Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

LOK-stöd

Digital närvaroregistrering blir obligatorisk

Enligt beslut av Riksidrottsstyrelsen (RS) är det obligatoriskt att närvaroregistrera samtliga LOK-stödsaktiviteter digitalt.

Följande text är hämtad från rf.se

Beslutet innebär att förening, för att kunna söka LOK-stöd, måste närvaroregistrera sina aktiviteter digitalt på så sätt att aktiviteterna (och deltagarna) finns i IdrottOnline senast då ansökan ska skickas in.

Den digitala närvaroregistreringen kan göras direkt i IdrottOnline eller i något av de system som har inläsning till IdrottOnline (förutsatt att föreningen själv har aktiverat inläsningen).

För följande externa system har föreningen i dag möjlighet att aktivera inläsning till IdrottOnline Länk till annan webbplats.:

  • KanslietOnline
  • BRP Systems
  • Sportadmin
  • Svenskalag.se
  • Laget.se
  • MATCHi
  • MyClub
  • Mina Aktiviteter
  • Pastell Data
  • Hippocrates
  • Zoezi
  • Korpen KIT

Förenklar för föreningen
Det finns en mobilapp för att göra det ännu enklare att närvaroregistrera digitalt. Det är helt gratis för föreningen att använda IdrottOnline och mobilappen.

Digital närvaroregistrering innebär ett antal förenklingar för föreningen:

  • Du riskerar inte att närvarokort kommer bort – allt finns sparat på föreningens IdrottOnline-sida.
  • Alla i föreningen (med rätt behörighet) har åtkomst till materialet.
  • Du slipper räkna ihop dina närvarokort – summeringen sker automatiskt.
  • Du behöver inte hålla koll på årtal och åldrar – systemet summerar automatiskt till rätt åldersgrupp.
  • Du behöver inte själv stämma av mot LOK-stödsreglerna, utan systemet kontrollerar själv och ger direkt kvitto på om det är en godkänd LOK-stödsaktivitet eller inte.
  • Godkända aktiviteter kommer automatiskt med i föreningens LOK-stödsansökan. När det är dags att skicka in ansökan behöver man bara stämma av att allt är närvaroregistrerat och sedan skicka in själva ansökan.
  • Möjlighet att rapportera via mobiltelefon.
  • Det underlättar vid en eventuell kontroll av LOK-stödsansökan: föreningen kan godkänna att LOK-stödsgruppen får tillgång till redovisade aktiviteter och/eller medlemsregister och man behöver då inte skicka in detta per post.
  • Möjlighet finns att skriva ut registrerade aktiviteter som närvarokort, för att till exempel kunna lämna till kommunen.
  • Närvaroregistrerar du i IdrottOnline kan du föra över allt till kommunens system via funktionen ”Kommunfil”, så att ni inte behöver dubbelregistrera föreningens aktiviteter. Ta kontakt med din kommun för att se om de tar emot kommunfilen, eller gå till listan med kommuner som har möjlighet att ta emot kommunfilen Länk till annan webbplats..

Här finns manual för hur du närvaroregistrerar i IdrottOnline Länk till annan webbplats..

Frågor om digital närvaroregistrering besvaras av LOK-stödsgruppen via telefon 08-699 61 50 (knappval 3) eller e-post till lok@rfsisu.se.

LOK-stöd

LOK-stöd kan sökas av varje idrottsförening, ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör RF och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7–25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott.

Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och avser att stödja idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för funktionsnedsatta deltagare finns ingen övre åldersgräns). Regeringen har enligt förordningen om statsbidrag (1999: 1177) överlämnat uppgiften att pröva frågor om fördelning av statsbidrag till idrottsverksamhet till Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundets ambition är att det inte ska göra skillnad om föreningen, på grund av corona, beslutat att göra uppehåll i verksamheten eller haft möjlighet att fortsätta. Vi återkommer under hösten med detaljerna för kompensation, men grundtanken är att det kommer att göras en extra separat fyllnadsutbetalning för våren 2020 senare i år.

Ansök om LOK-stöd

Här nedan hittar du information om vad som krävs för att kunna söka LOK-stöd, hur ansökningsprocessen går till och vem som är behörig att skicka in ansökan.

