Hoppa till sidans innehåll

Krönikor

Här skriver Verksamhetschef, Emme Adébo krönikor med jämna mellanrum!

 


Krönika 36 per 181221 - en fröjdefull jul

 

Julen står för dörren och för många är det en vilosam period från handbollen, men för många är det också synonymt med cupspel och för oss som bor i Lund är det magiska dagar med 10-tusentals besökare i stan som sätter färg på bussar, gator,, hallar och skolor. Lundaspelen är speciellt. Kvaliteten på motsåndet i de äldre klasserna är extremt hög!

 

Jag haft haft ynnesten att vara ute och föreläsa en del i höst inom mitt favoritområde som är en sund barn- och ungdomsidrott. Ibland med betoning på värdegrund, ibland på jämställdhet och ibland på krishantering. Det är väldigt uppmuntrande att träffa idrottsledare som verkar på golvet och gör Svensk idrott till den fantastiska rörelse den är. Tyvärr händer det också då och då, att jag får höra vittnesmål om när det inte fungerar som det skall skall.

 

Ett ständigt aktuellt tema är toppning och selektering. En enkel definition kan vara att alla får inte spela lika mycket och på olika platser. Jag brukar addera att inte alla får samma kvalitet i feedbacken till den definitionen. De som kommit längst coachas ofta mest både i speltid och feed-back. Det är toppning.

 

Känslan hos ett barn att lämnas utanför, känna stämplingen att man inte duger är naturligtvis förkastlig ur ett psykologiskt perspektiv. Det leder också till att spelare slutar och riskerar att sprida dålig stämningen i truppen. Jag tror att ingen har några problem med att man i de senare tonåren låter vissa spela mer men problemet är att vi ser detta fenomen ibland innan tonåren. Jag har själv beskådat lag som haft en förstauppställning från 10-års ålder. Som nivåindelar träningen med ett A-lag och ett B-lag tidigt. Man jagar medaljer, tänker vuxenidrott och hittar på en massa ursäkter för att man skall få toppa. Argument som:

 • De bästa måste få vinna

 • Skapa vinnarkultur

 • Varför skall de duktiga bära de svaga

 • Vi är en liten klubb - måste synas

 • Gött att få uppmärksamhet

 • Inte schysst mot de nya spelarna att spela med erfarna

 • Alla andra gör det

 

Min erfarenhet att de lagen som peakar tidigt och kör dessa genvägar nästan alltid kör i diket senare. Dessutom till en tråkig kostnad. Om vi jobbar med behållande-perspektivet är vinsterna å andra sidan massor. Men det kräver i vissa situationer mycket av oss ledare att våga stå emot resultathetsen. Det krävs tålamod, kunskap och att man faktiskt ser utveckling i sitt lag. Om man inte ser utveckling då tränar man fel! Dessutom krävs det att man utmanar de som har kommit långt också så att de känner sig sedda och får utveckling också. Den mjuka stilen innebär inte att vi inte har krav på våra spelare. För att bli bra krävs en vass träningskultur där ansträning (grit) står i centrum. Men att toppa lag, specialisera sig tidigt och andra genvägar är fel väg att gå. Att vinna får aldrig fult, men det skall vinnas på rätt sätt! Forskningen är också tydlig angående vad en motiverande idrottsmiljö är för något. Läs gärna forskare som PG Fahlström och Johan Fallby så blir du inspirerad!

 

Ett annat intressant tema är frågan om skoluttagning, selektion för att få komma in på en viss skola. På gymnasienivå kan jag till viss del förstå detta men att man på vissa skolor har uttagningar i 6:an inför högstadiet är för mig helt främmande. Hur kan man se på en 12-13-åring vem som kommer att bli bra i en sport. Det är en omöjlighet. Det är så många faktorer som spelar in huruvida man blir bra, och att ge besked till killar och tjejer i denna ålder att de inte platsar är i mina ögon helt förkastligt.

Jag gillar idén med idrott i skola. Mer rörelse ger bättre motorik och bättre studieresultat. Men alla som vill skall få vara med i grundskolan. Det är min fasta övertygelse

 

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att Skånepågen Albin Tingsvall har skrivit en mycket intressant bok ”Allt jag förlorade genom att vinna”. Albins grundtes är att idrott är bra men det finns mycket som görs idag som kan göras bättre och bitvis är det en känga åt elitidrottsmiljön. När jag först läste boken gjorde det till viss del ont i själen eftersom kritiken och beskrivningarna är ganska fräna. Jag jobbade som Sportchef i klubben där Albin spelade. Att nagelfara sin egen verksamhet är ofta smärtsamt eftersom vi som jobbade i klubben då kände att vi hade en bra verksamhet med en stark värdegrund. Första reaktionen blev som det ofta blir, att man tyckte att Albin hade fel. Att han målar upp sig som ett offer. Att han som slapp ta studielån pga sin idrottsinkomst min själ inte skulle klaga. Att han som fick synas så mycket i media och var en firad stjärna minsann inte skulle gnälla. Om det nu var så illa. Varför slutade du inte tidigare?

 

När den första känslan lagt sig och jag analyserade boken djupare kom jag sedan fram till att Albin pekar på en massa viktiga teman som vi faktiskt behöver adressera i idrotten! Albin pratar om toppning, prestation före resultat, att ha flera fokus i livet och inte minst att vi ska jobba mer för att se hela människan inom vår verksamhet. Vi har använt Albin som föreläsare inom Skånes Handbollförbund och dessa teman är de vi brinner för. Att Albin spetsar till det ibland i boken och är kritisk är ju hans upplevelse och den kan ingen ta ifrån honom. Och det viktigaste av allt är syftet bakom. Albin vill att vi inom idrotten skall bli bättre! Det finns en utvecklingspotential!

 

Om du inte har läst boken tycker jag att du skall göra det!

 

God Jul och Gott nytt år!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 


 

 

Krönika 35 per 181120 - julen närmar sig

 

Ja det är faktiskt så att julen närmar sig och det är lite av handbollens högtid.

 

Årstiden innebär t ex mästerskap för dam i december och herr i januari. Det blir mycket TV och stark mediabevakning för våra landslag vilket betyder mycket för vår sport. Varje gång våra landslag lyckas blanda sig i världstoppen späder det på vår sports glans och konkurrenskraft samt att det drar till sig fler ungar som vill prova på 10-kamp med boll!  Sen är det fruktansvärt kul att se våra hjältar mäta sig med de bästa världen. Svensk handboll håller världsklass.

 

Ta chansen att åka och se våra landslag live. I år är det korta resor till Köpenhamn för att se herrlandslaget i januari. Ett tips är att kolla med www.handbollsresor.nu som drivs av handbollshjältarna Johnny Neldeborn och Micke Fogelström , där man kan få tag i bl a rabatterade föreningsbiljetter. Att se Sverige i Royal Arena blir en otrolig upplevelse.

 

Jul för oss som bor i Lund innebär också Lundaspelen. Denna institution till handbollsfest fyller 40 år och jag har i min tidigare tjänstgöring haft äran att medverka vid många spel. Det är en extremt häftig känsla när handbollsungdomar från hela världen samlas i en stad som Lund och varenda idrottshall, skolsal och buss fylls på med ungdomar som är glada och passionerade för sin sport. Numera är min roll enbart att coacha ungdomslag men ibland saknar man stressen att organisera och administrera denna jättekoloss. 700 lag och säkert över 11000 personer är inte ett självspelande piano. Jag har stor respekt för alla de föreningar som arrangerar egna turneringar och event!

 

Nu har serierna så smått börjat att “sätta sig” och det kan vara på sin plats att göra en liten spaning av läget med en genomgång av serier. Barn- och ungdomshandbollen är alltid den som ligger mig närmast om hjärtat, men där är ju som bekant inte resultatet det viktigaste utan fokus ligger på processen med utveckling och glädje i centrum.

 

Tittar på vi på seniorserierna ser vi lite intressanta tendenser:

 

SHE - H65 leder obesegrade. Oerhört starkt och Mikael Mässing uttagen i EM-truppen är häftigt! LUGI på en 4:e plats är en bra start. Kristianstad HK sladdar på en 11:e plats och där hoppas vi på en snabb återhämtning!

Damallsvenskan - OV Helsingborg går riktigt bra och efter en tuff start är Eslövs IK också på gång igen!

Div 1 - Ystads IF gör en stark höst och toppar serien. Intressant att följa!  Kävlinge och Farmen krigar på bra i mitten.

Div 2 - Serien toppas av H43, IFK Kristianstad och HK Malmö som alla gör mycket intressant satsningar på sin damverksamhet! LIGU och Lågan har börjat bra! Bottenstriden just nu består bl a av Eslövstjejerna, Helsingborgs HK, H65 Geordies, Trelleborg och Vinslöv. Ett getingbo!

