Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

HK Aranäs paraverksamhet firar 10 år

HK Aranäs paraverksamhet firar i år 10 år. Paraverksamheten startades 2014 av Annelie Evenmyr och Maria Berg för att inkludera barn med särskilda behov, som Annelies son Simon. Annelie är idag huvudtränare i verksamheten och för henne är det viktigt att alla som vill ska få träna och spela handboll.

HK Aranäs paraverksamhet firar i år 10 år. En som har varit med sedan starten är Annelie Evenmyr, huvudtränare för paraverksamheten. Hon tillsammans med Maria Berg startade 2014 Handboll För Alla (HFA).

- 2014 började två av mina söner, Isak och Joel i handbollsskolan men min tredje son, Simon kunde inte börja då det inte fanns någon träningsgrupp för honom, säger Annelie.

Annelie och Maria bestämde sig då att starta HFA. Föreningens respons till att starta HFA var ett ”självklart”. Men hur de skulle genomföra sin verksamhet var inte helt självklart.

- När vi startade visste vi ingen annan klubb som hade ett HFA. Vi kände till Suss i Tumba men hon körde efter modellen ”härs och tvärs” och vi valde att inte köra efter den modellen. Det Suss gjorde var helt otroligt och väldigt inspirerande men vi kände att vi ville ta ett annat spår.

Annelie och Maria ville att hela laget skulle bestå av paraspelare. Under första säsongen fick de ”uppfinna” parahandboll, då det var svårt att hitta övningar och upplägg att använda sig av. Sakta men säkert började de hitta den modell som passande dem. Deras modell var att använda sig av ”vanliga” handbollsövningar och anpassa dem så att de skulle passa deras spelare. Det handlade om kontinuitet, musik till övningarna, tecken som stöd samt att alla spelare får ett matchställ för att bland annat känna en stolthet i att få bära samma ställ som A-lagsspelare.

Från säsongen 2016-2017 började Maria få problem med sin hälsa. Då körde Annelie verksamheten själv tillsammans med ungdomarna som ledare på planen.

- 2020 förlorade Maria kampen mot cancer men jag hör hela tiden hennes kloka röst inom mig när jag planerar vår handboll.

Nu planerar Annelie själv alla träningar, har kontakt med föräldrarna, närvaron och så vidare. Ledare ute på planen är ungdomar från föreningen. Ledarna blir på så sätt en förebild och kompis, vilket är väldigt uppskattat av spelarna.

Till HK Aranäs första Handboll För Alla träning kom det fler intresserade än de hade plats i hallen. Några år har det varit 10-12 spelare och nu är det snart 35-40 spelare. Vissa har varit med sedan 2016 och längtar fortfarande till varje träning.

Sonen Simons kamp

Annelie startade verksamheten bland annat för sin son Simon. För Simon var träningarna det viktigaste under veckan. Han spelade fram till början av säsongen 2021, då han fick veta att värken i hans ben var en stor tumör på skelettet, Osteo Sarkom. Under alla behandlingar och dagar på sjukhus längtade han tillbaka till handbollsplanen och vännerna. Annelie fortsatte att planera och jobba med handbollen under hela Simons kamp, men då på distans från sjukhusen. Simon och Annelie pratade under den tiden mycket om handbollen.

- Tyvärr förlorade han kampen och vi miste honom för ca ett år sedan. Första träningen utan Simon var otroligt tuff men den glädjen hos spelarna och värmen från föräldrarna när jag kom tillbaka var helt enorm. Vårt fantastiska HFA ger så otroligt mycket energi och kärlek. Till varje träning och match har jag Simons tröja med 99 på ryggen i min väska, säger Annelie.

10 års firandet

Första firandet av HK Aranäs paraverksamhets 10 års jubileum var i februari i samband med en av föreningens herrlagsmatcher. Det var ett speciellt bildspel med hälsningar från tidigare ledare och landslagsspelare, en nyskriven sång, tårta och speciella träningströjor. Ett andra firande var lördagen den 15 juni. Det firades med träning och match mot inbjudna gäster och spelare från föreningens dam- och herrlag, hyllningar till ledare, diplom till alla spelare från både föreningen och SHF för seriespelet under säsongen, sommarpresenter till spelare och tårta. Innan matchen fick spelarna springa in på planen när speakern läste upp spelarnas namn. Under matchen fick gästerna spela på fel position och med fel hand.

- Kanske kommer vi att fira igen för 10 år är stort och det tillsammans med våra otroliga spelare är värt att firas mycket.

Tips till andra föreningar

Om någon annan förening funderar på eller planerar att starta paraverksamhet så har Annelie några råd:

  • Kontakta några andra föreningar och besök deras träningar. På så sätt får man många idéer och kan forma den träning som känns och passar bäst för sin egen förening.
  • Om man inte får så många spelare i början kan man träna tillsammans med en annan förening i början.
  • Våga använda ungdomar som är aktiva spelare i föreningen.
  • Ha hög ledartäthet.
  • Tveka inte för att det känns som att det blir mycket jobb med paraverksamhet - det ger så otroligt mycket tillbaka.

Annelie avslutar med några inspirerande ord:

- Jag brukar alltid säga att min son var en fyrkantig kille i en rund värld. Han ville men kunde inte ändra sin fyrkantighet. Det är vi i den runda världen som kan göra cirkeln större så att alla kan passa in - på sina villkor. Alla som vill ska få träna och spela handboll. Våra spelare är hjältar som varje dag kämpar med så mycket - i handbollen kan de hitta sin plats, sin tillhörighet, sina kompisar och sin träningsglädje.

Se bildspel med hälsningar till HK Aranäs paraverksamhets 10 års jubileum >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2024-06-28

Senast uppdaterad: 2024-06-28

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!