Hoppa till sidans innehåll
 
Sök
Logga in
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    18334 False
     Huvudsponsor
     8167 False
      Huvudsponsor
      5982 False
       Huvudsponsor

       Skåne bjöd på lördagsgodis

       2018-11-10 20:15

       Här hittar du samlade texter och notiser från lördagen. Texten uppdateras flera gånger under dagen.

       .

       Skåne dominerade lördagens gruppspel 
       Dag två av SverigeCupen 2018 avslutades med att Uppland besegrade Småland-Blekinge Södra med 20-15 på flicksidan. Tidigare under dagen spelades det 40 stycken matcher där alla grupper förutom två på pojksidan avgjorts. 

       Söndagen inleds med två gruppspelsmatcher innan slutspelet och placeringsmatcherna startar. När vi kommer till semifinalerna, 10:20 för flickorna och 11:25 för pojkarna, så kommer Skåne att ha tre av åtta lag där. Övriga semifinallag på pojksidan är Halland och Östergötland medan Västergötland, Södermanland och Stockholm tillsammans med just Skåne representerar flicksidan.
        
       Tävlingschef Adam Engström är åter nöjd med turneringens utveckling under helgen. 
       - Det är svårt att inte njuta. Tendensen från fredagen har fortsatt idag, med mycket folk på läktarna. Vi har haft många matcher med över 500 personer på läktaren och där de mest populära matcherna lockat uppemot 800 personer.
       - Det måste ha varit otroligt inspirerande för våra lovande spelare och domare säger han.  

       Under turneringens sista dag ska både vinnare koras och All Star Team utses, fram till det hoppas vi åter på att få följa många jämna och bra matcher.

       Streama alla matcher här>>>
       Spelprogram och resultat hittar du här>>>

       *****
       Fortsatt drag i alla hallar

       16:36

       Alla lag har nu startat andra gruppspelet. Vissa grupper blir klara redan ikväll medan några fortsätter in på söndagsmorgonen innan placeringsmatcher och slutspel drar igång. Just nu pågår flickmatcher i alla hallar: I Rosvalla B spelar Västmanland/Örebro - Halland, i Rosvalla C möts Västernorrland/Jämtland och Göteborg Blå, i Ishallen spelar DGHF Hälsingland mot Bohuslän Dal, Göteborg Vit möter Småland Blekinge Södra i Multihallen samtidigt som det spelas ett jämnt Norrlandsderby mellan Norrbotten och Västerbotten i Rosvalla A. 


       *****
       Förbundskapten på plats
       14:00
       Patrik Svarvén, förbundskapten för flickor 02/03-landslaget befann sig i Multihallen när Stockholm Röd mötte DGHF Hälsningland. 

       - Givetvis är det fantastiskt kul att vara här. SverigeCupen innehåller så mycket bra matcher och positiva känslor säger Svarvén. Att se hur spelare uttrycker sig på banan i en annan miljö än sitt klubblag blir givetvis intressant. Samtidigt som turneringen bidrar till en viss anspänning hos många spelare förklarar han. 

       Flickor -02, som är den äldre kullen i Svarvéns landslag, spelade SverigeCupen under föregående år. Där försöker han tillsammans med sina kollegor vara neutrala och inte jämföra årgångarna mellan varandra. 

       Vill du också följa SverigeCupen men har inte möjlighet att vara på plats?
       Du vet väl att du kan se på alla matcher på webben här>>>

       *****
       Bli en av stjärnorna på slottet


       När handbollens framtida stjärnor avrundar lördagens matcher och drar sig tillbaka till sina förläggningar lämnas spelplanen öppen för supportrarna. Den lokala arrangören IFK Nyköping erbjuder den hugade och hungrige att bli en av stjärnorna på slottet med middag under de anrika 1300-talsvalven på Nyköpings Hus.

       -Idag har försäljningen börjat ta fart. Just nu ser det ut som att det kan bli en kul handbollsfest på slottet, säger SverigeCup-generalen Stefan Germerud.

       Från 18:30 erbjuds mingel. Maten serveras sedan 20:00. Biljetter säljs i Infocentret i entréhallen.

       Mer information finner du här >>>

        

       *****
       Fortsatt publikintresse under lördagens matcher
       12:00

       Intresset för SverigeCupen verkar inte minska under helgens gång. Under gårdagen rapporterades över 1200 tittartimmar på Solidsports sändningar av turneringen och när Skåne Gul mötte Stockholm Gul under lördagsförmiddagen befann sig över 750 personer på läktaren. 


       *****
       Första gruppspelet är nu avgjort
       10:57

       Samtliga matcher i det första gruppspelet har spelats klart och nu väntar den andra gruppspelsomgången för lagen. Lagen rangordnas efter tidigare resultat där lag som vunnit sin grupp möter andra gruppettor, grupptvåor möter tvåor och så vidare. Gruppspelet 2 startar 11:15 med Skåne Gul som möter Stockholm Gul i Rosvalla A och avslutas imorgon söndag då Örebro möter Västernorrland/Jämtland samtidigt som Västmanland spelar mot Västerbotten/Norrbotten på pojksidan. 

