller i resultatportalen.

Säsongen 2020-2021 är tredje säsongen som Stockholms Handbollförbund bjuder in flickor och pojkar U10 att välja mellan att spela 6 mot 6 och/eller 5 mot 5 (6 utespelare plus målvakt, eller 5 utespelare plus målvakt). De båda spelformerna använder sig av påhängsribba. Skillnaden i spelformerna förutom olika antal spelare på planen, är att spelformen 5 mot 5 utövas i de såkallade "icke fullstora hallarna" eller på kortplan. 6 mot 6 spelas i den utsträckning som är möjlig på storplan (40x20).

Åldersklassen U9, spelar minihandboll, vilket är på tvären. I minihandboll används minimål. 

I dessa åldersklasser finns det möjlighet att döpa lagen efter andra sekvenser än löpnummer, exempelvis geografiska beteckningar eller färger. Istället för att döpa lagen till AIK, AIK 2 och AIK 3 kan föreningen till exempel välja AIK Svart, AIK Gul och AIK Vit. Föreningsnamnet måste alltid vara med.

Anmälan i de två åldersklasserna görs endast för hösten. Separat inbjudan och ny anmälan göras till vårens spel i oktober/november.
Anmälda lag ska vara redo att vara arrangörer.

Anmälningsavgiften är 850 kronor och gäller endast för höstens spel. Ny anmälan ska göras till vårens spel.

Barn - Handbollfestival U8 (Födda 2012)
Spelare födda 2012 och yngre deltar i något som vi kallar för handbollfestivalen, som är öppen för barn som deltar i föreningarnas Handbollsskola. En handbollfestival är en match- och träningssamling som pågår i ca 3 timmar med lag från olika föreningar. Alla lag börjar i hallen samtidigt och alla lag avslutar tillsammans.
Handbollfestivalen är för tredje året könsneutral och startar med första omgången i december, följt av tre omgångar i januari, februari och mars. Inbjudan och anmälan till Handbollsfestivalen sker i oktober. I samband med anmälan kommer föreningarna ange flick, pojk eller mixat lag för att ge administratören möjlighet att blanda lagen i gruppindelningen. Det kommer även finnas möjlighet att anmäla sig till samtliga fyra omgångar eller enbart de tre omgångarna på våren.  

Anmälningsavgiften är 850 kronor.

Para Gående
Som ett led i utvecklingen av Para Handbollen i Stockholm ändras Special Olympic Class till säsongen 2020-2021 till Para Gående. Stockholms Handbollförbund välkomnar lag från våra granndistrikt att anmäla sig efter godkännande av sitt hemmadistrikt. Matcherna spelas i serieform med dubbelmöten, en hemmamatch och en bortamatch mot varje lag. 

Arrangerande förening tillsätter föreningsfunktionärer.
Stockholms Handbollförbund i samarbete föreningarna och granndistrikten tillsätter domare.

Anmälningsavgiften är 2100 kronor.


Distriktsmästerskap (DM)

Vi välkomnar för andra året er till en nysatsning i DM. En prispeng till segrarna i DM för seniorer är 10.000 kr.

Anmälningsavgifter:
Seniorer 1500 kronor.
U19 1000 kronor

Mer information Distriktsmästerskap >>>

RegionsTolvan (Födda 2008)
Stockholms Handbollförbund i samarbete med övriga distrikt i Region Öst; Mellansvenska- Uppland och Dala Gävleborgs Handbollförbund bjuder in till RegionsTolvan.
RegionsTolvan är en tävling för Flickor och Pojkar 12 (födda 2008) och senare som löper parallellt med det ordinarie seriespelet.
Tävlingen spelas i fyra steg och alla lag deltar i alla omgångar. I varje steg skaps grupper om 3-4 lag, med enkelmöten under antingen lördagen eller söndagen, vilket innebär att 2-3 matcher under samma dag. Mellan varje spelomgång skapas nya grupper som baseras på hur väl lagen lyckades i omgången innan. Arrangörer till RegionsTolvan utses av Stockholms Handbollförbund i samråd med övriga distrikt. En förening kan inte delta om den inte är beredd att arrangera. Detta innebär att spel i granndistrikt kan förekomma.

Preliminära speldatum
Datum omgång 1: 3-4 oktober 2020
Datum omgång 2: 21-22 november 2020
Datum omgång 3: 13-14 februari 2021
Datum omgång 4: 27-28 mars 2021

Anmälningsavgiften är 1200 kronor.

Mer information RegionsTolvan >>>


Preliminära startdatum 2020-2021

Senior

 • Damer division 2: 26-27 september
 • Damer division övriga: 19-20 september
 • Damer trim: oktober
 • Herrar division 2: 26-27 september
 • Herrar division 3: 26-27 september
 • Herrar division övriga: 19-20 september
 • Herrar trim: oktober

Äldre och yngre ungdom samt Barn

 • U19 (2001-2003): 7-10 september
 • U19 RegionÖst: oktober
 • U16 (2004-2005): 19-20 september
 • U14 (2006): 19-20 september
 • U13 (2007): 19-20 september
 • U12 (2008): 19-20 september
 • U11 (2009): 10-11 oktober
 • U10 (2010): Se under Höstens Spel
 • U9 (2011): Se under Höstens Spel
 • U8 (2012): Se under Handbollfestivalen

Para Gående

 • Para Gående: oktober

Distriktsmästerskap

 • Period 1: 29-30 augusti
 • Period 2: 18-19 september

RegionsTolvan

 • Omgång 1: 3-4 oktober 2020
 • Omgång 2: 21-22 november 2020
 • Omgång 3: 13-14 februari 2021
 • Omgång 4: 27-28 mars 2021

Information om anmälan

Sista anmälningsdag
Observera att sista anmälningsdag till alla tävlingar är fredag 1 maj 2020. Kallelse till våra tävlingar sker genom publicering på Stockholms Handbollförbunds hemsida.

