Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    18334 False
     Huvudsponsor
     8167 False
      Huvudsponsor
      5982 False
       Huvudsponsor

       Med anledning av coronaviruset

       2020-03-27 14:00

       Text uppdaterad lördag 28 mars 22:12

       Den här nyheten uppdateras när ny information, nya rekommendationer och nya beslut tas.

       Observera att denna information och dessa beslut gäller i nuläget och tillsvidare. Läget kan snabbt förändras och tagna beslut och rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel. 

       För aktiviteter längre fram än de som beskrivs nedan bevakar vi utvecklingen och fattar fortlöpande beslut.

       Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer.

        

       TÄVLINGSVERKSAMHET

       Seriespel; seniorer och ungdomar
       Från och med den 16 mars klockan 17:00 är alla Svenska Handbollförbundets serier slutspelade och aktuella tabeller fastställs som sluttabeller. SM-slutspelet i SHE och Handbollsligan ställs in. Beslutet gäller också seniorserier som administreras av distrikten, samt alla ungdomsserier. Nuvarande tabeller gäller som sluttabeller.

       Upp- och nedflyttning samt kval
       Alla kvalspel ställs in och alla kvalstreck i serietabellerna tas bort. Lag som placerat sig för direktnedflyttning flyttas ned, lag som placerat sig för direktuppflyttning flyttas upp.

       Undantag från detta görs i serier som inte har spelats färdigt. Om det finns lag som genom segrar i de kvarvarande matcherna hade kunnat spela till sig en plats som innebär att nedflyttning undviks eller uppflyttning uppnås så ska dessa lag erbjudas plats i den högre serien.

       Svensk mästare
       Ingen svensk mästare utses säsongen 2019-2020.

       Seriesegrare
       I serier som inte spelats färdigt utses tabellettan till seriesegrare.

       Europacupplatser
       Seriesegraren erbjuds den plats som svensk mästare skulle ha erbjudits, därefter erbjuds platserna i fallande skala till serietvåan, -trean och så vidare.

       Ungdoms-SM/USM
       Svenska Handbollförbundet har beslutat att ställa in resterande del av USM denna säsong.

       Trim-SM
       Trim-SM 2020 ställs in.

       Gymnasie-SM
       Gymnasie-SM 2020 ställs in.

       Beslutet om alla SM och serier i sin helhet kan du läsa här >>

        

       LANDSLAG

       Kval till EM, damer
       De fyra avslutande omgångarna planeras genomföras i turneringsformat i samma arena onsdagen den 3 juni–söndag 7 juni. Spelplats är ännu inte bestämd.

       Play off till VM, herrar
       Sverige inleder hemma 1 eller 2 juli och avslutar borta 4 eller 5 juli mot Turkiet eller Ryssland som möts i ett dubbelmöte under vecka 26 - vinnaren där möter Sverige i VM-play off.

       OS-kval och OS, damer och herrar
       OS, som skulle arrangerats i juli-augusti, skjuts upp och planeras genomföras under 2021. Nya datum för OS-kvalen är inte satta.

       EM, herrar U20
       EM skulle ha avgjorts i Österrike och Italien 2–12 juli. Mästerskapet är flyttat till Slovenien 13–23 augusti där även U18-EM avgörs.

       Observera att ovan nämnda matcher kan komma att skjutas på ytterligare om nödvändigt.

       Vi väntar besked från Internationella- och Europeiska Handbollförbundet efter påsk gällande övriga landslagsaktiviteter i sommar.

        

       EUROPACUPER

       Även Europacuperna har nu fått nya speldatum:

       Herrarnas Final 4 i Champions League kommer att spelas i Köln 22–23 augusti (i stället för 30–31 maj).

       Herrarnas Final 4 i EHF-cupen kommer att spelas i Berlin 29–30 augusti (i stället för 23–24 maj).

       Damernas Final 4 i Champions League kommer att spelas i Budapest 5–6 september (i stället för 9–10 maj).

        

       FÖRENINGSVERKSAMHET
       Folkhälsomyndigheten förtydligade under tisdagen den 24 mars rekommendationerna för idrott.