Div 3 - Här har Näsby, Ystads IF U och Ankaret startat starkt!

Div 4 - Helsingborgs HK har startat bra.

 

Handbollsligan - IFK toppar som vanligt. Suveränt! HK Malmö är hack i häl och har fått en bra start. Ystads IF och LUGI på slutspelsplats och femte laget IFK Ystad just utanför slutspel. Det finns chans till fem Skånelag i slutspel men det blir stenhårt in på mållinjen med många jämna lag.

Herrallsvenskan - Skånes enda representant OV Helsingborg har fått en fin start och toppar serien!

Div 1-  En väldigt skånsk serie där Ankaret, IF Kristianstad, Vinslöv och Farmen börjat starkt! Di Vide har också börjat ok!

Div 2 -  Lågan har fått en perfekt start. Kul för min kollega Mikael Ekdahl! Även Åhus och HK Malmö U har startat bra. H 43 och Kävlinge har gjort ok säsongsinledning medans Trelleborg och H65 har fått en tung start.

Div 3 - Helsingborgs HK och Eslövs HF har startat bäst.

Div 4A - Det ser ut att bli ett häftigt race mellan IK Sund och GW Landskrona. Roliga derbyn!

Div 4B - Björnen har startat bäst  och skapar intresse i handbollsfästet Sjöbo!


 

Skånsk handboll går mycket starkt på seniorsidan!

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att vi i vårt distrikt som vanligt hävdar sig mycket väl i  SverigeCupen. Vi tittar inte så mycket resultatmässigt men att tre av fyra lag var i semifinal befäster vår position i landet. Viktigast var att alla ungdomar, ledare och föräldrar fick en häftig upplevelse och att vi fick vidare många spelare till Riksläger 1. Att ha med 9 flickor och 16 pojkar i första uttagningsrundan är rekord för Skåne.

 

En rolig detalj med att vistas i handbollsmiljön runt SverigeCupen var de härliga hejarklackar som Skånes föräldrar fixat till. En förälder hade tom fixat T-shirts!Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

 

 


 

Krönika 34 per 181009 - hösten är här

 

Hösten är här och efter en mycket varm sommar är det nästan befriande, men bara nästan, med lite kyligare väder. Det bästa hösttecknet är annars att det runtomkring i Skånes idrottshallar nu är full fart med handbollsspelet. Ett av Skånes bästa attribut är just handbollssporten. Denna magiska företeelse som verkar som ett smittande gift i kroppen! Har man en gång fastnat, så är man fast!

 

Höstens inträde innebär också att det är mycket på gång inom förbundets domäner. Utöver att alla serier skall kickas igång och alla utbildningar för tränare, domare och funktionärer är igångsatta har vi en rad projekt igång för att stärka den Skånska handbollen!

Tillsammans med Skåneidrotten har vi startat ett ledarförsörjningprojekt där den första träffen i torsdags i Malmö kändes som en mycket lyckad tillställning! En rolig detalj är att Ramon Laurén från Mellansvenska Handbollförbundet hade åkt ner för att deltaga och inspireras. Han driver projekt för föreningsutveckling på sin hemmaplan och det är väldigt nyttigt när vi distrikt samtalar och lär av varandra på detta vis! Det finns möjlighet för klubbar att deltaga igen den 25/10 då vi kör i Eslöv. Väl investerad tid  för alla föreningar tror jag! Att lägga lite tid på inspiration och att börja jobba med en handlingsplan gör att man ökar sin möjligheter att hitta fler ledare och behålla de man har! Också bra om man kommer flera personer från föreningen! Anmäl din förening nu!!!

Läs mer här: http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/SucceforLedarforsorjningen/


Vi håller också på med ett spännande lättillgängligt program för föreningsutveckling som heter Framtidens handbollsförening 3.0 Det är ett digitalt verktyg som man kör i samband med Styrelsemötena. Tre föreningar ligger nu i startgroparna för detta och vi hoppas på fler!

Läs mer här:  http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/Framtidensforening30/


En sak som mina kollegor vurmar extra mycket för är de konsulenter som jobbar i våra föreningar i Skåne! Många är relativt nya och vi tror att de har ett behov att träffas för att knyta kontakter och byta erfarenheter samt dessutom att utbildas för att vinna tid och hitta bra arbetsformer. Därför är vi glada att det blir en konsulentträff i januari då föreningarnas konsulenter skall åka iväg en dag!

Läs mer här: http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/KonsulenttraffiKopenhamn/Vi håller också på att utbilda Målvaktstränare i Skåne! 17 man på första träffen med Marcus Quist!  Läs mer! här:

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Utbildning/Nyheter/Malvaktstranarutbildning/


Nästa spännande satsning är att utbilda Fystränare i föreningarna! Läs mer här:

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Utbildning/Nyheter/Sportsbasicsfystranarutbildning/


Som synes har vi många projekt igång. Idrotten funkar numera på det viset att det finns pengar att söka i särskilda projekt och när man har finansieringen klar kan man förverkliga en del av drömmar och uppdrag man har!  Å andra sidan gäller det att ha tungan rätt i mun och se till att man inte tar på sig för många projekt och att projekten håller sådan kvalitet så att de blir en hållbar förändring inom området! Tuffa men intressanta utmaningar!

 

Kommunikation är ett annat område som vi vill bli bättre på i Skånes Handbollförbund. Vår kommunikationskommitté jobbar på olika fronter med detta och under hösten kommer vi att kunna presentera lite intressanta nyheter! Hav tålamod!

 

EHF EURO CUP den 24 oktober blir som tidigare nämnts en härlig fest i Malmö Arena då vi får se reprisen av herrarnas EM-final mellan Sverige och Spanien! För mig som råkat ha korsat Kim Ekdahl du Rietz väg i många år är det en känslosam match med en comeback för en sådan häftig människa. Med Kim får herrlandslaget en otrolig handbollsspelare, men som FK Kristjan Andrésson smakfullt betonar är det också en mycket fin människa som kommer in i truppen och kan bidra både på plan och utanför. Kims comeback visar också unga handbollsspelare vikten av att utgå från sin inre motivation och det är faktiskt mycket man kan lära sig av hans resa!

 

Det blir en publikmatch i Malmö Arena och många härliga skånsk handbollsungdomar kommer att vara på plats då vi sålt hela 2223 föreningsbiljetter vilket är rekord för en landskamp! Dessutom har vi i samband med Handbollslandslaget AB och Sparbankens Skåne ett projekt igång att bjuda in familjer som normalt inte går på handboll!  Läs mer här! http://www.handbollslandslaget.se/herr/ett-samarbete-med-manga-vinnare/  

 

Ordinarie biljetter finns kvar till den 24 oktober. Missa inte denna fest! https://www.ticketmaster.se/event/ehf-euro-cup-handboll-swe-esp-biljetter/508287

 

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att vi i vårt distrikt har riktigt intressanta profiler. Jag vill berätta om den känslosamma avtackningen av Nikolas Larsson som jag fick äran att representera Skånsk handboll i. Nikolas gärning i IFK Kristianstad är exceptionell och det var fantastiskt att få ta del av hyllningarna och alla historier bakom IFK Kristianstads fantastiska resa! Nikolas har medverkat till så många smarta beslut samt hårt arbete som har lett till IFK har den unika position man har idag i Svensk handboll. Nikolas förärades mycket välförtjänt Årets tavla i Skånsk handboll!

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/AretstavlatillNikolasLarsson/Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

 


Krönika 33 per 180911 - säsongen är här

 

Sommaren är slut och den nya säsongen har inletts med buller och bång! Den här sommaren var mycket intressant med många duktiga ungdomslandslagsspelare och ledare med anknytning till Skånska klubbar som deltog och bidrog till att ungdomslandslagen fick framskjutna placeringar! Heja Sverige!

 

Vi ser fram emot en ny säsong i handbollens tecken och i Skåne har vi dragit igång med mycket fokus på utbildning! Utöver domare,- funktionärskurser har vi baskurser och tränarskolan för våra tränare. Dessutom har vi tillsammans med vår partner Sparbankens Skåne också arrangerat Barn och Ungdoms Symposiet i Malmö den 18-19 augusti. Med verkliga toppexperter på olika områden var det riktigt intressant att förkovra sig inom handbollens mysterier. Med Henrik Johnsson som trygg konferencier blev det två mycket givande dagar i Malmö! WOW!

 

Vi hade även den 9:e sept en heldag i den nya Spelarutbildningen 2.0 i Lund. “Professor” Klingvall drillade 50 Skånska tränare i intentionerna med den nya Spelarutbildningen på ett teoretiskt och på ett praktiskt plan. Torbjörn Klingvall drev upp sitt sedvanliga makalösa tempo och det forsade ut kunskaper ur denna legendars mun. Fantastiskt inspirerande! Att ha sådan koll på handbollen och att ständigt vara uppdaterad är unikt!