Tidsplan för serieläggningen
2020-05-01: Sista anmälningsdag
2020-05-04: En lista med anmälda lag mailas till tävlingsansvariga i föreningarna.
2020-05-15: Förslag på serieindelning publiceras på hemsidan.
2020-05-25: Sista dag för återkoppling på serieindelningen.(Fram till 25 maj kan firmatecknare/tävlingsansvarig önska justering i serieindelningen med motivering i åldersklasserna U19-U11. Insänd önskan om justering, är som sagt en önskan och en ändring kan inte garanteras).
2020-06-01: Serieindelning fastställs.
2020-06-30: Spelprogram fastställs.(Tävlingsansvarig får tillgång till lottningarna i TA för tidsättning av seriematcher).
2020-08-14: StHF låser serierna. Matchtider från föreningarna ska vara tillsatta.
2019-08-28: Spelprogram och matchtider publiceras på Stockholm Handbollförbunds hemsida.

Rutiner för anmälan till tävlingar
Det finns ett antal delmoment som föreningen måste genomföra för att anmälan till våra serier ska anses vara komplett.
Krav för godkänd anmälan till tävling:
• Fylla i Forms formulär där föreningens anmälningar bekräftas
• Registrering av lag ska göras i det tävlingsadministrativa systemet (TA)
• Registrera tävlingskontaktuppgifter till föreningen i IdrottOnline.

Kostnaden för anmälningar till våra tävlingar kommer att faktureras till föreningarna.

Forms
Eftersom det i TA kan vara svårt att få överblick på föreningarnas olika anmälningar vill vi att föreningen fyller i ett forms-formulär. I forms-formuläret anger ni vilken serie seniorerna kommer delta i samt önskemål, svår, medel eller lätt för åldersklasserna U19-U11.

Det är viktigt att ni tar er tid att både fylla i Forms-formuläret och registrera era lag i TA. Formuläret i Forms är ett stöd för arbetet kring serieindelningen och för nivåindelningen.

Observera att ifyllt Forms-formulär inte räcker som anmälan till nästa säsong; registrering av lag i TA är nödvändig för att anmälan ska vara komplett. 

En länk till Forms-formuläret är mailat till tävlingsansvarig inom föreningen då StHF önskar få ett gemensamt ifyllt formulär från respektive förening. Saknar ni länken, maila till tavling@stockholmhandboll.se 

Registrering i TA
Föreningarna ska registrera alla serieanmälningar i TA-systemet. Om ingen i din förening har tillgång till inloggningen i TA-systemet så har något blivit fel och då måste firmatecknare i föreningen höra av sig till sitt hemmadistrikt för att få en ny inloggning. Inloggning görs via webbportalen http://ta.svenskhandboll.se/

För de föreningar som har frågor om TA-systemet och vill ha hjälp kommer vi att försöka tillhandahålla detta. Kontakta tavling@stockholmhandboll.se 


Anmälningsavgifter

Stockholms Handbollförbund kommer att i efterhand fakturera föreningarna för gjorda anmälningar. Nedan finner ni en lista över kostnader för de olika tävlingarna.

Anmälningsavgifter 2020-2021

Senior

 • Damer division 2: 4500 kr
 • Damer division övriga: 3500 kr
 • Damer trim: 3500 kr
 • Damer motion: 3500 kr
 • Herrar division 2: 9000 kr
 • Herrar division 3: 4500 kr
 • Herrar division övriga: 3500 kr
 • Herrar trim: 3500 kr
 • Herrar motion: 3500 kr

Äldre och yngre ungdom samt Barn

 • U19 (2001-2003): 2300 kr
 • U19 RegionÖst: 2300 kr
 • Äldre ungdom U16 (2004, 2005): 2300 kr
 • Yngre ungdom U14 (2006): 2100kr 
 • Yngre ungdom U13 (2007): 2100 kr
 • Yngre ungdom U12 (2008): 1800 kr
 • Barn U11 (2009): 1800 kr
 • Barn U10 (2010): 850kr
 • Barn U9 (2011): 850 kr
 • Barn U8 (2012): 850 kr

Special Olympic Class

 • Special Olympic Class: 2100 kr

Distriktsmästerskap

 • Damer: 1500 kronor
 • Herrar: 1500 kronor
 • Flickor 19: 1000 kronor
 • Pojkar 19: 1000 kronor

RegionsTolvan

 • Flickor och Pojkar U12: 1200 kronor


Sista anmälningsdag fredag 1 maj 2020

Uppdaterad: 2020-04-03 16:34
Skribent: Maria Casado

Nyheter

Serieindelningar för 20-21 publicerade

2020-05-15

Nu är även distriktsserierna samt den…

1 maj har passerat - anmälan stängd

2020-05-07

Ca 760 lag anmälda till seriespel

Klart med förbundsserierna 20-21

2020-04-24

I samband med Svenska Handbollförbundets…

Nyhet; Flickor och Pojkar 19 RegionÖst

2020-04-15

Anmäl er till den ena eller den andra, eller…

Välkomna till säsongen 2020-2021

2020-04-03

Föregående säsong avslutades tidigare än önskat…

 
Stockholms Handbollförbund
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information