För många är det en dröm som går i uppfyllelse. Sverigecupen i Nyköping, möjligheten att få mäta sig med de andra 15-åringarna i landet - samtidigt som man representerar sitt distrikt. En fest över tre dagar i Nyköping, glädje och sorg - men också en kamp om uppmärksamheten från från ett gäng studerande ögon på läktarna i idrottskomplexet Rosvalla. Två av dem tillhör U-landslagets (herrar) förbundskapten Björn Sätherström.

- Det är klart att det (Sverigecupen) är en chans för många ungdomar runt om i Sverige att visa upp sig för oss i Svenska Handbollförbundet. Men det är också en morot för många unga talanger ute i landet, säger Sätherström.

Som förbundskapten, med vilka ögon tittar du på matcherna?

- Jag är positivt lagd och tittar på matcherna med positiva ögon, säger Sätherström och ler.

Sen fortsätter han:

- Jag tittar på specifikt på vissa saker, för det är svårt att bedöma en helhet om man inte kan punkta ner egenskaperna (man letar efter). Det är bland annat hur man behärskar det man gör på banan, försvars- och anfallsspel. Och hur man fysiskt är utvecklad, vi är ju medvetna om att spelarna är i en ålder där det kan vara stor skillnad.

-Och så tittar vi mycket på karaktär. Går man hundra procent oavsett vad det står på tavlan och vilken minut det är? Det bedömer vi som viktigt.

Är det lättare ta ut en fysiskt ”färdig” spelare i landslaget än en spelare med kvaliteter som ännu inte är där utvecklingsmässigt?

- Det är väldigt svårt. Jag tycker att man ser om det finns färdigheter som är intressanta även om man inte är ”färdig”. Sen kan det finnas andra spelare som är längre fram just nu.

- Där ligger ett jättestort jobb för oss, att följa upp vad som händer i klubbarna efter Sverigecupen. Under hela ungdomstiden. Att följa så många spelare så länge som möjligt. Kommer man inte med på första rikslägret, så finns det inget som säger att man inte kan komma med på det andra, tredje eller fjärde.

Landslagsstjärnan och Kiel-proffset Niclas Ekberg blev aldrig uttagen till Sverigecupen, och erkänner att han var nära att sluta med handbollen. Men Ekberg fann styrkan i en annan sport - fotbollen - och tog sig till U-landslaget i handboll som 18-åring när kroppen vuxit ifatt.

- Ge inte upp. Jag hoppas att jag är exempel på att inte ge upp. Det går upp och ner, man har motgångar med det brukar jämna ut sig. Dra inte för stora växlar av att inte vara med i ett regionslag, det finns inget som säger att du inte kan lyckas ändå, har Ekberg sagt.

Och Björn Sätherström är inne på samma linje, att inte ge upp om man inte får chansen att åka till Nyköping den här gången:

- Jag tror att det är viktigt att man inte blir knäckt, utan fortsätter att jobba på. För det finns chans, det är jag fullständigt övertygad om. Det finns en möjlighet, även om man inte är med i Sverigecupen, att nå långt - till och med spela i A-landslaget.

Vad ser du mest fram emot under helgen i Nyköping?

- Jag ser fram emot många handbollsmatcher, många sugna spelare som vill ge allt för sitt landskap. En riktigt härlig fest med mycket folk, säger Björn Sätherström.

 

Se alla matcher från Sverigecupen – skaffa All Access