Hem / Rättigheter

Rättigheter

På den här sidan hittar du information om

  • Regler och rättigheter kring användandet av logotypen
  • Sändningsrättigheter
  • Förbud mot signalhorn och tutor

Regler och rättigheter kring användandet av logotypen

Sverigecupen, förkortat SVC. 

• Svenska Handbollförbundet (SHF) äger samtliga rättigheter till varumärket och logotypen, Sverigecupen handboll. Icke kommersiell användning är fri för SHF:s medlemmar, med undantag enligt nedan, i syfte att marknadsföra och profilera tävlingarna. Rättigheterna gäller i sociala medier, i websändningar, på brevpapper, i annonser, affischer, matchprogram o dyl. 

• All användning som är kopplad till eller syftar till att förstärka och/eller profilera enskilda företag, organisationer eller verksamheter som inte är officiella partners eller sponsorer till Sverigecupen skall godkännas av SHF. SHF förbehåller sig rätten att neka till användning av logotypen.

• Logotypen finns i flera utföranden. Regelverket omfattar alla varianter.

• Arrangören skall presentera arrangemanget och tävlingarna utifrån logotypen.

• Medlemmarnas rättigheter omfattar EJ tryck på merchandiseprodukter såsom på kläder, kepsar, handdukar, halsdukar eller andra produkter såsom presentartiklar och souvenirer osv.

• Logotypen får EJ användas på ett sätt som kan tänkas vilseleda eller förvilla kring begreppen om vem som äger, organiserar och är avsändare av Sverigecupen eller vad gäller ursprung för profil, varor eller tjänster, gällande sponsring och stöd av USM-tävlingarna.  

• Sverigecuplogotypen får EJ:

  • imiteras eller anpassas och/eller kompletteras med egna budskap eller slogans
  • placeras på en komplicerad eller mönstrad bakgrund som gör att den inte framträder tydligt
  • användas med reflexeffekter eller gradienter på logotypen
  • animeras eller ändras i form, vinklas eller roteras
  • kontureras eller ändras i färgerna eller såsom att färglägga bokstäverna ”USM” i logotypen
  • placera text på logotypen eller en bild inom logotypen.

•  Sverigecup-logotypen använder vi gemensamt för att presentera tävlingen. Logotypen ska hållas fri från konkurrerande text, bilder och grafik genom att lämna ett tomt utrymme på minst 20 procent av logotypens aktuella storlek på alla fyra sidorna runt logotypen.

Kontakta Therese Bringefors, This is a mailto link för att få aktuell logotyp i eps-format.

 

Sändningsrättigheter

Svenska Handbollförbundet äger och förfogar ensamt över samtliga TV- och radiorättigheter samt alla andra former av upptagning och överföring av ljud och rörliga bilder från landskamper och andra matcher som administreras eller sanktioneras av SHF eller dess distriktsförbund.

Rättigheterna omfattar såväl direkt- som eftersändning liksom matcherna i dess helhet eller delar därav.

Samma sak gäller fortlöpande textrapportering via Internet, sociala medier eller annat media. Angivna rättigheter får således inte nyttjas utan tillstånd från SHF.

Sändningstillstånd skall sökas och söks av den förening som arrangerar matchen.

Säsongerna 20/21 och 21/22 finns ett generellt sändningstillstånd genom det samarbetsavtal och partnerskap som Svenska Handbollförbundet har med SolidSport och sändningar genom deras plattform.

 

FÖRBUD MOT SIGNALHORN OCH TUTOR
Vid våra arrangemang och matcher hejar vi på våra lag men för allas trevnads skull och för att inte överskrida bestämmelser gällande decibel så är signalhorn och tutor drivna av batteri eller tryckluft förbjudna. I vissa fall kan även enformiga ljud utifrån koskällor osv. innefattas.

Alla former av visselpipor, tutor och horn är förbjudna. Megafon (dock ej med inbyggda alarm och signaler), blåsinstrument för framförande av musik och takttrumma kräver arrangörens tillstånd och platshänvisning samt att berörda föreningar är överens i frågan.

Genomsnittsnivån för ljud vid konserter och andra evenemang på publikplats för vara högst 97 decibel om barn under 13 år närvarar.

 

SVERIGECUPEN

Sverigecupen, som är ett led i Svenska Handbollförbundets spelarutbildning och talangutveckling, är ett utbildnings- och utvecklingstillfälle för såväl spelare som unga, lovande domare. I Sverigecupen deltar distriktslag (pojkar/flickor 15 år) från hela Sverige. Sverigecupen spelas årligen under en helg i november och totalt spelas runt 100 handbollsmatcher. På plats finns landslagens förbundskaptener för att följa upp framtida möjliga landslagsspelare och spelarnas prestationer under Sverigecupen fungerar som underlag för uttagningar till handbollsgymnasierna. Domarmentorer på plats coachar och stöttar våra unga domare.

Sverigecupen drar till sig stort intresse från besökare från länet men också från tillresande besökare och supportrar.

Samtliga matcher webbsänds och kommenteras i realtid vilket lockar ett stort antal tittare från Sverige och många andra länder.

På grund av coronapandemin ställdes Sverigecupen 2020 in. Sverigecupen 2021 spelas i april 2022. Sverigecupen 2022 är planerad att genomföras i november 2022.