Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Med passion för sporten: svenska domarparets väg till europeiska arenorna

För det unga svenska domarparet är kärleken till handbollen drivkraften bakom deras framgångar. - Det absolut viktigaste är att ha kärlek till sporten och tycka att det är roligt för att hålla motivationen uppe, säger Emrik Svensson och Jonathan Hummelgård. Här delar de med sig av sina erfarenheter och hur de har utvecklats genom åren.

Bilden: Jonathan Hummelgård (t. vänster) och Emrik Svensson (t. höger). Foto: privat.

Ni blev nyligen certifierade och fick status som EHF-domare av Europeiska Handbollförbundet (EHF), grattis! Hur känns det?

- Tack! Det känns såklart väldigt bra och är otroligt kul att vårt arbete har gett resultat. Det blir en bekräftelse på att vår utveckling gått framåt samt att de personer som lägger tid på att utveckla domare i Sverige lyckas!

Kan ni berätta om certifieringskursen och upplevelsen?

- Det är alltid extra nervöst att bli observerad av EHF-delegater när man ska döma utanför Sverige. Man har inte så många matcher att visa vad man går för men vi kände oss väl förberedda. Chanser som dessa är få förunnat så det är bara åka dit och göra sitt absolut bästa!

Vad var den största utmaningen och hur hanterade ni den?

- När man åker i väg på kurser är det alltid regel- och beeptest som ska utföras. Vi brukar alltid försöka förbereda oss så mycket som möjligt på det vi vet ska komma och därför gäller det att plugga regelfrågor och läsa regelbok på engelska samt att träna ordentligt inför kursen. Det tuffaste är att prestera under matcherna. De är svårare att förbereda sig på, men vi känner att vi har en säsong vi är nöjda med i ryggen och kan luta oss tillbaka på det faktum att vi blivit nominerade att delta på kursen – det tyder på att de tror på oss. Vi hade också lite tur som fick åka på kurs i Norge där handbollen är väldigt lik den vi är vana vid.

Vad tror ni har varit nyckeln till er framgång som domarpar, och hur har ni utvecklats under er karriär som domare?

- Nyckeln till framgången är nog att vi framför allt är väldigt bra vänner utanför handbollsplanen också. Det gör väldigt mycket och vi lär känna varandra på ett djupare plan. Då vet vi när den andra har en dålig dag och vilka metoder som brukar hjälpa. Sen är nog det absolut viktigaste att ha kärlek till sporten och tycka det är roligt för att hålla motivationen uppe. Hade vi inte haft kul både på och utanför planen hade vi inte fortsatt döma, speciellt med tanke på att vi bor så långt ifrån varandra (Malmö och Örebro). Vi har dömt och kollat väldigt mycket på handboll i våra yngre år. Vi åkte ofta på ungdomsturneringar för att skapa kontakter och vänner på så vis. Man kan visa upp sig på turneringarna som finns i Sverige. Det finns alltid någon som hör eller ser en fast man inte vet om det. Vi har också fördelen att ha matcher vi dömt inspelade och kan på så vis analysera matcherna och hitta områden vi behöver förbättra. Till sist har vi haft stöttande mentorer som hjälpt oss och trott på oss genom hela vår domarkarriär, inte minst när det inte gått lika bra.

Vilka är era mål och förhoppningar för er fortsatta karriär?

- Målet är att successivt fortsätta att utvecklas. Den dagen vi inte gör det slutar vi nog att döma. Så det är viktigt med delmål men även långsiktiga. Under den kommande säsongen hoppas vi kunna få tuffare matchning hemma och få komma ut i Europa.

Hur ser ni på er roll som förebilder för andra domare och unga aspiranter inom handbollen?

-Vi tycker att det är väldigt roligt att kunna ge tillbaka till de yngre domarna. Vi båda har varit mentorer och utbildare för yngre domare, vi har själva varit i den situationen och vet hur mycket det kan uppskattas. Vi ställer alltid upp och hjälper mer än gärna till och svarar på frågor och tittar på matcher. Det är kul om vi kan vara en liten anledning till att unga domare vill fortsätta döma, har roligt och blir bättre.

Kan ni dela med er av några speciella minnen eller prestationer från era tidigare matcher som har bidragit till er utveckling som domare?

- Något som verkligen har bidragit till vår utveckling är det gånger vi gjort debut i en ny serie. Det tar ett antal matcher innan man blir etablerad och de första matcherna är väldigt jobbiga, men det drar vi lärdom från och arbetar med det tillsammans med våra mentorer. Successivt blir det bättre för varje match.


Slutligen, vilken betydelse har certifieringen för er fortsatta satsning?

-Vi tycker självklart att det är jättekul att komma ut och döma i Europa och kan fortsätta att utvecklas, samt att vi får uppleva olika kulturer och en annan form av handboll än den vi är vana vid.

Tack för att ni tog er tid att svara på frågorna och lycka till framöver!

-Tack!

Publicerad: 2024-05-21

Senast uppdaterad: 2024-05-21

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!