Gå till innehåll

HANDBOLL MITT

HANDBOLL MITT

Beachhandboll

Beachhandboll eller sandboll är en variant av handbol som förutom att den spelas i sand även har något annorlunda regler. Det kan dock förekomma skillnader av dessa regler i olika turneringar. 2002 bestämdes det om gemensamma internationella regler för beachhandboll.

Spelplanen är en rektangel, 27m lång och 12m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 40 cm tjockt lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3m. Målen ska vara 3m breda och 2m höga.

Matchen och speltiden består av två halvlekar som håller på i 10 minuter och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden goal". Om vardera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (En spelare mot målvakten).

Ett lag kan i princip bestå av upp till 8 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1 målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.

Vanligt mål 1 poäng, spektakulära mål (snurr eller japan) 2 poäng, mål av målvakt eller specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) 2 poäng, straffmål 2 poäng.

Använd händerna. Rulla eller lägg ner bollen i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården.

Läs mer om Beachhandboll på Svenskhandboll.se Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-10-20

Senast uppdaterad: 2024-02-15

Författare: Peter Kanth

Intressant? Dela gärna!

För mer information kontakta oss på:
E-post: fork@handbollmitt.se