Foto: Johan Kaving
Det stora pusslet bakom varje handbollsserie
Till säsongen 2025–2026 har cirka 1900 lag anmälts till seriespel i Väst. Men hur går det egentligen till när en serie sätts ihop? Vad behöver tas hänsyn till? Vad är den största utmaningen? Vi har pratat med Towa Almqvist för att få en inblick i hur det går till när en serie blir till.
Det är dem som lägger grunden för att matcher i seriespel kan genomföras – våra tävlingsadministratörer. Towa Almqvist arbetar med ungdomssidan inom tävling och Jenny Granström med minihandboll, Handbollsfestival och seniorer. Varje år hanterar de en mängd olika arbetsuppgifter. Just nu arbetar de med serieindelningar och kommande matchlottningar. Vi har pratat med Towa Almqvist för att få en inblick i hur det går till när en serie blir till.
Så skapas en serie
Till säsongen 2025–2026 har cirka 1900 lag anmälts, vilket har mynnat ut i 144 serier. Serieverksamheten inom Väst är alltså mycket omfattande. Dessa siffror gäller för U10 till senior, utöver det tillkommer det spelprogram för Para, minihandboll och Handbollsfestivaler. Det är cirka 200 lag fler anmälda till kommande säsong jämfört med vad det var föregående säsong. Vägen till färdig serie, schemalagda matcher och spelklart kräver mycket arbete där en hel del är manuellt.
När serieindelningen är fastställd av Tävlingskommittén påbörjas arbetet med att lotta serier som i sista änden ska bli klara spelprogram för alla lag. För varje serie krävs det att man tar fram en terminsplanering och det innebär att man tittar på vilka veckor varje omgång ska spelas.
- I en serie som till exempel består av 10 lag så blir det 18 omgångar om man spelar en rak serie där alla lag möter varandra hemma och borta under säsongen, säger Towa Almqvist.
I terminsplaneringen skriver man in allt som man behöver ta hänsyn till såsom USM steg, spelarutbildning eller sportlov. Sportloven fördelas i vårt distrikt över fyra olika helger. Terminsplaneringen är alltså till för att hitta ett jämnt flöde i serien.
Från terminsplanering till spelklart program
Efter att terminsplaneringen är klar tittar de på vad det är för lag som ska spela i serien. Exempelvis kan man behöva tänka lite olika beroende på i vilket format serien ska spelas i och vilken sportlovsvecka lagen ligger under. När det gäller seniorserier tittar man inte på skollov men man försöker ta hänsyn till föreningarnas eventuella önskemål om samlottning. Samlottning som att man tex önskar att herrar och damer spelar hemma samtidigt.
Det finns lottningsnycklar som styr när det kommer till det arbete som datorn kan göra åt våra tävlingsadministratörer men innan de kommer dit behöver de göra ett manuellt arbete för att hitta de bästa förutsättningarna. Detta gör de genom att titta på den framtagna terminsplaneringen, jämföra med den aktuella lottningsmallen som ska användas och ge varje lag ett unikt lottningsnummer i den aktuella serien.
- När vi sedan kommer till arbetet som datorn kan hjälpa till med så behöver vi mata in information så att programmet vet hur det ska lägga matcherna, fortsätter Towa.
I Profixio lägger de in terminsplaneringen för varje serie och ger laget det lottningsnumret man har tagit fram för just det laget (alla nummer är unika i en serie). Därefter kan datorn skapa ett spelprogram. Towa och Jenny arbetar oftast med befintliga lottningsmallar men det händer att de behöver skapa nya och då behöver de lägga ett stort pussel som ska resultera i att alla lag ska mötas lika många gånger och alla lag ska när serien tagit slut ha spelat lika många matcher.
- Vi arbetar i dagsläget med rak serie och sammandragsserier, skillnaden på dessa är att en rak serie spelas så att man spelar en match i varje omgång och oftast möts lagen hemma och borta. Sammandragsserier är specialbyggda för att lagen här ska kunna spela två matcher vid varje omgång och man spelar inte under lika många spelveckor, säger Towa.
När samma sak är gjort med alla serier och alla program för Para, minihandboll och festivaler, släpps programmen till föreningarna för att de ska kunna börja med sin matchläggning. Föreningen lägger in dag, tid och hall för sina matcher i Profixio. Detta arbete får de sommaren på sig att slutföra. Det ska vara klart i mitten av augusti för att vi i Handbollförbundet Väst någon vecka senare ska kunna lägga ut ett preliminärt spelprogram offentligt. Men spelprogrammet är inte statiskt, utan det förändras ofta under säsongen.
- Ett spelprogram är levande, det händer saker hela tiden så som att lag drar sig ur, andra lag kommer in och tar en vakant plats eller liknande. Det är ca 130 lag som utgår varje år. Urdragningar kan även leda till att en serie behöver göras om för att det blir för lite lag kvar i serien så då behöver vi hitta nya förutsättningar och starta om arbetet med den nya serien, berättar Towa.