 

Själv har jag också haft tillfälle att köra min favorit-föreläsning om barn- och ungdomsidrott. Jag blev inbjuden till Pre season cup i Eslöv och träffade där alla tränare som deltog i cupen! Mycket intressant och många motfrågor som är knepiga att besvara. Typ: om det du nu står säger är att alla barn har rätt att vara med i idrotten. Varför har vi då USM och Sverigecupen som leder till selektering? Jag drog upp min syn kring detta och hur man erbjuder så många som möjligt att vara med, avdramatiserar betydelsen, hittar alternativa aktiviteter mm. Men när man ställer saker på sin spets finns det inte alltid säkra svar!

 

Det är många som hör av sig till mig och anmärker att vi har mycket projekt och utbildningar på gång i Skåne och att det händer mycket. Det är härligt att höra och jag har inte koll på hur det ser ut runtomkring i Sverige, men vi är ju ett team av anställda och ideella här som driver på utvecklingen gör vad vi kan för att driva handbollen framåt. Jag är övertygad om att alla distrikt och föreningar runt omkring gör sitt bästa med sina förutsättningar för att driva utvecklingen framåt! Och det finns också tusen saker som vi kan bli bättre på här i Skåne skulle jag gissa! Men väldigt kul att vi får en klapp på axeln! Tack!

 

En sak som många föreningar tycker är besvärligt att hitta ledare till sina verksamhet! Av detta skäl har vi tillsammans med Skåneidrotten precis lanserat ett nytt projekt på ämnet Ledarförsörjning. Hur hittar man ledare? Hur behåller man ledare?  Kolla gärna in på länken om detta är något för din förening!

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/Ledarforsorjningsprojekt/  Handbollsligan har redan börjat och det blir intressant att se hur de fem Skånelagen kommer att klara sig i år. Att döma av tipsen och den välproducerade presskonferensen ser det ut att kunna bli flera Skånska lag i toppen! Vi har redan haft ett rykande hett Ystad-derby där YIF drog längsta strået, men IFK visade att man har ett starkt lag att sätta på banan denna säsong!

 

I SHE har vi tre Skånska föreningar som också tippas komma på den övre halvan av serien! Det känns som att vi både på dam- och  herrsidan har lag som kan gå till SM-finaler som i år spelas i bäst av fem matcher på “himmaplan”. Detta innebär att vi framåt vårkanten kan ha både två, tre, fyra ja rent av tio SM-finaler på Skånsk mark om allt rullar stolpe in för våra föreningar. Lite önsketänkande, men inte helt osannolikt!

 

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att EHF Euro cup den 24 oktober blir en härlig fest i Malmö Arena då vi får se reprisen av herrarnas EM-finalen mellan Sverige och Spanien! Det blir mycket publik och många härliga skånsk handbollsungdomar på plats då vi redan har sålt 1600 föreningsbiljetter! Kolla med din förening ang föreningsbiljetter, om du vill gå med ditt lag!
Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

 

Krönika 32 per 180809 - sommaren tar aldrig slut

 

Hoppas ni alla har stått ut med värmen i sommar och kunnat dra nytta av fördelarna med ett extremt väder. Många bad förhoppningsvis och det är ju inte helt fel!

 

Själv har det blivit många bad i samband med alla de handbollsupplevelser jag har fått vara med om i sommar! Rovinj handball camp i Kroatien, Lundaspelen summer (inget bad), OV Beach, Skånes summer camp i Skurup, Partille cup och Åhus beachhandboll (första gången en badkruka som jag hoppar i vattnet i Åhus!). Vilken härlig handbollsommar! Ett otroligt program. Det gäller dock att balansera handbollsaktviteterna på sommaren så att det inte blir  för mycket för spelarna och att de som har andra idrotter inte behöver välja för tidigt!

 

Just det här att man skall kunna syssla med fler idrotter pratade vi om i Åhus där representanter för fotboll, hockey, innebandy och handboll samspråkade i Åhus studio med Skåneidrotten som sammanhållande part. Se klippet här:

https://www.youtube.com/watch?v=gB2Oq6ReMzg

 

Det blev också ett samtal med Martin Edbladh från Skåneidrotten under Åhus beach. Mycket intressant!  https://www.youtube.com/watch?v=QytHQ0P3AxU

 

I tisdags var jag och såg MFF spela kval till Champions league. Vi inom handbollen har mycket att lära av fotbollen. Jag försöker följa mina favoritlag Malmö FF och Tottenham så gott det går och det är ett otroligt tryck runtom fotbollen! Vilket drag och vilken häftig upplevelse det är att hänga med när en hel Arena med tusentals människor sjunger tillsammans och hejar på sitt lag. Ett lag som samlar supportrar från olika kön, bakgrund, ålder, stadsdelar och stora delar av Skåne! Gåshud - WOW! Idrotten enar!

 

Men det finns också saker som fotbollen kan lära av handbollen! Allt är inte frid och fröjd.

 

 1. Fair play kan förbättras. Filmningar är vanligt och Vidis målvakt började med  maskning redan i 9:e minuten. Här måste domarna ges bättre verktyg!

 2. Språket på läktaren kan i handbollen ibland vara hårt men det är ingenting jämfört med språkbruket som vi hörde i tisdags. Ibland skämdes jag över att min son fick höra att domaren var både ett kvinnligt könsorgan och homsexuell, fast med andra mer nedvärderande ordval. Jag kan förstå att man vill sätta press på en domare men vad ger det sänka sig till den nivån. Är det något fel att vara homosexuell? Dessutom enögdheten. Även när det är uppenbart frispark till andra laget skall man klaga på domaren. Osportsligt.

 3. Bengalerna. Spaltmeter har skrivits om detta. Jag vill inte ge mig in i den debatten men kan konstatera att många barnfamiljer tvekar att gå på match pga av detta.

 

Men wow vilket tryck det är! Heja IF IF! Tänk om fotbollen kunde jobba med ovanstående bitar. Skulle vinna så i trovärdighet! Idag tar barnen ofta efter sina idolers beteende på bana och föräldrarna tar efter supportrarnas beteende på läktaren. Här finns förbättringspotential! Men vem är jag att peka finger?

 

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att vi i vanlig ordning har många Skånska intressen i de J och U-landslag som spelar mästerskap denna sommaren

 

HU18 födda 00/01

Spelar U18-EM I KROATIEN 9–19 AUGUSTI

5 av 16 killar från Skånska klubbar!

LÄNK http://www.handbollslandslaget.se/herr/ulandslag/  och LIVESTREAM https://www.ehftv.com/se/

 

DU18 födda 00/01 

Spelar U18-VM I POLEN 7–19 AUGUSTI

4 av 16 tjejer från SKånska klubbar!

LÄNK http://www.handbollslandslaget.se/dam/ulandslag/ och LIVESTREAM http://handballpoland2018.pl/live/Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 


Krönika 31 per 180702 - sommaren är kanske inte kort

 

Hittills har det varit en märklig sommar då det varit ovanligt varmt i maj och juni och på så vis har sommaren förlängts. För egen del innebär det en massa handbollsaktiviteter i form av gräs och beachhandboll samt olika former av sommarläger. Vi på förbundet arrangerar varje år ett Summer camp i Skurup och det var väldigt kul att se alla glad barn och ungdomar som njöt i Skurups fina hallar i juni! Jag hade också nöjet att besöka det kända lägret i Rovinj, Kroatien och träffade en del Skånska handbollsvänner på plats. Summer camps och sommarturneringar börjar bli väldigt populärt men det finns ett litet problem med alla dessa sommaraktiviteter. De är bra på många sätt men de gör det svårare för barn och ungdomar att syssla med flera idrotter. Självklart är det bra att inspireras av skickliga instruktörer på en camp eller spela handboll på gräs och sand. Men sen är det också tydligt i forskningen att det är gynnsamt på många sätt att ha fler än en aktivitet vilket är svårt idag. Hur löser vi det?

 

Förberedelserna inför den kommande säsongen är igång. På Utbildningssidan ser vi ett stort intresse för vårt ordinarie utbud av Baskurs, TS1 och TS2. Dessutom är det också kul att se intresset för vårt Barn & Ungdomsymposium den 18:e och 19:e augusti. Glöm inte anmäla dig och dina kollegor. Alla är välkomna!

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Utbildning/Nyheter/BU-symposium2018/

 

Snart är det dags för Åhus beachhandbollfestival. En av handbollens största samlingsplatser i Skåne. Åhus har ett program där man på scen bjuder in sakkunniga och handbollskändisar och diskuterar olika aspekter av vår sport. Sedan förra året är vi i Skånes Handbollförbund med i samarbete med Skåneidrotten. Vi vill ta tillfället i akt och prata om en Sund barn- och ungdomsidrott när många idrottsmänniskor är på plats. I år blir det två tillfällen där undertecknad kommer att medverka för förbundets räkning. På fredagen den 13 juli blir det diskussion med Martin Edbladh som är Barnidrottsombud på Skåneidrotten. På lördagen den 14 juli kommer representanter från fyra lagidrotter i Skåne. Fotbollen, innebandyn, hockeyn och handbollen diskuterar utifrån den Samverksamsgrupp som finns mellan dessa idrotter i Skåne! Spännande! Välkomna till tältet!

