Gå till innehåll

Svensk Handboll

Sävehof spände musklerna i första finalen

Under söndagen spelades den första av två finaler i damernas ATG Svenska Cupen. För hemmalaget H65 Höör utvecklades matchen till en mardröm, då IK Sävehof satte ned foten rejält. Slutresultatet skrevs till 23–41.

– De har säkert mer att ge, men jag tycker vi gör det bra, sade Sävehofs suveräna målvakt Johanna Bundsen till SVT efter matchen.

Bild: Frida Rosell, IK Sävehof. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Finalen började med en shoot-out där Isabelle Andersson satte den första i nät för Höör. Sedan följde fyra raka missar innan Nina Koppang satte bollen och inför avkast var ställningen 1–1.

Matchen började med att Frida Rosell bröt igenom efter mindre än en minut och fixade en straff för gästerna, som Carmen Martín säkert satte. Därefter följde en svängig period med lägen åt båda håll, och efter knappt tolv minuter hade Höör träffat virket tre gånger, och Johanna Bundsen hade gjort ett par vassa räddningar. Något som skulle visa sig signifikativt för matchen.

I kombination med den briljanta Bundsen var det Sävehofs försvarsspel som lade grunden till att man i andra halvan av första halvlek kunde trampa ifrån ordentligt i matchen. Man tvingade Höör till flera missar och tekniska misstag, och straffade skoningslöst skåningarna. Efter fem raka mål ledde man med 7–16 efter 23 minuter, och efter det fanns ingen återvändo för Höör.

Förutom Bundsen, som räddade tre straffar i första halvlek, stack Frida Rosell och Johanna Forsberg ut i den första akten, som slutade 10–21. Även Stella Huselius bjöd på ett par vackra mål från sin vänsterkant, och sade följande till SVT i pausvilan:

– Vi får till försvarsspelet väldigt bra, sen har vi “Burre” i mål, som är en mur. Det ger otroligt mycket energi.

Ola Månsson var inte lika nöjd när han fick frågan om vad Höör behövde förbättra till den andra halvleken.

– Ungefär allting, sade han till SVT.

Hemmalaget kom ut med bra energi till den andra halvleken men varje gång man gjorde mål kunde gästerna snabbt replikera och avståndet krympte aldrig riktigt. Istället växlade Sävehof upp och gjorde sju mål på sju minuter.

Höör fick under den sista kvarten lite bättre träff på sina kantspelare, men man kom inte närmare Sävehof utan lagen byte mål med varandra och slutresultatet blev 23–41.

Isabelle Andersson var en av Höörs bästa spelare i matchen, men var såklart inte nöjd efteråt.

– Det är ingenting som stämmer, idag var det total kollaps.

Hon var också lite trött på den omutliga Johanna Bundsen.

– Det värsta man vet är när man kommer förbi ett försvar och sen står det en målvakt där som tar allt, det bryter ner en, sade Andersson till SVT.

Bundsen själv var mer belåten.

– Vår första halvlek är riktigt bra, vi står väldigt bra vilket gör det lättare för mig. De har säkert mer att ge, men jag tycker vi gör det bra, sade hon.

Returen spelas i Partille söndag den 12 mars.

H65 Höör – IK Sävehof 23–41 (10–21)

Målskyttar, H65 Höör: Isabelle Andersson 5, Ida Gullberg 5, Cassandra Tollbring 5, Victoria Larsson 3, Alma Skretting 2, Emma Jönsson 2, Tilda Winberg.

Målskyttar, IK Sävehof: Frida Rosell 10, Johanna Forsberg 8, Mai Kragballe Nielsen 6, Stella Huselius 5, Nina Koppang 5, Carmen Martín 3, Thea Blomst 2, Ida Sembe, 2.

Publicerad: 2023-02-26

Senast uppdaterad: 2023-02-26

Författare: Jonathan Tedeborg