       Idrott och träningsaktiviteter bör fortsätta, men med försiktighet, träning utomhus är att föredra. Myndighetens rekommendation är att träningar, matcher eller lokala cuper inte behöver ställas in och idrottshallar kan hålla öppet. Men aktiviteterna bör anpassas för att minska risken för smittspridning. Tänk också på att inte göra resor i onödan att den som har sjukdomssymtom inte ska delta.

       Här kan du läsa folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar med anledning av covid-19

       Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare en checklista för riskbedömning av mindre evenemang, exempelvis träningar och andra idrottsaktiviteter. De nya rekommendationerna är förtydligande information för att ännu bättre hjälpa idrottsföreningar att ta beslut om sin egen verksamhet. 

       Regeringen meddelade fredagen den 27 mars på en presskonferens att man nu inför förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer. Beslutet träder i kraft söndagen den 29 mars. I praktiken är det allmänna tillställningar där ordningslagen gäller som påverkas. Folkhälsomyndighetens förhoppning är att beslutet får en normativ effekt som innebär att människor även begränsar privata tillställningar. Formellt påverkas inte exempelvis gym, restauranger, privata fester, företagsevenemang, bibliotek, simhallar och liknande, och inte heller skolor. Förbudet gäller inte heller för dem som vistas i större folksamlingar på till exempel allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

       För arrangemang som inte omfattas av förordningen avser Folkhälsomyndigheten att utarbeta allmänna råd, det vill säga generella rekommendationer, till skydd mot smittspridningen. De allmänna råden väntas vara klara under vecka 14.

       Regler för restauranger och caféer
       Folkhälsomyndigheten föreskriver, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet ska vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19.

       https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/restauranger-och-krogar/

       Tips på utomhusträning
       SISU Idrottsböcker har öppnat upp en av sina webbplatser som är fylld med förslag på övningar och träningsupplägg för stora och små, anpassade för att aktivera hela kroppen utomhus.

       Webbplatsen Outdoor training innehåller övningar att använda i skogen, parken, lekplatsen eller trädgården. Det är enkelt att logga in på mobilen och ta med övningarna ut. Det mesta i naturen används som redskap och du får exempel på övningar med stenar, grenar, träd, bänkar, räcken och gungor.

       Tillgång till materialet Outdoor training kostar i vanliga fall 150:-/användare men så länge smittrisken för Corona-viruset håller gym- och andra idrottsanläggningar stängda kan alla som vill ta del av alla övningar, tips och träningsupplägg på webbplatsen helt gratis.

       Till webbplatsen Outdoor training >>

        

       LÄGERVERKSAMHET

       Riksläger
       Det Riksläger som skulle genomföras den 4-7 april i Halmstad ställs in.

       Vi planerar för att kunna genomföra kommande Riksläger enligt plan:

       13-16 juni, Riksläger 4 för spelare födda 2003
       1-4 augusti, Riksläger 2 för spelare födda 2004

       Observera att nya beslut kan fattas med kort varsel.

       Regionläger – beachhandboll
       Vi planerar för att kunna genomföra regionlägren i beachhandboll i maj.

       Distriktens läger
       Rekommendationen till distrikten är att läger ställs in eller flyttas fram till senare tillfälle.

       I övrigt planerar vi för att kunna genomföra kommande träningsläger enligt plan. Vi följer utvecklingen och nya beslut kan fattas med kort varsel. 

        

       RESOR
       UD avråder sedan den 14 mars från alla icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller till och med 14 april varefter en ny bedömning kommer att göras. Följ UD:s reserekommendationer >>

       Svenska Handbollförbundet rekommenderar restriktivitet gällande inrikes resor. Endast verksamhetskritiska resor bör genomföras. 

        

       UTBILDNINGAR/KURSER
       Svenska Handbollförbundet sanktionerar att de utbildningar/kurser så som exempelvis BAS, TS1, TS2 samt övriga kurser som genomförs av distrikten tillsvidare kan genomföras digitalt, exempelvis via Teams, alternativt skjuts upp.

       Svenska Handbollförbundets instruktörsutbildningar/Mastercoach/TS3
       Vi planerar att genomföra dessa enligt plan. Vi följer utvecklingen och nya beslut kan fattas med kort varsel.

        

       INTERNA KONFERENSER OCH MÖTEN
       Vi genomför konferenser och möten i så stor utsträckning som möjligt digitalt. Måste vi mötas så ska vi undvika större grupperingar. Möten som kan skjutas upp bör skjutas upp.