 

Dessutom kommer alla ledare ha möjligheten att skaffa sitt Gröna kort på plats där Skåneidrottens personal finns tillgänglig! Läs mer: http://www.gront-kort.nu

 

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att det är många skånska ungdomar som i skrivande stund packar sina väskor för att åka till Partille cup. Blicken hos en 10-åring som skall iväg på den typen äventyr är obetalbart. Handboll är härligt! I

 

dag släpps också biljetterna till handbolls-VM i Danmark/Tyskland. Sverige kommer att spela i den nya Royal Arena i Köpenhamn och enligt uppgift kommer http://handbollsresor.nu att ha föreningsbiljetter! Missa inte denna handbollsgodis! Men först kan du se herrlandslaget i EHF Euro cup den 24 oktober. Det blir en fantastisk fest i Malmö Arena när Europamästarna Spanien kommer på besök. Din förening har info om Föreningsbiljetter. Vi hoppas att vi kan fylla Malmö Arena med Skånska ungdomar! Vanliga biljetter hittar du här:

https://www.ticketmaster.se/event/ehf-euro-cup-handboll-swe-esp-biljetter/508287Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

Krönika 30 per 180516 - slutet på säsongen

 

Efter den fantastiska och rikliga feedbacken på mina två senaste krönikor har det tagit lite tid att fatta pennan igen. Dels lägger jag en press på mig själv att skriva något vettigt och dels har det varit sådan fart på förbundet att tiden inte medgivit mer än det som är absolut nödvändigt. Och till det hör tyvärr inte krönikor. Fast att jag förstått att de uppskattas av många vilket är mycket glädjande! Att ha mycket att göra är i och för sig ett gott tecken alternativt tyder det på dålig planering!

 

Som ni alla vet har vi arrangerat ett USM-finalsteg i Malmö och det blev som vanligt en häftig folkfest med otroliga Skånska framgångar! En Skåning skryter aldrig. Hen säger bara som det är ;-)  USM 2018 hade också en ny trend som jag hoppas skall bli mer synlig framöver. En del lag ställde upp med jämna lag och lyckades ändå prestera. IFK Kristianstads P14 har jag följt i många år och de stod för den otroliga bedriften och prestationen att komma 1:a och 3:a med två jämna lag. Imponerande! LUGI P18 hade också två jämna lag varav det ena föll på målsnöret i steg 4 och det andra gick hela vägen och vann klassen. Finalen var oerhört välspelad mot IFK Skövde och det skall bli intressant att se var dessa lirare befinner sig om ett par år! Vad jag förstått har liknande experiment med jämna lag i USM utförts av bl a IFK Kristianstads P00. I en tidsperiod när vi talar om att behålla så många spelare som möjligt, så länge så som möjligt, i en så bra miljö som möjligt är denna utveckling mycket intressant! Ett lag som följt en del som verkligen jobbar långsiktigt är Åhus P01. Mattias Jönsson gör ett strålande arbete och har alltid det breda perspektivet med sig. Och det ger resultat!

 

Under USM gjorde vi många intressanta intervjuer! Tanken vara att vara en liten motpol mot just den jakt på kortsiktiga resultat som USM ibland kan innebära. Det framkom mycket matnyttigt under dessa intervjuer som jag kan rekommendera:

 

https://solidsport.com/usmhandboll/category/studio-handboll

 

Vi är inne i intressant process just nu med Skånes alla 03:ors spelarutbildning. De har fått tematräningar med olika experter och nu börjar det snart blir dags att sålla fram vilka spelare som skall nå Skånelagen för 03:or. Vi hade nyligen över 300 spelare!! på distriktslagsträning och vi är noga med att påpeka att konkurrens är extremt svår i Skåne och vi kommer att ha spelare som inte kommer med som är otroligt vassa! I princip kunde vi åkt till Sverigecupen med fyra slagkraftiga lag men det är tyvärr inte praktiskt genomförbart!

 

03:orna har också fått en föreläsning av de fd elitspelare Albin Tingsvall och jens Eriksson. De pratade om vikten av att kombinera skola och idrott, och dessa killar som bland vunnit SM-guld berättade också att de aldriga spelat i något SKånelag eller varit uttagna i något ungdomslandslag. Den dagen Albin debuterade i landslaget var det faktiskt i A-landslaget! De tryckte på att mental uthållighet och att fokusera på att ha kul är viktiga ingredienser! Man lär sig också en massa saker genom idrotten som man har nytta av även i det civila livet! Det känns fantastisk bra att vi kan bjuda våra ungdomar på en så givande föreläsning inom ramen för spelarutbildningen!
Vi har också nyligen haft vår årliga Verksamhetskonferens i Skånes HF. Vi hade närmare 80 gäster som fick sig en informationsinsprutning de luxe. Krister Bergström från EM 2020 hade en kittlande dragning om det kommande EM:et. Tänk om det kan bli samma kick som VM 2011 blev? Det blir många matcher i Malmö Arena med Danmark och förhoppningsvis med Sverige och Norge i mellanrundan. Det blir något i hästväg! En försmak på EM får vi redan den 24 oktober då Sverige skall ta revansch på Spanien inför en kokande Malmö Arena. Föreningsbiljetterna har redan börjat säljas och detta får man inte missa!

 

Under Verksamhetskonferens presenterades också de första fynden från Projekt tillväxt där Lars Lagerberg från Malmö universitet berättade om de intervjuer som genomförts med en rad av de Skånska föreningarna. Syftet är att ta reda på varför Skånsk handboll har växt och reda ut vilka ev nycklar som är intressanta för föreningar att titta på om man vill växa eller åtminstone inte krympa!  Redan nu kan man se en del trådar, men de avslöjar vi inte här! Rapport kommer i höst!

 

Under Verksamhetskonferens presenterades också den andra upplagan av Barn & Ungdomssymposiet. Det blir ett saftigt startfält och personligen ser jag fram emot att utveckla mig som barn & ungdomsledare!!!

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Utbildning/Nyheter/BarnUngdomssymposium2018/

 

Som ni märker var Verksamhetskonferensen full av spännande info och vi släppte även ett nytt digitalt verktyg för Föreningsutveckling som heter Framtidens Handbollsförening 3.0

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/Framtidenshandbollsforening30/För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att SM-finalerna var en rödgul fest med tre Skånska lag i finrummet! Fjärde raka guldet för IFK är imponerande. Mycket glädjande också att den karismatiske Ordföranden i HK Malmö Jörgen Rasmusson fick trumma för sitt lag på en SM-final! H65, Höör håller på att bygga ett storlag över tid under Jan Hanssons ledning och det var snöpligt för Jan och Jörgen och deras organisationer att det inte blev guld! Nästa säsong blir det sannolikt fem finaler och då hoppas vi att flertalet av dem spelas i Skåne!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

 

 

 


Krönika 29 per 180130 - olika perspektiv och ett succé-EM

 

 

Först av allt vill jag tacka för all fantastisk feedback på min senaste krönika! Det är alldeles uppenbart att ämnet är något som berör och är viktigt!

 

De här frågorna är svåra och ibland är inte allt svart och vitt, jag har inte alltid de rätta svaren i alla frågor. Ibland finns inget rätt och fel. Men det vi är ute efter är ett inkluderande mind-set och det finns trots allt en hel del forskning som backar upp detta tankesätt!

 

Jag tycker att det är viktigt att man respekterar alla människor, särskilt de som tar på sig ledaruppdrag. Jag uppskattar dem för deras insats. Mina kollegor på kontoret jobbar utifrån devisen att alla egentligen har goda intentioner och utifrån sitt perspektiv “gör rätt” utifrån den kunskap man har just där och då. En klok inställning!  Det är inte heller min mening att se ner på ideella ungdomsledare när jag pekar ut beteenden som inte är bra, utan jag hoppas att kunna påverka några i en annan riktning, åtminstone lite grann! Eller kanske stärka uppfattningen hos de som redan arbetar i denna riktning? Svensk handboll har bl a genom Tränarskolan en uppfattning i många av dessa frågor och texten skall ses som min tolkning av denna värdegrund!

 

En viktig fråga är hur man i praktiken skall kunna genomföra de fina tankar vi har om en sund barn- och ungdomsidrott? Hur gör man när man står där på golvet med alla sina goda intentioner? Att se alla, låta alla vara med men ändå utbilda och skapa vinnare!

