Hem / Domare / Nyheter / Domarpresentation: Elias Granqvist och Axel Åhlin Andersson

Domarpresentation: Elias Granqvist och Axel Åhlin Andersson

Axel Åhlin Andersson och Elias Granqvist, HF Öst, vill hela tiden känna att de utvecklas tillsammans som par och ta steg mot de målen som vi satt upp.

Namn: Axel Åhlin Andersson
Distrikt: HF Öst

Hur länge har du varit domare?
Jag har varit domare i sex säsonger totalt, fem säsonger som distriktsdomare och en säsong nu som regiondomare.

Hur kom det sig att du blev domare?
Jag var ofta domare i grundskolan när vi spelade fotboll och bandy på rasterna, sedan så föll det sig naturligt att börja döma när jag och min dåvarande kollega fick frågan av Samir Osmanovic. Jag såg det som en bra möjlighet att få ta del av ännu mer handboll och så var det såklart kul att få tjäna lite egna pengar. 

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?
Ska bli kul att träffa och lära känna de andra domarna som ska dit, några känner man sedan tidigare men de flesta har man inte träffat än. Sedan ska det bli kul att förhoppningsvis döma inför lite mer publik än vad vi är vana vid hemma i den vanliga serielunken.

Vad är din målsättning med dömandet?
Min målsättning är att döma så högt upp som möjligt både i Sverige och internationellt.

Har du några förebilder?
Det är klart att man kollar mycket på Mirza och Mattias, sedan så har man skapat upp någon typ av målbild om hur man vill vara som domare och vad man vet att många spelare och ledare uppskattar som jag alltid försöker sträva efter att efterlikna. 

Vad är det bästa med att vara domare?
Att hela tiden känna att man utvecklas tillsammans som par och ta steg mot de målen som vi satt upp. Att klara av utmanande matcher och utmanande situationer som man kanske inte ställts för tidigare.

Vem dömer du ihop med på Sverigecupen?
Elias Granqvist, vi har varit kollegor i en säsong nu

Namn: Elias Granqvist 
Distrikt: HF Öst

Hur länge har du varit domare?
7-8 år. Har glömt att räkna efter 2:a året som domare!

Hur kom det sig att du blev domare?
Var redan domare i fotboll och spelade handboll. Då föreningen frågade vilka som ville bli domare. Och därefter bar det av!

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?
Utvecklingen och gemenskapen! En utvecklingspunkt för mig och min kollega och man får träffa andra domare runt sverige.

Vad är din målsättning med dömandet?
Att nå de mål man kan nå! Vad som helst kan hända, men att ta sig framåt med kollegan är allt!

Har du några förebilder?
Oj! Finns några som dömer nu och några som inte gör det!  Mirza och Mattias är två som man ser som förebilder.Två som inte längre dömer är Safia och Maria. Att gå mer in på specifikationer kommer att ta evigheter! 

Vad är det bästa med att vara domare?
Kollegan! Att skapa minnen och ha kul med kollegan! 

Vem dömer du ihop med på Sverigecupen?
Axel Åhlin Andersson

Hur samarbetar ni?
Kommunikation. Vi kommunicerar med varandra och hjälper varandra i varje situation. Vare sig det är peppning eller aktivt vara där.

Från DFK:s sida är syftet med domarverksamheten under Sverigecupen att dels följa upp våra unga domare som är på plats, dels att ta in underlag och information för framtidens utbildningar som vi arbetar fram tillsammans med våra distrikt. Väl på plats under turneringen ska alla domare få chansen att prestera och visa upp sig för våra ungdomsansvariga och delegaterna. Steget vidare från Sverigecupen för domarna är att bli nominerad till USM:s finalspel samt att ta plats i den nationella utvecklingsgruppen eller bli nominerad som steg 6-domare kommande säsong. Läs mer om domarutbildningen i fokus på Sverigecupen >>

Sverigecupen spelas i Nyköping 14-16 april.

Till alla domarpresentationerna >>
Till spelprogrammet >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på SolidSport >>
Följ Sverigecupen via Gamedayappen >> 
Till merchandisen för Sverigecupen >>

Vi passar också på att informera om att det råder totalförbud för nötter och alla sorters citrusfrukter i arenorna och alla deltagarboenden under Sverigecupen, då flera deltagare och ledare har allergier.

SVERIGECUPEN

Sverigecupen, som är ett led i Svenska Handbollförbundets spelarutbildning och talangutveckling, är ett utbildnings- och utvecklingstillfälle för såväl spelare som unga, lovande domare. I Sverigecupen deltar distriktslag (pojkar/flickor 15 år) från hela Sverige. Sverigecupen spelas årligen under en helg i november och totalt spelas runt 100 handbollsmatcher. På plats finns landslagens förbundskaptener för att följa upp framtida möjliga landslagsspelare och spelarnas prestationer under Sverigecupen fungerar som underlag för uttagningar till handbollsgymnasierna. Domarmentorer på plats coachar och stöttar våra unga domare.

Sverigecupen drar till sig stort intresse från besökare från länet men också från tillresande besökare och supportrar.

Samtliga matcher webbsänds och kommenteras i realtid vilket lockar ett stort antal tittare från Sverige och många andra länder.

På grund av coronapandemin ställdes Sverigecupen 2020 in. Sverigecupen 2021 spelas i april 2022. Sverigecupen 2022 är planerad att genomföras i november 2022.