        

       ÖVRIGT

       Undvik onödiga kontakter
       Handboll är en kontaktsport och den som har sjukdomssymtom ska inte delta i vår verksamhet. Den som är frisk kan delta som vanligt. Däremot rekommenderas att all onödig fysisk kontakt begränsas. Personer över 70 år bör begränsa sina sociala kontakter så mycket som möjligt.

       Distrikt och föreningar
       Distrikt och föreningar fattar, bortsett från de beslut vi här publicerat, fortsättningsvis beslut gällande den egna verksamheten och kan uppmana personer/publik/spelare/ledare/medarbetare att inte besöka handbollsevenemang/-träningar/-matcher. Vi vill be distrikt och föreningar att hålla sig uppdaterade via folkhalsomyndigheten.se om det rådande läget.

       Ekonomi 
       Riksidrottsförbundet har meddelat att det lokala aktivitetsstödet, LOK-stödet, inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter – totalsumman blir lika stor 2020 som 2019.

       Regeringen meddelade den 20 mars att man beslutat om ett akut stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotten. RF påbörjade därefter arbetet med hur stödet ska fördelas. Bland annat har en referensgrupp med 10 specialidrottsförbund bildats.  

       RF har även inlett en djupare analys som tar höjd för evenemang till och med juni. Resultatet väntas komma under april månad.

       Svenskar utomlands
       Befinner du dig utomlands? Se till att du står med på svensklistan >>

       Håll dig uppdaterad
       Fortsatt gäller att vi ber att samtliga håller sig uppdaterade via folkhalsomyndigheten.se och agerar enligt myndighetens rekommendationer. Läget kan förändras snabbt.


       ALLMÄN INFORMATION

       Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.

       Folkhälsomyndigheten råder sedan den 16 mars befolkningen att inte besöka våra äldre och personer över 70 år rekommenderas undvika sociala kontakter under en tid framöver. 

       Alla med symtom på förkylning och/eller luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. 

       Minska hastigheten på smittspridningen
       Ansvaret på den egna individen är stort. Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning. För att så mycket som möjligt bromsa en spridning i samhället vill Folkhälsomyndigheten påminna allmänheten om vikten av en god handhygien och för den som har möjlighet att arbeta hemifrån är det bra om du gör det.

       Den som har sjukdomssymtom ska stanna hemma så länge som du har symtomDen som blir sjuk ska stanna hemma tills den är frisk och ytterligare två dagar efter tillfrisknande. De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symptom. Vid lättare sjukdom behöver man inte göra mer än att stanna hemma, men den som behöver sjukvårdsrådgivning ska kontakta 1177 via telefon.

       ALLMÄNNA RÅD FRÅN FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN
       Det bästa sättet att skydda sig och andra mot att bli sjuk är att undvika nära kontakt med sjuka människor. Det finns några allmänna råd för att undvika smitta:

       Tvätta händerna ofta
       Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

       Hosta och nys i armvecket
       När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.

       Undvik att röra ögon, näsa och mun
       Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun.

       Stanna hemma när du är sjuk
       Stanna hemma när du är sjuk. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

       Handsprit
       Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.

        

       Vi fortsätter att bevaka utvecklingen och uppdaterar informationen fortlöpande vid nya råd, rekommendationer och beslut.

        

       Uppdaterad: 2020-03-30 14:19
       Skribent: Therese Bringefors

       Fler nyheter

       Svenska Handbollförbundets projektmedel för föreningsstöd 2020

       2020-03-26

       Från den 15 februari 2020 kan Svenska…

       Samverkan för att stötta äldre

       2020-03-26

       Riksidrottsförbundet är en av flera…

       Rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar med anledning av covid-19

       2020-03-26

       Folkhälsomyndigheten har nu kommit med…

       Klart med de allsvenska serierna

       2020-03-25

       Serieindelningen för SHE, Handbollsligan samt de…

       En halv miljard till svensk idrott

       2020-03-20

       Regeringen meddelade idag att…

        
       Svenska Handbollförbundet
       Box 11016
       100 61 Stockholm
       Telefon: [saknas] Information
       E-post: [saknas] Information