 

Vi börjar med ett exempel kring hur man kan använda sina spelare i matcher. När spelarna är barn dvs upp till 12 år tycker jag att man försöker ge alla lika mycket speltid och lika många kallelser till match. From ca 12-13 tycker jag att man börja nivåanpassa lag efter motståndare i seriespel. Men skall inte köra fasta uppställningar och statiska lag. I den åldern har man bra koll på de andra lagen och kan matcha så att matcherna blir jämna. Principen att eftersträva jämna matcher där målet är att vinna med ett mål, är väldigt bra. Det utvecklar alla att spela jämna matcher, där man tvingas anstränga sig. Att vinna eller förlora stort är inte givande. Jag tycker att man att när man kommit upp i denna ålder bör ge de som tränar mest lite fler matcher än de som tränar lite. Dock är det viktigt att de som har andra idrotter inte skall straffas. I cuper spelar man i mina ögon alltid med jämna lag t.o.m. man är 15 år. Där vet man inte vem man skall möta eftersom man spelar flera olika matcher. Att nivåanpassa i cup är inte schysst mot de svagare som sannolikt kommer att förlora mycket.

 

Principer för speltid på match är också intressant! Är man uttagen till en match skall man spela. I minihandbollen är det lämpligt att vara en till två avbytare per lag så att man få spela mycket. På storplan är tre-fyra avbytare lämpligt. Självklart kan detta var svårt att styra beroende på hur många spelare man har i truppen men ibland är det bättre att inte ta ut alla än att försöka spela med för många! Man spelar på olika platser och ungefär lika mycket! Målvakterna spelar också ute! Man byter i turordning! När man närmar sig 12-13 års åldern kan man börja spela lite mer på en favoritplats men även i 15-årsåldern bör man spela på mer än en position! i 12-13 årsåldern kan man också frångå principen att alltid byta i turordning.

 

Resultaten är en mycket trubbig och ofta dålig indikator på framgång och utveckling, men förhoppningen är ju resultaten skall komma så småningom genom att man tränar bra och låter alla utvecklas. Kortsiktigt brukar det ofta finnas lag som man förlorar mot. Kanske för att de är riktigt bra och tränar riktigt bra, men inte sällan för att de kör genvägar. Det kan vara genvägar som fasta positioner, toppning, inte ta ut nybörjare till match, specialiserad träning mm.

 

Det gäller att man säljer in konceptet till föräldrar och spelare så att man får en gemensam bild av vart man är på väg!  Det är också viktigt att de som är långt framme i utvecklingen känner att kompasset är rätt inställt. Det gäller att när man tränar ger utmaningar och feedback till alla spelare och inte glömmer att peppa de som har kommit långt också!  Klart att det händer att någon ibland frågar. Kan vi inte få köra bästa laget en gång så att vi få testa våra vingar? Klart att det är tungt att verka i ett lag som aldrig vinner och snacket är att vi skall bli bra när vi äldre. Men uthållighet belönas och att lockas till genvägar ger en kortsiktig gratifikation på barns bekostnad. Det är inte ok.

 

En metod som jag själv har provat är att jobba med cuper på ett annorlunda sätt.  Vi väljer ut några cuper som är "prioriterade" tex Lundaspelen och Partille cup där vi tycker att det är väldigt viktigt att alla är med. Sedan har vi utöver dessa någon sk. “oprioriterad cup” där vi ställer upp med antal lag i mån av ledare och där vi tar ut lag baserat på närvaro. Sannolikt leder det till att i de oprioriterade cuperna har man ett lite starkare lag och kanske kan prova vingarna något högre upp. OBS återigen ingen laguttagning på kvalitet utan på närvaro!

 

Vara noga med att jämföra oss med oss själva och inte andra. Lägg inte fokus på hur andra gör utan kör ditt eget race och hitta argument för rättfärdiga din väg! Hur kan vi bli bättre? Förbättra vår träning? Optimera prestationen? Hur skapar vi en träningskultur där alla ger järnet? Hur får vi in alla spelare inom våra ramar?

 

Idrott är en process där prestation alltid går före kortsiktiga resultat. Att t ex vinna med tio mål mot ett svagt lag kan vara en mycket sämre prestation än att förlora med tio mål mot ett väldigt starkt lag. Ansträngning och grit är det som ger framgång på sikt!

 

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att herrarnas nyss avslutade EM var en fantastiskt lyckad historia. Detta unga landslag med många skånska inslag har med fräscht och modernt ledarskap skapat en handbollsfeber i landet som inleddes i december damernas VM. Vikten av att ha goda förebilder som i media säljer vår sport och får ännu fler barn att prova på världens roligaste sport kan inte nog poängteras. 1,6 miljoner såg EM-finalen på TV3 och det känns som att vår sport har medvind! Båda våra landslag i semifinal är en prestation som skapar ringar på vattnet! Jag noterar också att vi genom landslagets försorg får ut en mycket positiv bild av vår sport i media!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 


 

Krönika 28 per 180119 - Den största myten av dem alla...

 

De av er som följt mig i mina krönikor eller på sociala medier vet att jag propagerar för en bestämd syn när det gäller barn- och ungdomsidrott. Jag sluter upp bakom synen i handbollens tränarskola. Synen som RF lagt grunden för som ytterst baseras på barns rättigheter stipulerade i Barnkonventionen.

 

Kortfatta handlar det om att alla barn har rätt att deltaga och rätt till kvalificerad feedback. Att man skall jobba långsiktigt med utvecklingsfokus till skillnad från selektion och resultatfokus. Ju fler vi kan behålla längre ju bättre underlag får vi för att utveckla vår sport i framtiden. Vi vet att 0,5-1,5 % av våra ungdomsspelare når eliten och vi måste vara listiga och utforma en verksamhet som passar alla. Självklart skall vi ge förutsättningar för att de som vill satsa mot elit men vårt uppdrag är att se till att alla får en givande resa i den fostrande och positiva idrottsmiljön. Detta så att alla vill bidra till idrotten senare i livet och inte minst lever ett hälsosamt liv med schyssta värderingar. De “life lessons” som idrotten ger barn- och ungdomar är ovärderliga i samhällsbygget och vårt uppdrag som ungdomsledare handlar i så mycket större utsträckning om det än att vinna nästa match.

 

Det tvådelade uppdraget att fostra goda samhällsmedborgare och ge förutsättningar för elitidrott är inte alldeles lätt och kräver ett stort engagemang samt kompetens. Här någonstans uppstår ofta ett gigantiskt missförstånd. Jag skulle till och med vilja kalla det en av de största myterna inom barn- och ungdomsidrott. Jag talar om att kunna ställa krav på barn och ungdomar. Myten handlar om att har du som har den “goda” synen på att alla skall få vara med är en “snäll” tränare som gullar med barnen och de får inte lära sig något. Spelarna får inte lära sig att vinna vilket är viktigt. De duktiga spelarna får “släpa runt” på de svaga spelarna. Om du jobbar “socialt” och låter alla vara med kommer du inte att vinna, och du kommer inte att skapa vinnarskallar. De bästa spelarna kommer att sluta och du står kvar med ett loserlag.

 

Jag hör denna beskrivning lite då och då och blir helt stum av förundran. De här ledarna har inte förstått sitt uppdrag överhuvudtaget. I min värld är det tvärtom. De lagen som skyndar på tidtabellen och letar genvägar för snabba resultat är i princip aldrig de som skapar elitspelare. Genom att tidigt (8-13 år) toppa, specialisera sig i en idrott och en position. Låta den långa spelare gå vänsternia konstant och den för stunden bästa målvakten alltid stå. Genom att spela 6-0 försvar och inte släppa in nybörjare för de är “ så långt efter att det inte är schysst mot dem”. Genom att köra fasta lag på fasta positioner och skapa kortsiktigt flyt i spelet. Genom alla dess handlingar kan man utan problem skapa ett lag som vinner allt i barnhandbollen och upp en bit i ungdomshandbollen.

 

Bengt “Benga-Johan” Johansson den legendariska förbundskaptenen lär för ca 20 år sedan ha sagt att vi borde lägga ner USM för B-ungdomar eftersom det lag som vinner där är det som har fuskat mest med principerna i resan fram emot ICA-cupen som det hette på den tiden. Jag vet inte om det kommer från Benga-Johan men citatet är bra. Vill man spetsa till det ytterligare är vinnarlagen nästan alltid tränade av föräldrar vars son/dotter spelar mittnia och startar alla “kombinationer”.

