Gå till innehåll

Svensk handboll

Svensk handboll

Foto: Viktor Källberg

130 kvinnliga ledare samlades för en nätverksträff fylld av inspiration och engagemang

Den nationella nätverksträffen blev ett dygn fyllt av energi, kunskap, erfarenhetsutbyte, inspiration, engagemang, skratt, diskusssioner och framåtanda.

Den nationella nätverksträffen för kvinnliga tränare och ledare inom handbollen, arrangerad av Svenska Handbollförbundet (SHF), samlade 130 deltagare från hela landet för en helg fylld av inspiration, erfarenhetsutbyte och fortbildning. Träffen inleddes av SHF:s generalsekreterare, Robert Wedberg, som presenterade de fem resorna inom Strategi 2025. Ett av effektmålen i strategin är att öka jämställdheten inom handbollen, där det bland annat finns ett stort behov av kvinnliga tränare och domare.

Fokus på jämställdhet och ledarskap

I sitt anförande betonade Wedberg vikten av att öka andelen kvinnliga ledare, särskilt på tränar- och domarnivå. Medan andelen aktiva spelare i handboll idag är jämnt fördelad mellan kvinnor och män, återstår mycket arbete för att skapa jämställdhet på ledar- och domarsidan. Nätverksträffen var ett steg i denna riktning och syftade till att ge kvinnliga tränare de verktyg och det stöd de behöver för att inspireras att ta nästa steg.

Syfte och mål

Projektledarna för träffen, Hanna Fogelström och Kalle Andersson, berättade att nätverksträffen hade som mål att skapa en plattform för kvinnliga tränare att dela erfarenheter, få inspiration och utveckla sina karriärer. En central del i strategin är att öka andelen kvinnliga tränare, både på juniornivå och inom elitidrotten. Målet är att höja andelen kvinnliga elittränare från dagens 3,8 procent. För att detta ska bli verklighet krävs kontinuerlig uppföljning och stöd.

Ambassadörer och förebilder

För att skapa ett relevant program och engagera den tänkta målgruppen har projektet haft nio ambassadörer som även var ansvariga för olika workshops under helgen. Ambassadörerna var:

  • Jennie Linnell
  • Bodil Norrbom
  • Caroline Friberg
  • Johanna Wiberg
  • Anna Rapp
  • Sara Hornö
  • Anna Olsson
  • Ulrika Toft Hansson
  • Sabina Jacobsen

Bodil Norrbom, en av ambassadörerna, berättade om sitt engagemang: "Jag var tveksam först, men nu när jag ser effekten av nätverksträffen och den positiva responsen, vill jag gärna vara med och bidra."

Ett gediget program med inspirerande föreläsningar och diskussioner

Moderaterna Pia Solefors och Teresa Utkovic guidade deltagarna genom ett gediget schema. Bland föreläsarna fanns Johanna Wiberg, assisterande förbundskapten för damlandslaget, samt Malin Tillman, idrottspsykologisk rådgivare. Johanna Wiberg delade med sig av sin resa från spelare till tränare, medan Malin Tillman föreläste om psykologiska aspekter inom idrott och hur man kan hantera prestationsångest och främja mental hälsa.

Under andra dagen hölls en paneldiskussion med temat "Kvinnligt ledarskap i förändring", där panelen bestod av Kristina Landgren Carestam, fd förbundskapten för både dam- och herrlandslaget i innebandy och nu styrelseledamot i Frölunda Hockey, Sabina Jacobsen, fd elitspelare med meriter som Bästa försvarsspelare vid EM 2014 samt Årets handbollsspelare i Sverige 2013 och Marcus Ahlm, även han fd elitspelare och nu styrelseledamot i THW Kiel och ledamot i elitrådet i Handbollförbundet.

Deltagarna fick också under de här två dagarna ta del av föreläsningen "Framtidens handboll" som är en analys av hur spelarna i de svenska ungdomslandslagen står sig i förhållande till andra länder samt workshops med olika frågeställningar. Nätverksträffen avslutades med en föreläsning på temat mentorskap framförd av Teresa Utkovic.

Uppföljning och framtidsperspektiv

Efter träffen reflekterade en av moderatorerna Pia Solefors över helgen. " En otroligt inspirerande helg där det tydligt kändes som att det finns ett stort behov av samtal då det var ett underbart surr i lokalen så fort tillfälle gavs till dialog. Flera deltagare tog kontakt och jag fick flera inspel på behov av ytterligare nätverksträffar, mentorskap men också fortsatt dialog. Det kändes som att vi under helgen startade upp något som kan fortsätt både på distrikts- och föreningsnivå.

Jag upplever ett tydligt ställningstagande från SHF där det fanns en stor och bred uppslutning. Inte minst genom generalsekreterarens inledning som satte fingret på vikten av att svensk handboll skapar förutsättningar för att få flera kvinnliga tränare och ledare.

Hela helgen upplevdes som generös då många etablerade tränare och tidigare elitspelare bjöd på egna erfarenheter och som stolt fungerar som goda förebilder!”.

Positiv upplevelse av träffen

Kommentarer från några av alla på plats speglar den positiva upplevelsen av träffen. Kalle Andersson, projektledare, uttryckte: "Det var fantastiskt att se så många engagerade deltagare. Genom ett fortsatt samarbete mellan SHF, SDF och föreningarna hoppas jag att vi kan skapa en bra framtid för våra tränare och hjälpa dem att nå sina nya mål."

Hanna Fogelström, också projektledare, lyfte fram den starka gemenskapen som fanns under träffen: "Det var verkligen inspirerande att se hur många engagerade tränare som finns runt om i Sverige, från elit- till ungdomsnivå. Jag hoppas att de får det stöd de behöver för att ta nästa steg i sin utveckling."

Ambassadören Jennie Linnell avslutade med att säga: "Det var ett otroligt dygn fyllt med inspiration, ny kunskap och samtal med ledare från hela landet. Jag är tacksam för alla möten och det engagemang som fanns på plats."

Publicerad: 2025-03-07

Senast uppdaterad: 2025-03-07

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!