Ansök i IdrottOnline

Ansökan görs på föreningens IdrottOnline-sida. Det går att fylla i ansökan manuellt. Om man närvaroregistrerar aktiviteter online förs dessa sedan över automatiskt till ansökan – det enda man då behöver göra är att öppna ansökan och skicka in den. Viktigt att tänka på är att även om man har närvaroregistrerat sina aktiviteter via IdrottOnline så måste föreningen också öppna själva LOK-stödsansökan och skicka in den.

Behörighet att skicka in ansökan

De som kan skicka in ansökan för din förenings räkning är ordförande, kassör och/eller LOK-stödsansvarig firmatecknare. Personen måste finnas upplagd i medlemsregistret på föreningens IdrottOnline-sida med någon av dessa roller (ordförande, kassör eller LOK-stödsansvarig).

Mer om de olika behörigheterna för LOK-stödet kan du läsa här Länk till annan webbplats.

Sista ansökningsdag

Ansökan för våren: senast 25 augusti
Ansökan för hösten: senast 25 februari

Enligt LOK-stödsföreskrifterna §8 riskerar en förening att ansökan avslås om den inkommer för sent.

Observera att sista ansökningsdag gäller för både ansökan och eventuell tilläggsansökan. Däremot går det bra att göra en tilläggsansökan under förutsättning att både den och huvudansökan är inskickade senast den 25 februari/25 augusti.

För ansökningar som inkommer efter sista ansökningsdag görs ett avdrag enligt följande:

  • Ansökan som inkommer 26 augusti–1 september respektive 26 februari–1 mars reduceras med 25 procent.
  • Ansökan som inkommer 2 september–15 september respektive 2 mars–15 mars reduceras med 50 procent.
  • Ansökan som inkommer 16 september–30 september respektive 16 mars–31 mars reduceras med 75 procent.
  • Ansökan som inkommer 1 oktober–15 december respektive 1 april–15 juni ska avslås.

Observera även att ansökningar som inkommer efter den 15 december respektive den 15 juni då perioderna stängts kommer att avvisas.

Tänk också på att ju tidigare man skickar in sin ansökan, desto större chans har föreningen att få utbetalning av LOK-stöd redan i den första utbetalningen som sker en vecka efter sista ansökningsdag.

Utbetalning av LOK-stöd

Utbetalning kan endast göras till din förenings eget plus- eller bankgiro. Det kan inte vara ett plus- eller bankgiro till en person, sektion eller kommun. Utbetalning kan inte heller göras till vanligt konto. Riksidrottsförbundet kontrollerar att angivet giro står tecknat i föreningens namn så som det anges i vårt föreningsregister (namnet i detta är det namn under vilket föreningen har blivit antagen som medlem i respektive specialidrottsförbund).

När görs utbetalning?

Utbetalning av LOK-stöd sker alltid med start veckan efter sista ansökningsdag. Därefter sker sedan utbetalningar varje vecka allt eftersom ansökningarna godkänns.

Fyllnadsutbetalning

Om det, när LOK-stödsåret är avslutat, finns pengar kvar i potten så gör Riksidrottsförbundet en fyllnadsutbetalning. De återstående medlen fördelas då till samtliga föreningar som sökt LOK-stöd under året.

Fyllnadsutbetalning är aldrig garanterad, utan görs endast de år då det blivit medel kvar i LOK-stödspotten efter att samtliga ansökningar för året hanterats och det ordinarie LOK-stödet har fördelats.

Utbetalning till föreningar uttagna för kontroll

Om din förenings LOK-stödsansökan har tagits ut för kontroll sker eventuell utbetalning först när kontrollärendet är slutfört. I den händelse att föreningen överklagar LOK-stödsgruppens beslut sker eventuell utbetalning först efter LOK-stödsnämndens avgörande.

Här hittar du statistik och utbetalningar om LOK-stödet Länk till annan webbplats.

 

Publicerad: 2022-11-17

Senast uppdaterad: 2022-11-17

Författare: Svenska Handbollförbundet

Intressant? Dela gärna!