 

Nej jag tror inte på denna väg. Vi ledare måste se varje spelare som en potential. Som en blivande stjärna inom handbollen. Kanske som spelare eller domare. Kanske som ledare eller föreningsmänniska. Kanske som sponsor eller supporter. Kanske fostrar du just nu Sveriges framtida Statsminister. Känns ganska viktigt att denna person får en bra resa i handbollen. Som ungdomsledare kan du sätta fantastiska fina avtryck i unga männsikor. Och du kan sätta väldigt tråkiga minnen också. Poängen är att vi kan inte veta VEM som är den blir elitspelare förrän mycket sent. Ljubomir Vranjes sa häromdagen att han eventuell kan se det i junioråldern. Vad är det då för tomtar (ursäkta utrycket) som tror sig veta vem som kan bli bra i 11-12:årsåldern eller ännu tidigare? Till och med uttagningar till distriktslag i 15-årsåldern kan man ställa frågetecken runt.

 

Myten att den mjuka vägen är kravlös måste också avlivas. Jag tror att man som ledare kan och måste ställa höga krav på sig själv, på spelarna och föräldrarna. Vi kan sälja in ett budskap kring hur handbollen kan fungera och hur häftigt det kan bli om föräldrar stöttar med rätt saker men inte är “jobbiga föräldrar”. Att man får spelarna att inse från unga åldrar att ansträngning (grit) är vägen till långsiktig utveckling och resultat. Att man skapar en träningskultur där glädje, fokus, laganda, mod och ansträngning är nyckelord. Att ger spelarna mycket positiv feedback och bygger upp deras självkänsla och ibland också skäller på dem när de inte tar i och gör sitt bästa Ställer krav! Att man ser seriematcher som träning på det man övat i veckan. Att man låter alla utvecklas och tar hänsyn till att utvecklingen hos ungdomar inte är linjär utan ibland står man stilla eller tom går bakåt i utvecklingen men med rätt inställning går det snart framåt igen. Att man som handbollspelare får mycket stryk och delar ut smällar men vi gör det på ett schysst sätt inom regelramen och vi respekter domaren och respektera att man ibland förlorar mot ett bättre lag. Det är vägen framåt!

 


För övrigt kan man som handbollsnörd inte annat än njuta av månaderna december och januari när vi har alla mästerskapsmatcher att följa. Det är en ynnest med dagens handbollsproduktioner där man ser spelets finesser och hårdhet på ett fantastiskt sätt. Man ser också i repriserna hur svårt det är döma och hur förvånansvärt ofta domarna bedömer svåra situationer korrekt. För statistiknördarna finns det mycket kul att hitta under rubriken statistics på EM´s hemsida: http://cro2018.ehf-euro.com/home/

 

Lino Cervar är i mina ögon en av de mest framstående tränarlegendarerna som har funnits. Det lag Cervar skapade runt Balic, Vori, Lacković mfl var ett av de mest sevärda i modern historia och stod för så mycket nytänk kring handbollen. Det gör ont i min handbollsjäl att se hur Mr Cervar inne på plan drar i en Vitrysk spelare i matchen igår. Handboll har en etik och moral som beundras av många andra idrotter. Den måste vi vara rädda om!

 

EM är ett propgandafönser för svensk handboll och det som både dam- och herrlandslaget visar upp i sprudlande entusiasm, lagsamarbete, gott ledarskap, finesser, fair play och kamp är enastående. Ja, det är inget annat än härlig propaganda för världens bästa sport! Mediabevakning är stor och det är mycket glädjande. Media har en viktig roll att avväga vad man skall skriva eller inte samt hur man vinklar saker. Det går nästan alltid att vinkla en situation på minst två helt olika sätt vilket är tänkvärt i tider av sk Fake news.

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

 

 


Krönika 27 per 180110 - Mästerskapstider

 

Julen och nyår är överstökat och vi ser fram emot en mycket intressant vår i handbollens tecken.

 

Först på den breda menyn har vi ett herr-EM i Kroatien att se fram emot. Jag tycker att det känns som att vi har ett oerhört fräscht och hungrigt landslag samt kompetent ledarskap. Motståndet i gruppspelet är dock fruktansvärt tufft och varje match i ett EM är svår att vinna. Mycket avgörs faktiskt i premiären på fredag då handbollstormakten Island står på andra planhalvan. Jag tycker att vi skall vara optimistiska men det kommer att bli tufft och devisen ett bra anfallsspel vinner matcher men ett bra försvarsspel vinner mästerskap gäller fortfarande! Ur ett skånskt perspektiv är det väldigt kul att se de regionala bidragen! Aftonbladet har en hel del intervjufilmer på sin sajt. Bland annat en härlig intervju med Jim Gottfridsson och Lukas Nilsson på underbart Ystadmål! Det är mycket glädjande att se hur proffsigt våra landslag sköter media och säljer vår ädla sport!

 

Under mellandagarna har jag som vanligt spenderat mycket tid i hallar i sydvästra Skåne under Lundaspelen. För mig har det varit en ny situation de senaste två åren då jag enbart coachar lag och inte längre är med organisationen bakom turnerneringen! Det är fantastiskt kul att möta lag från andra länder och väldigt givande för de unga spelarna att prova sina vingar mot andra sätt att spela handboll. Tyskarnas offensiva försvar är signifikativt och danskarna är generellt sett väldigt tekniska. Kryddan att möta ännu mer exotiska handbollsländer skapar härliga minnen för spelarna! Att spela cup är kul!


För övrigt har jag noterat att det råder en intressant debatt kring hur idrottsföreningar kan och bör organisera sig i framtiden. Forskare pekar på att ideella föräldraledare kan ha kompetensbrister och att det vore önskvärt för att uppfylla idrottens alla mål att ha arvoderade ledare också inom barn & ungomsidrotten. De pekar på att många föreningar lägger oproportionerligt mycket pengar på seniorerna jämfört med ungdomarna. Kanske man prioritera om de medel som redan idag finns i föreningarna? Att barn och ungdomar behöver utbildade och kompetenta ledare som är experter just på den årgången finns det inget tvivel om. Att vi trots stora utbildningsinsatser inte når alla dagens med vårt budskap om en sund barn & ungdomsidrott och att det fortfarande finns en hel del outbildade ledare på golvet är inte bra nog. Kanske framtidens väg är att hitta resurser och medel för att kunna arvodera även dessa ledare. De är ju trots allt idrottsrörelsens nyckelpersoner? Min kollega Mikael Ekdahl driver denna tes och jag tror att han är något stort på kornet!

 

Däremot tror jag inte att  den ideella kraften från föräldrar kommer att bli oviktig i framtiden. Föreningarna behöver deras kraft för att kunna öka sin potential att lyckas. Det kan vara i styrelsearbete, det viktiga kommittéarbetet och inte minst i laget bakom laget. Dvs med alla de administrativa och viktiga sakerna som behövs i ett ungdomslag och som driver på utvecklingen och avlastar ledarna. Vi pratar om att sköta laghemsidan, dra in pengar till lagkassan, reseadministration, tillsätta matchfunktionärer,  sköta kiosken, material mm. Bra idrottsföräldrar som bidrar till en utvecklande och fin idrottsmiljö, och som stöttar med allt det praktiska kommer alltid att behövas och även framledes vara en förutsättning för svensk idrotts framgångar!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

 

 

Krönika 26 per 171219 - Christmas time

 

VM blev en en spännande resa för det Svenska damlandslaget. Förlusten mot Polen i första matchen indikerade ett jobbigt mästerskap men spelet blev efterhand bättre och vinsterna mot Norge och Danmark var helt fantastiska. Att vi idag har ett landslag som är fyra i världen är historiskt, en stor bedrift av alla inblandade och ett styrkebevis för alla som jobbar med svensk handboll på olika nivåer. Det skapar ett intresse och drar nya ungdomar till hallarna. Det skapar mediatid som möjliggör en bättre kommersialisering av vår sport och det ger en massa männsikor råg i ryggen att jobba ännu hårdare. Det bästa av allt är att åldersstrukturen i laget pekar på att vi i om allt fungerar har förutsättningar för att vara bland de bästa även framledes. Ur ett Skånskt perspektiv är vi ju extra stolta över att flera nyckelspelare formats i just vårt distrikt!

 

ScandIberico i Burlöv med DU17-landslaget 24-26/11 blev ett precis så bra arrangemang som vi hoppades med mycket publik och frejdigt spel från den unga landslagsspelarna. Ur Skånes Handbollsförbund synvinkel kändes det också viktigt att bidra till att stärka det gryende handbollinsterrset i Burlöv och det var kul att se mycket lokal publik på plats!


För övrigt är det intressant så här halvvägs in på serien att se det överlag går bra för våra Skånska seniorlag under elitserierna.

 

På damsidan har vi nästan lag som krigar i toppen av alla serier:

 • I Allsvenskan ligger Skånes representant OV på en kvalplats till SHE! Spännande och oerhört jämnt!

 • I div 1 ligger Farmen 3:a, men i botten krigar YIF, Gordies och Lundagård för sin existens i serien. Vi hoppas att lagen kan kriga sig kvar!

 • I div 2 toppar Kävlinge framför H43, HK Malmö/Dalhem och Trelleborg. Kul eftersom dessa klubbar har uttalat satsningar på sina damlag!