Towa Almqvist jobbar med tävling i Handbollförbundet Väst.
En ständig balansgång med geografi och resor
En stor utmaning i arbetet är distriktets storlek. Väst är inte störst till ytan, men störst i antal lag. Även om vi inte är det största distriktet till ytan uppstår utmaningar när alla föreningar ska inkluderas i ett rimligt seriespel, oavsett vilken ålder vi pratar om.
- Vårt geografiska område gör att vi behöver tänka på alla därav att vi bland annat arbetar med sammandragsserier, ett format som inte alla uppskattar men som är nödvändigt om alla ska få spela handboll och inte bara ska vara till för storstadsregionerna, säger Towa.
Sammandragsserier innebär att lag spelar vid färre tillfällen på en säsong och oftast spelar två matcher varje gång man åker till match. Det minskar resandet för lag som annars skulle behöva resa 15–25 mil enkel väg varje vecka för att spela en match.
I de yngre åldrarna upp till U12 är önskemålet att hålla nere resandet så mycket det bara går och skapa serier som ligger med rimliga resor. Därefter kan det bli serier som sträcker sig längre för att lagen ska få möta andra lag och en annan utveckling. När det gäller de äldsta, seniorerna, så behövs det även här tänkas på resorna. Det finns seniorlag som alltid har långa resor medan många föreningar i storstan har det bättre förspänt och kan få kortare resor. Men HFV arbetar för att göra det någorlunda rättvist med en "vartannat år-princip".
- Här rullar vi på föreningar så om man ena året har lite längre resor så är målsättningen att man året efter får lite kortare resor. Detta gäller då lagen som ligger i ett tätbebyggt handbollslandskap för övriga lag har som sagt alltid långt till sina bortamatcher.
Nivåanpassning och önskemål
Alla lagönskemål om nivåplacering kan inte tillgodoses. Det beror bland annat på antal anmälda lag i klassen och hur dessa är fördelade geografiskt.
- Det är det vi har att arbeta med och där behöver vi kanske lägga lag på en nivå som man inte önskat för att den geografiska bilden passar bättre på en nivå. När det gäller nivå 1 i våra olika åldersklasser tänker vi lite annorlunda för att vi anser att lag i hela vårt distrikt ska ha möjlighet att spela på nivå 1. Det är oftast färre antal lag anmälda till denna nivå än vad det till exempel är på nivå 2 vilket gör att vi behöver bortse från geografin på ett annat sätt än vad vi gör i underliggande serier.
De flesta anmälningar till nivå 1 kommer från Göteborgsområdet. För att möjliggöra deltagande från hela distriktet så får lagen information på förhand om att det kan bli längre resor men att det oftast blir i sammandragsform.
Efter att serieförslaget har kommit ut så kommer det enligt Towa många önskemål från föreningarna och det kan handla om olika saker så som att man inte vill ha två lag i samma serie för att man inte vill/kan spela internmatcher eller att man inte vill spela i en sammandragsserie.
- Vi tar alla synpunkter i beaktning men vi lovar inte att vi tillmötesgår dem och det beror på att HFV behöver se på en helhet och då kan sådana förändringar göra att det försämras för många andra lag. Vi vill att handbollen ska må bra i hela vårt distrikt och då behöver alla hjälpas åt även om det kan innebära att ens eget lag behöver göra en uppoffring.
Tidsplan och utmaningar
Efter att föreningarna har skickat in sina synpunkter tar det cirka tre veckor innan underlag för matchläggning skickas ut. I år är målet att bli klara i slutet av vecka 24. En utav de största utmaningarna är enligt Towa att få alla nöjda, men som hon själv säger så kommer de aldrig att lyckas med det med ju fler desto lättare blir arbetet. Ändå tycker Towa att den här tiden på året är det roligaste i hennes arbete med serieindelningar och lottningsarbetet.
- Roligast på året är den tiden vi är inne i nu, serieindelningar och lottningsarbetet. Man får tänka och klura för att försöka hitta lösningar. Vi har ju dock en stor verksamhet med många serier och bara några få veckor på oss att få det klart så tiden räcker inte alltid till för att hitta lösningar som går utanför ramarna som redan finns.
Avslutningsvis frågade vi Towa vad hon önskade att föreningar och andra personer runtomkring visste om det här arbetet.
- Genom att få en förståelse för vilket arbete som ligger bakom gör att fler förstår att det inte ”bara” är att trycka på en knapp. Många tror nog att datasystemen gör arbetet men det ligger mycket papper, penna och tankar bakom varje serie.
Publicerad: 2025-05-21
Senast uppdaterad: 2025-05-27
Författare: Louise Idebäck