Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

en handbollsspelare hoppar och ska skjuta och försvarare täcker med händerna upp

Foto: Markus / Amplifyphoto

Serieindelningarna fastställda för säsongen 2023-2024

Idag har Tävlingskommittén (TK) i Handbollförbundet Väst fastställt serieindelningen inför säsongen 2023-2024. Dessutom informerar TK i samband med fastställandet exempelvis om hur de arbetat sedan förslaget samt vad som händer framöver.

Handbollförbundet Väst tävlingskommitté (TK) har den 1 juni 2023 fastställt serieindelningen för division 2 till U10.

I serierna som nu är fastställda så finns det följande:

 • 145 seniorlag fördelat på 13 serier herr & dam
 • 1010 ungdomslag U19-10 fördelat på 101 serier pojkar & flickor
 • Vi har 16 från vår norra del i distriktet som kommer att spela i HF Mitt
 • 553 lag till minihandboll U8-U9 Dessa lag finns dock inte med i någon indelning nu utan kommer att presenteras senare.

Till dokumentet med de fastställda serierna >> Excel, 78.4 kB.
(Observera att det finns en flik för varje klass)

Vad har hänt sen förslaget?

 • En del har dragits ur lag.
 • En del lag har tillkommit.
 • En del önskemål har vi kunnat uppfylla.
 • Vi har fått göra om några serier utifrån utdragningar vilket innebär att ert lag kan ha fått plats i en annan serie.

Har ni råkat ut för det så kan det bero på att vi har behövt se till helheten vilket medfört att just ditt lag har behövt byta serie.

Barn/Ungdom

En del av er har skickat in önskemål/synpunkter om vissa förändringar utifrån förslaget.

Vi har försökt att ta hänsyn till dessa önskemål men inte kunnat gå i mål med alla. Det beror på att alla föreningar och lag inom HFV måste få goda förutsättningar för ett givande seriespel. Då vårt distrikt sträcker sig över ett stort geografiskt område behöver vi hitta lösningar som gör att alla kan vara med och spela handboll mot ett varierat motstånd vilket innebär att vi alla behöver hjälpas åt.

Någon tycker att man får en lång resa om man behöver åka 1 timme med bil till en eller några matcher medan andra varje gång får åka 2-3 timmar för att komma till en match och dessutom ska alla hem igen, så klart det blir skillnad.

En del av er får dra ett större lass än många andra när det gäller resorna men vi har de laganmälningar vi har i år och utifrån det har vi nu fastställt serieindelningarna för kommande säsong utifrån vad vi tror är den bästa helhetslösningen.

Som ni kan se så tänker vi sammandrag i många serier och det grundar sig både på tradition från ”gamla” distrikt och där traditionen inte har varit så stark är det geografin för lagen i serierna som avgör. I de fall vi har ett eller några lag med längre resor i en serie har vi valt sammandragsserie för att detta/dessa lag inte ska behöva åka långt varje helg för en enda match.

Ett exempel på hur vi tänker är

 • P12 nivå 1 där de allra flesta lag ligger i eller kring Göteborg men där det finns några lag som har en längre resa att göra, tex från Skövde – Göteborg som tar ca två timmar att åka till match. Det är så klart lika långt åt båda håll men det ena laget skulle behöva åka den sträckan varannan vecka i en rak serie vilket inte är rimligt.
 • Vi vill ge möjlighet till alla lag att kunna spela på sin nivå i den mån det är möjligt. Genom sammandragsserier så behöver man inte resa lika mycket och man reser heller inte varje vecka. Att tex våra nivå 1-serier bara ska bestå av lag i och kring Göteborg pga. reseavståndet gynnar inte svensk handboll i längden och vi behöver alla hjälpas åt.

Vi har fått en del utdragningar vilket har gjort att vi i några fall har behövt göra om serier då det har blivit för lite lag kvar i en serie.

Vi har i största möjliga mån bevarat serierna enligt förslag då det är det som ni alla har tagit del av i tidigare utskick och att då utifrån önskemål göra om serierna allt för mycket skulle påverka de lag som var nöjda med serieindelningen och därför inte har skickat in önskemål om ändringar i stor grad.
Om då förutsättningarna i serierna ändras markant när vissa lag vill byta serie så skulle med största sannolikhet flera av de kvarvarande lagen också vilja byta. Vi har således sett till helheten och kunnat tillmötesgå ändringar när det inte påverka övriga lag i en serie negativt.

