Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Material och bidrag

  • Den gröna magiska streethandbollen
  • Quickplaymål
  • Handboll Fitness övningshäfte
  • Mall för bidrag och projektmedel hittar du här >>

Projektmedel IF

Föreningar som är anslutna till Svenska Handbollförbundet kan söka medel för att starta Handboll Fitness. Läs mer om projektmedel IF och under "nya spelformer" gällande Handboll Fitness här >> I punktlistan ovanför finns en mall att använda till ansökan.

Quickplay-mål

För att konceptet ska vara flexibelt använder vi quickplay-mål, precis de som används inom kusinkonceptet Hand the Ball. Dessa portabla mål är enkla att förvara, transportera och sätta upp där ni ska bedriva träningen. Det går utmärkt att använda quickplay-målen för spel i gymnastiskalar, kortbanor, utomhus på gräs, beach eller multiarenor. Målen skapar förutsättning att bedriva träning på andra ytor än en 40mx20x idrottshall.

Streethandbollen

En viktig framgångsnyckel i Handboll Fitness är den gröna, mjuka, streethandbollen som med sin unika utformning bjuder in till lek och rörelse. Den är också en symbol för positivt idrottande.

Bollens kvalitet är som en vanlig boll och den är lätt att hålla i, den studsar inte bort från deltagaren och gör inte ont att ta emot. Den kan därför med lätthet användas av alla åldersgrupper och till olika typer av aktiviteter. Materialet är slitstarkt och framarbetat för att bollen ska klara av att användas både inomhus och utomhus även på steniga underlag. Ändå är den mjuk nog för alla att hålla i och fånga.

Med Handboll Fitness har din förening möjlighet att erbjuda ett roligt och effektivt sätt att träna handboll. Konceptet är enkelt och flexibelt, och fokuserar på gemenskap och ett lekfullt idrottsutövande oavsett tidigare erfarenhet och ambitionsnivå. Träningspasset kombinerar bollspel med inslag som förbättrar både styrka och kondition. De termer som används är Puls, Power och Play.

Övningshäftet

Övningshäftet är en samling träningskort, som är ihopsatt med en praktisk ring som går att öppna och stänga. Det gör det lätt att plocka ut de kort som ska användas på dagens pass. Häftet är uppdelat efter avsnitten Puls, Power och Play. Korten märkta Power visar styrkeövningar och kan med fördel placeras ut på träningsytan vid till exempel cirkelträning. Numreringen gör det lätt att sätta ihop häftet igen efter användning.

En god idé är att låta häftet finnas lättillgängligt i hallen så att vem som helst i föreningen ska kunna använda innehållet för att kunna hålla i pass. Övningarna kan fungera som inspiration till övriga lagträningar.

Puls ger dig uppvärmningen som förbereder kroppen för aktivitet. Med handbollspecifika uppvärmningsövningar får du chans att känna på bollen samtidigt som du får öva tekniska moment.

Power ger en blandning av styrkeövningar för hela kroppen. Syftet är att allmänt stärka upp kroppen i sin helhet, men även att lägga fokus på de muskelgrupper som behöver stärkas för idrotten.

Play lägger fokus på att spela handboll och det finns flera olika spelvarianter att välja på. Efter en bra start på passet har du här en utmaning för hela kroppen men även för huvudet.

Övningshäftet har en enkel uppbyggnad och dispositionen är följande:

Allmän information

- om Handboll Fitness,

- om grundregler som gäller under träningspasset,

- om Puls - Power - Play,

- om hur ett träningspass kan sättas ihop,

samt information för föreningen, till instruktören och annat värt att veta.

Kontakta oss på handbollfitness@handboll.rf.se >> för att gå kursen och få tillgång till övingshäftet.

Övningshäftet kan också beställas via mejl till handbollfitness@handboll.rf.se >> för 364 kronor. Observera att förening endast kan använda begreppet Handboll Fitness efter genomgången utbildning.

Publicerad: 2022-12-29

Senast uppdaterad: 2023-01-21

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!