 • I div 3 ligger obesegrade IFK Kristianstad 2:a vilket är en kvalplats uppåt!

 

Även på herrsidan ser det generellt sett bra ut!

 • I Allsvenskan ligger Skånes enda bidrag IFK Ystad 2:a vilket är en kvalplats till Handbollsligan. Imponerande med tanke på att laget tappade spelare efter degraderingen!

 • I div 1 ligger Ankaret 3:a vilket är en kvalplats till Allsvenskan. Wow! Strax efter följer IF Kristianstad, YIF U och H65. I botten kämpar Vinslöv.

 • I div 2 ligger Farmen på en kvalplats uppåt. Trelleborg och H43 jagar strax efter.

 • I div 3 leder Kävlinge vilket är en direktplats uppåt och Ystadpågarna ligger på en kvalplats uppåt.

 

Ungdomssidan är hjärtat och nerven i vår verksamhet men vi skall inte glömma vikten att ha bra seniorverksamhet på olika nivåer för våra spelare för att kunna behålla fler längre och att ha något att sträva mot!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund
 

 

Krönika 25 per 171124 - Long time no see

 

Aktiviteterna på Skånes handbollförbund har givit en mycket intensiv höst och det har varit lång tid sedan undertecknad kom med en ny krönika. Nu är det äntligen dags.

 

Men vad gör man på ett förbund? Hur kan det vara stressigt ibland?  Så är det kanske en del som tänker? Jo säsongsstarten innebär alltid en massa igångsättande av olika projekt och aktiviteter. Kollega Enering har en grannlaga uppgift att se till att alla domare och funktionärer får sina utbildningar. Kollega Anderberg skall ha styr på serierna, alla utdragningar och önskemål. Kollega Ekdahl skall administrerar alla utbildningar för tränare och spelare. Vi pratar tusentals personer. Tusentals kontakter. Tusentals mail.  Och detta är bara en liten del av de arbetsuppgifter som åvilar tjänstemännen på förbundet! Ingen rast och ro, men vi klagar inte! Att få jobba med handboll är en ynnest och en förmån!

 

För egen del har det blivit en blandad kompott i höst! Föreningsbesöken, som jag djupt uppskattar, har fortsatt och det har varit ett stort nöje att träffa eldsjälar i Skurup och Kävlinge. Två traditionella handbollsfästen som stretar på med fin attityd och en vilja att utvecklas. Två förutsättningar som kommer att leda till framgång!  Det är fortfarande möjligt för fler föreningar att få besök om man så önskar! Som barnrättsstrateg har det också blivit en gästföreläsning på BRIS nätverksträff. Extremt inspirerande att se deras arbete för barns rättigheter!

 

På arrangemangssidan har vi haft äran att arrangera en damlandskamp i Lund den 28 sep och ikväll (24 nov)  börjar ScandIbericosom är DU17-landslagets fyrnationsturnernering där vi har Skånsk intressen både på ledare- och spelarsidan! I Skånes Handbollförbund är vi stolta över att kunna medverka vid olika handbollsarrangemang i Skåne. Det är en viktig del i att skapa motivation för alla som gillar sporten! Det är fri entré till alla matcher i Burlövshallen som ligger vid Svenshögskolan ett stenkast från Burlövs center! Gång avstånd från Pågatåget! Kiosk, speakers och internationell handboll! Kom och se Sveriges framtid denna helg!

 

Spelschema

Fredag 18.00 NOR-ESP
Fredag 20.00 POR-SWE
Lördag 15.00 NOR-POR
Lördag 17.00 SWE-ESP
Söndag 10.00 ESP-POR
Söndag 12.00 SWE-NOR

I onsdags spelade samma DU17-landslag mot Danmark i en fullsatt hall i Svalöv. Att arrangemangen ligger just i Burlöv och Svalöv är inte en tillfällighet. Vi i Skånsk handboll jobbar just nu med respektive kommun, Skåneidrotten och vars en satellitförening (HK Malmö och Eslövs IK) för att få igång handboll igen i dessa orter! Vår förhoppning är naturligtvis att denna typ av arrangemang skall bidra till öka intresset för handbollssporten och locka fler unga att prova på världens roligaste sport!

 

SverigeCupen i Nyköping var som vanligt en trevlig upplevelse sett ur Skånska glasögon. Alla fyra lagen gick till semifinal och det kan spås att vi får med en massa spelare till kommande riksläger vilket är det viktigaste. Tävlingen i sig är inte i fokus även om man självklart vill vinna varje match. Spelarna och ledarna var nöjda med helgen och vi utvärderar ständigt hur vi kan göra det bättre och självklart den stora frågan om vi överhuvudtaget skall vara med. Kanske kan man organisera sig på ett annat sätt? Eftersom SHF nyligen lanserat den nya Spelarutbildningen 2.0 är vårt beslut tills vidare att vi hakar på kör vidare.  Inom kort presentera vi ledarna för 03:ornas Skånelag. Deras tematräningar är igång och vi får precis som förra året väldigt mycket positiv credd för upplägget med topptränare som utbildar alla. Tack vare Sparbankens Skånes ägarstiftelser är träningarna dessutom kostnadsfri!


För övrigt är det kul att se hur det går för våra elitlag i de högsta serierna. På damsidan innehar Skåne just nu plats 1, 3 och 4. Det är bara Eslöv som vi hoppas skall höja sig efter uppehållet! På herrsidan har Skåne plats 1,3, 4 och 5 och vi hoppas att OV Helsingborg skall öka till våren. För oss som följt handbollen i några år är dessa placeringar mycket anmärkningsvärda och något som alla som sysslar med handboll i Skåne oavsett nivå kan var stolt över och känna att man bidrar till på något sätt! Sju av landets tio bästa lag är just nu från Skåne. Ofattbart. Och jag är medveten om att detta bara är en ögonblicksbild och tiden tas i mål.  Men det är häftigt och ställer också intressanta frågor för hur vi skall försvar denna position i framtiden. Eliten är inte heller den enda måttstocken för en lyckad verksamhet utan bredd, värdegrund, ungdomsfostran, folkhälsa. jämställdhet, integration,  domareutveckling, föreningsutvckling etc etc. Det finns mycket att jobba med! Bara att borra ner skallen och köra!Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

 


 

 

Krönika 24 per 170831 - Skåne biljerar på domaresidan och i respekten av domare

 

Nu är höstterminen igång och jag hoppas att sommaren varit god trots att vädret inte riktigt varit med oss. Snart börjar seriespelet och som vanligt är det kittlande att se var lagen står i sin utveckling oavsett om det är ungdom eller senior!

 

Förra helgen arrangerade vi på Skånes vårt första Barn- och ungdomssymposium i Malmö. Det var i mina ögon, som handbollsnörd, en helt fantastisk dag med riktigt vassa föreläsare! Det är väldigt svårt att summera allt klokt som framkom under dagen men det var en otrolig vitamininjektion och här kommer iallafall några citat:

Claes Hellgren: “Vi är där för spelarna”, “Lägg ner Coopers test för handbollspelare”.

“Tjolle” Ström: “Hur gör vi så att det blir så som vi vill att det skall bli?”, “ Spelar vi tillsammans eller bara samtidigt?”  

Sara Rang: “Balansera träning, vila och kost”, “ Barn skall inte äta kosttillskott”

Mats Mejdevi: “Låt saker ta tid”, “Spela aldrig med en skada”, “Vi tränare tror att vi är en extragud och plockar bort spelare som inte duger i unga år”

Johan Fallby: “Ingen stress med utveckling”, “Ett avslappnat men närvarande föräldrastöd är optimalt”, “Ju mindre aktiv coach ju bättre har man förberett laget på träning”

 

Tack för inspiration!!!!

 

Som ni säkert vet har vi fått äran att arrangera en landskamp den 28:e sep. Då får vi se Sverige in action mot Makedonien igen. Det är ett viktigt EM-kval det skall bli kul att återigen få studera våra världsspelare på när håll. Matchen går i Lund och blir en dubbelmatch med Handbollsligan där LUGI vs HK Malmö drabbar samman. Känns kittlande att se dessa grymma idrottstjejer igen!