I de fall förutsättningarna i en serie skulle bli markant försämrade antingen i sin helhet eller för enskilda lag om vi skulle tillgodosett önskemål om byte/ändringar så har vi valt att ligga kvar enligt förslaget.

U14

Här har vi fått tänka om, främst när det gäller P14. När vi har sett över hur vi kan lägga terminsplaneringen för serierna så kan vi konstatera att det är ont om spelveckor nästa säsong. Detta är en klass där samtliga lag som deltar i USM spelar minst fyra steg, har spelarutbildning och vi har sett att påsken kommer tidigt nästa år, redan sista helgen i mars vilket förkortar vår säsong. Vi kan inte spela efter påsk för då ligger det påsklov för en del samt att det vi kommer för långt in i april efter det med tanke på cuper och samsynsavtal med andra idrotter.

I och med detta kommer i stort sett alla serier att spelas som sammandrag för att få ner antalet spelveckor så att vi kan frilägga för övrig verksamhet.


Senior

Vi har fått in ett antal önskemål i framförallt Damer div. 3 men också enstaka önskemål i Herrar div. 4 om att få byta serie då man tycker att man har hamnat i en serie med för långa resor.

Tyvärr vill i stort sett alla byta till en och samma serie vilket så klart inte är möjligt då det inte finns plats för alla men vi har också valt att neka byten av serie för att det annars skulle bli allt för få lag kvar i den/de serier som lagen vill byta ifrån.

Vad händer nu?

 • Vi kommer att påbörja allt arbete med att göra spelscheman för serierna. Vi har ca 1700 lag som HFV ansvarar för serieverksamheten och sammandrag för minihandboll. Alla serier ska lottas i det nya systemet Profixio samt att minihandbollen ska byggas.
 • Ni kommer under vecka 25 att få ut alla underlag så att ni under sommaren kan lägga era hemmamatcher. Underlagen skickas till er förenings mail.

Den 16/8 är sista dag som ni ska ha lagt in matchtider i Profixio. Ni kommer ihop med detta att få mer information om hur ni ska gå tillväga i Profixio.

Om ni sen har andra aktörer som lägger era matcher blir det ni som får ombesörja att det hamnar i rätta händer. Vidare information om matchläggningen kommer ihop med underlaget.

Minihandboll/Handbollsfestival

Ni kommer under nästa vecka få ut dels en arrangörsplanering och dels gruppindelningar för Minihandboll och Handbollsfestivaler Light inför hösten. Det är viktigt att ni redan när ni lägger övriga matchtider bokar upp halltid även för Minihandbollssammandrag och Handbollsfestivaler Light som ni ska vara arrangörer för.

Avgifter

 • Fram t.o.m 31 maj är det kostnadsfritt att dra ut lag.
 • Utdragning från 1 juni till att spelprogrammet publiceras (ca 22 augusti) betalar man startavgiften för laget.
 • Efter att spelprogrammet är publicerat ca 22 augusti betalar man startavgift + utdragningsavgift.
 • Senior division 2 = Startavgift = 6500: - + 6500: - utdragningsavgift
 • Senior division 3 – 4, samt motionslag = Startavgift = 3000: - + 3000: - utdragningsavgift
 • U19-17 = Startavgift = 1800: - + 1800: - i utdragningsavgift
 • U16-15 = Startavgift = 1200: - + 1500: - i utdragningsavgift
 • U14-U10 = Startavgift = 900: - + 1500: - i utdragningsavgift
 • Minihandboll U9 =
  • 1–2 lag 1000:-
  • 2–4 lag 1300:-
  • 5 eller fler 1600:-
 • Minihandboll U8 =
  • 1–2 lag 800:-
  • 2–4 lag 1100:-
  • 5 eller fler 1400:-
 • Ingen utdragningsavgift för minihandbollen och avgiften är en startavgift per antal ovan och gäller för spel hela säsongen.

Startavgifterna kommer att faktureras till alla föreningar inom Handboll Väst i slutet av september 2023. De lag som tillhör Handbollförbundet Syd får information därifrån.

// Handbollförbundet Väst
Tävlingskommittén

Towa Almqvist & Jenny Granström / e.u.

Publicerad: 2023-06-02

Senast uppdaterad: 2023-06-05

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!