Gå till innehåll

HF Mitt

HF Mitt

Hand the Ball Mönsterås HK

Mönsterås HK, ni har Hand the Ball i er förening!

Hur ser Hand the Ball ut i er förening?
- Vi tog in HTB under höstsäsongen och startade därefter ett samarbete med ett lokalt fritids.
Detta har resulterat i att vi har fått 3 nya engagerade ledare och att vi har ett helt fritids av handbollstokiga ungdomar. Ett utav de mest lyckade rekryteringsprojekten vi haft!
Vår handbollsskola för de minsta har också tagit formen av Hand the Ball och det är i princip så vi bedriver de passen snarare än traditionell handbollsträning.

Hur ser ett Hand the Ball besök ut?
- Fritids knallar över till oss en eftermiddag i veckan där vi har hand om cirka 30-40 barn åt gången. Vi delar upp dom lite i äldre och yngre och kör sedan ett pass på cirka 50 minuter. Passen innehåller både koordination, matchspel och massor av rörelse, men även tid till att själv bestämma vad man vill göra och möjlighet att hitta på egna lekar.

Vilken är din roll i föreningen?
- Ungdomsansvarig och Tränare

Hur många engagerade har ni för Hand the Ball?
- Vi har cirka 6 engagerade och utbildade ledare i HTB

Vad har Hand the Ball givit er som förening?
- Massor och mer att ge! Vi börjar nu se att barnen från fritids börjar hoppa in i leden i Handbollen och att ledarna har mycket lättare för träningarna med den pedagogik och riktlinjer som HTB erbjuder.

Vi hoppas på att kunna fortsätta att driva vårt projekt och förhoppningsvis även kunna blanda in fler fritids till att vara med.

Vad skulle du säga är det roligaste med att ni har Hand the Ball i Mönsterås?
- Att alla kan vara med! Oavsett om det är förskoleklass, årskurs fyra eller särskolan så kan alla vara med när vi kör! Alla har sin nivå de kan vara med på och det lyckas vi balansera väldigt bra tycker jag.

Om man som förening funderat på att starta Hand the Ball, vilka är dina tips?
- Leta er inte blinda på befintliga ledare! Finns det PF14-15 lag i föreningen kan det utan tvekan klara av att vara ledare, i synnerhet om man som vi kör ihop med fritids och deras personal. Kan man samarbeta där så får man ju automatiskt ”ledare” från skolans håll också som hjälper till på passen.

Vart ska man börja processen och finns det något stöd att få?
- Klicka in på Hand the Balls hemsida här Länk till annan webbplats. och ta sedan kontakt med HF Syd här om din förening vill komma igång med eller veta mer om Hand the Ball.

Hur ser framtiden ut för Hand the Ball i Mönsterås?
- Vi kommer försöka utöka vår verksamhet, förhoppningsvis med hjälp av både Kommunen och RF-SISU. Målet är att vi ska finnas på alla skolor i kommunen, men där har vi ett tag kvar innan vi är. Vi tror att HTB är nyckeln för att komma ur många av de svårigheter som pandemin har kommit med och ett otroligt viktigt och bra verktyg för att få fler ungdomar till föreningen.


Vad som är på gång i HF Syd

3 mars kostnadsfri digital Nätverksträff för alla intresserade!
Är du intresserad av Hand the Ball? Anmäl dig då till vår kostnadsfria digitala Nätverksträff den 3 mars! Här kommer Jennie Linnell, nationell projektledare, att berätta om Hand the Ball och Mikael Johansson från HK Malmö kommer presentera hur de har implementerat konceptet i sin förening! Det utlovas inspiration och goda exempel! Klicka här för att komma till anmälan. Länk till annan webbplats.

26 mars utbildning i Hand the Ball!
Vill din förening starta igång Hand the Ball? Då finns det nu ett utbildningstillfälle. Klicka in på länken här och läs mer om innehåll och plats. Länk till annan webbplats.


Har din förening någon satsning eller fokusområde som ni vill berätta mer om under kampanjen "föreningsinspiration"? Kontakta då camilla@handbollsyd.se

Publicerad: 2022-02-17

Senast uppdaterad: 2022-11-23

Författare: Camilla Rohlén