       *****
       SverigeCupen, även ett utbildningstillfälle för domarna

       18 lovande domarpar har packat ned visslorna och tagit sig till Nyköping och Rosvalla för årets upplaga av SverigeCupen. Liksom spelarna väljs domarna ut av de olika distrikten för en helg av snabbt spel och utveckling.

       - Det är samma sak som med stadslagen. Vi skickar en förfrågan till de olika distrikten som i sin tur nominerar lovande domare. I år tror jag att alla distrikt fick med sina första- och andranominerade domarpar, säger Maths Nilsson, Ungdomsansvarig i SHF:s Domarkommitté och som dömt handboll i 45 år.

       Domarna blir nominerade i par, så de som finns på plats i Nyköping är vana att döma tillsammans. Paren i år består till ungefär hälften av tjejer och killar i åldrarna 17-29, där vissa av dem redan fått hjälp med förberedelser inför SverigeCupen av Maths Nilsson som var nere på Skadevi Cup förra helgen.Och liksom på samma sätt som för stadslagen så har man inte missat chansen till en domarkarriär om man inte blir uttagen till SverigeCupen.

       - Man blir absolut inte bortglömd om man inte kommer med. Det finns till exempel de olika USM- stegen där vi alltid försöker att anordna sammankomster på. Vi vill hålla koll på alla domare i landet och hjälpa dem framåt. Där behöver vi lite hjälp från distrikten, säger Maths Nilsson.

       För de domarpar som ska delta i SverigeCupen blir det att stå i centrum en kavalkad av kvalitativa matcher signerade några av landets främsta ungdomsspelare. Det innebär att en måste vara rätt rapp i sulorna för att hänga med, och att stå på rätt plats.
       - Det finns 13 erfarna domardelegater, med rutin från ”seniordomare”, på plats för att hjälpa och ge feedback till domarna, som en tränare gör för sina spelare. Vi tittar på varje match och pratar med domarna i efterhand tillammans - hur de rör sig och positionerar sig bland annat. Desto högre tempo det är i matchen desto snabbare måste du göra allting själv, säger Nilsson.


       Vad ger ni mer för feedback?
       - Vi pratar mycket om kroppsspråket på planen, att man måste vara tydlig i sitt kroppsspråk. Dessutom vill vi hålla dialogen på planen på en bra nivå. Vi kommer inte att få ett bra klimat om vi bara avvisar spelarna.

       Märker ni av mycket snack från spelarna mot domarna på SC?
       - Det är mer föräldrarna som är på domarna. Spelarna är lite mer nervösa i den nya miljön och vill prestera för sitt stadslag så de är fokuserade på sitt.

       Nere på planen är det alltså fullt fokus från spelare och domare att prestera inför publiken och, nuförtiden, streamade livesändningar. Intresset och tempot är en press som höjer svårighetsgraden. Det är också en press som ökar den personliga utvecklingen.
       - Förhoppnings kommer några ändå upp till Elitserien av dessa domare, kanske till och med ut internationellt. Nu har vi ju till exempel systrarna Bennani som ska ner och döma EM i november.

       Ett av de senaste exemplen på ett domarpar som vässat sina egna egenskaper efter att ha varit med i turneringen är alltså systrarna Maria och Safia Bennani, 29. Efter att ha dömt flickfinalen i SverigeCupen har de gått vidare att döma Champions Leauge, herrhandboll på högsta nivå och i november ska de ner till Frankrike för att döma EM 2018.

       - SverigeCupen är ett bra avstamp för domarna. Det är början på en utvecklingstrappa där vi sen följer upp med dem i Norden Cup och några andra turneringar ända upp till USM:s finalsteg. Jag ser många domare som tar ett jättekliv efter SC. Alla intryck och erfarenheter brukar smälta in för dem där efter juluppehållet ungefär, sen kan man se en tydlig skillnad, säger Maths Nilsson och fortsätter. 
       - Jag tycker det är jätteroligt att få vara med här från början, att jobba med ungdomar och se många domarparen utvecklas. Domarna är ju några som alltid måste vara med på planen, det är ju en förutsättning för match, skrattar han.

       Text: Fredrik Palmqvist
       *****
       Två minuters utvisning
       08:52

       Pojkarnas förbundskapten Tomas Axnér tog plats i ishallens utvisningsbås när Södermanland och Halland gjorde upp om förstaplatsen i grupp 6.

       Resultatet samt övrigt spelprogram finner du på svenskhandboll.se
       *****

       Lördagsmorgon i Rosvalla

       08:20

       Flera av lagen visade sig tidigt på plats när lördagens matcher rullade igång i Rosvalla. Innan samtliga grupper från första gruppspelet är avgjort ska totalt 10 matcher spelas. Här nedan ser vi Dala- Gävleborg och Västerbotten/Norrbottens killar värma upp innan matchstart 08:25.

       Uppdaterad: 2018-11-11 09:00
       Skribent: Sverigecupen

       Fler nyheter

        
       Svenska Handbollförbundet
       Box 11016
       100 61 Stockholm
       Telefon: [saknas] Information
       E-post: [saknas] Information