 

Skånelagen börjar gå in på upploppsrakan mot Sverigecupen, även om det är en hel del kvar. Vi har en ny spelarutbildning igång och även Svenska jobbar med en ny dito så det är väldigt spännande mark att beträda! Syftet är att flytta fokus från selektering mot utveckling. Att se så många som möjligt och peppa alla att fortsätta med världens bästa sport längre upp i åldrarna för att kunna skapa fler spelare av världsklass i slutändan. Men vi har fortfarande uttagningar så vi får se var detta landar. Våra Skånelagstränare har använt samma uttagningskriterier som förbundskaptenerna har till Rikslägret och landslagen arbeta efter. För mig som är ny i denna roll är det intressant att se hur tränarna arbetar från insidan. De gör ett extremt noggrant jobb för att hitta rätt spelare. Skåne har så starka föreningar att det finns mängder av duktiga killar och tjejer som slåss om de 28 platserna. Vi har ju numera två flick- resp två pojklag, därav 28 spelare!  Spelare som är väldigt duktiga kommer att lämnas utanför pga mördande konkurrens. Vi har ett viktigt uppdrag att peppa dem att fortsätta spela handboll. Få dem att förstå att världen inte stannar pga Sverigecupen. Visa på alla exempel av lirare som blivit elit- och landslagsspelare fast att de inte kom med i distriktslaget eller kanske USM-laget. Håll ut och kämpa! Hård träning lönar sig alltid mer än sk talang!Här är kriterierna för att komma med i Skånelagen (samma man tittar på inför Riksläger)!

 

Inställning

Spelförståelse

Attityd

Bra individuell teknik i försvar- och anfallsspelet

Målgörare

Målvakter som stoppar bollarna

Försvarsspelare som ger allt i alla lägen


I övrigt ser vi ur ett Skånskt perspektiv att flera fina och viktiga utmärkelser delats ut till skåningar!  Årets domare blev bröderna Gomér och guldpipan gick till Axner, Leo Larsson och Anna Lagerquist. Stort grattis!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

 


Krönika 23 per 170719 - cuplivet


Sommarlov är härligt och med en massa handboll på agendan är det ännu härligare. För oss nördar är det också kul att följa Ungdomslandslagen som har mästerskap under sommaren där matcherna ofta webbsänds. Landslagen har som vanligt många spelare med Skånska intressen! Bra att stilla eventuell handbollsabstinens med streamad landslagshandboll!

 

Mina förra krönika bidrog i debatten kring att ha serietabeller i barnidrotten.!  Jag vill passa på att tacka för intressant feedback i denna debatt som verkar sitta djupt hos vissa individer! Jag väljer att tro på forskning, erfarna ungdomsledare och egna iakttagelser framför kändisar utan någon större insikt. Men man skall alltid vara ödmjuk och inse att det kan finnas flera vinklar att se på saker.

 

Nyligen avslutades Partille cup och det är en häftig upplevelse att vara på plats på en mötesplats för handbollsfolk från hela världen. Partille har en stämning och en organisation som är väldigt speciell och bör upplevas på  plats! Det är oerhört nyttigt och utvecklande att möta lag från andra kulturer och skolningar och det känns faktiskt som ett fredsprojekt att träffa folk från olika delar av världen. Det finns en “connection” med Lundaspelen som är speciell och som jag är stolt att ha varit en del av.

 

Just nu pågår Åhus Beachhandbollfestival och detta event har också utvecklats till att bli en riktig samlingsplats för handbollsfolk! Jag var förr i tiden lite skeptisk till spel i sand men har med åren blivit allt mer positiv. Ungarna gillar det och jag tror att det är mycket utvecklande för spelarna att spela i sand. Jag tror att det både fysiskt och taktisk skapar mervärden men viktigast av allt är ju att det är kul! Jag har sett både i Helsingborg och Åhus hur arrangörerna har utvecklat fungerande koncept och hur det ger energi till föreningarna runt omkring!

 

På fredag har jag fått äran hålla en föreläsning på Åhus beach i mitt favoritämne; En sund barn och ungdomsidrott. Jag kommer först att berätta lite om vad vi gör på Skånes Handbollförbund. Det blir sedan mycket fokus på en sund barn och ungdomsidrott och jag kommer också att berätta lite vilka faktorer som ligger bakom att Skånsk handboll växer. Vi har frågat klubbarna vad de tror är skälet till Skånsk handbolls tillväxt och fått in många intressanta svar!  Förhoppningsvis blir det en frågestund efter föreläsningen!

 

Varmt välkommen kl 1330. Ingen anmälan eller extra kostnad! Kl 1500 är jag också med i Studio KB på samma scen, med härliga profiler som Uffe Schevert, Oscar Carlén och familjen Tollbring!

 

http://www.skaneidrotten.se/globalassets/skanes-idrottsforbund2/nyheter-2017/inbjudan-ahus.pdf

 

I övrigt ser vi ur ett Skånskt perspektiv att anmälningarna börjat komma in till vårt Barn och Ungdomssymposium.  Jag måste säga att jag är väldigt stolt över det startfältet som kommer lysa upp Malmö i Augusti. Min kollega Micke Ekdahl har gjort ett grymt jobb med att förbereda detta och jag tror att det kan få ett rejält “Impact” på Skånsk handboll. Vi har redan anmälningar från Västergötland och Mellansvenska Handbollförbundet också så detta symposiet kommer att få genomslag även utanför vårt distrikt!

 

Som konferencier ser vi min fd LUGI-kollega Tomas Axnér. Han har fått uppdraget  på grund av sin vassa tunga och humorfyllda kommentarer. Få personer har den insikten och den sinnesnärvaron som Tomas innehar för att leda ett samtal om handbollsporten!

 

Johan Fallby är i vår bok en av de ledande auktoriteterna inom svensk idrott! Att ta del i hans bild av hur hjärnan funkar blir grymt!  Är där någon skillnad på barn och ungdomars hjärnor när det gäller inlärning. Vad skall vi tänka på?

 

Per-Olof "Tjolle" Ström har jag faktiskt haft som tränare en säsong för länge sedan. Otrolig person! Han pratar mycket om Spelförståelse. Vad krävs för att "Ha det som man vill ha det"? Hur jobbar vi med spelförståelse för Barn och Ungdomar.

 

Svensk handbolls nestor och toppföreläsare är Claes Hellgren. Claes pratar mycket om att våga vara annorlunda. Hur tränar vi barn och ungdomar i målet? Vad krävs för att kunna ta nästa steg? Claes tar upp idéer, mål, kreativitet, stress och ledarskap.

 

EN riktig auktoritet på sitt område är Mats Mejdevi. Vad krävs fysiskt för att klara av sin idrott? Vad är viktigt att träna när man är barn respektive ungdom? Hur optimerar vi vår uppvärmning?

 

Grunden för alla idrottare är att ha energi! Skickliga Sara Rang pratar om vad vi skall äta! Vad är viktigt att tänka på när vi tränar. Vad skall våra barn och ungdomar äta för optimal hälsa? Hur mycket behöver vi äta när vi ökar vår träningsdos?

 

Läs hela inbjudan här och anmäl dig! Du kommer inte att ånga dig!

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Utbildning/Nyheter/Barn-ochungdomssymposium/
Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund
 

 

 

Krönika 22 per 170629 - Summer camp och tabeller

 

Det går lite trögt för sommarvädret att infinna sig i vårt vackra landskap. Dessutom blir man lite avundsjuk på vänner och bekant som lägger ut soliga handbollsbilder från Kroatien och Montenegro. Men man skall inte klaga. Vädret kommer ;-)

 

Häromdagen la jag in en riktig brandfackla på sociala medier. Jag skrev så här: Hjälp med argument för- och emot serietabeller tack!

Det blev en enorm debatt av argument för- och emot. Jag måste säga att jag blev lite förvånad eftersom mina erfarenheter är att de som är inne denna värld för detta mesta verkar tycka att det nya systemet är bra. Att detta nya mind-set fungerar. Men det var många som hade argument både för och emot och det var en rykande debatt. Härligt. Alla kan inte tycka lika!

 

Argumenten för serietabell kan sammanfattas med:

 1. Varför skall barnen lida av att vuxna inte kan uppföra sig?

 2. Barnen räknar ju ändå.

 3. Föreningar och förbund måste se till att miljön blir bättre.

 4. Vår uppgift är just att lära barn  hantera segrar och förluster samt alla känslor runt omkring.

 5. De allra flesta barn som söker sig till idrotten vill utvecklas, bli bra och vinna. Som idolerna på TV.

 6. Resultattavlan kan vara en drivkraft - att känna att matchen är jämn - fightas om att vinna och fightas om att INTE förlora.

 7. Risken finns att barn som är mycket tävlingsmotiverade väljer andra sporter.

 8. Ungar klarar av både resultat och tabeller. Hela livet består av med- och motgångar!

 9. Känslan av att vinna eller förlora som ett lag.

 10. Inför istället sanktioner mot föreningar som inte sköter sig i en progressiv skala t ex tillsägelse, böter, högre böter, riktigt höga böter och slutligen uteslutning.

 11. Ett lag som anstränger sig kan mäta sina framgångar i tabellen.

 12. Det får inte vara fult att tävlaArgumenten mot serietabell kan sammanfattas med

1. Tabellöst gäller bara upp till 12 år - det är bara barn vi pratar om!

2. Barn räknar och tävlar. Ja låt dem göra det. De tävlar i stunden, men sedan behöver vi inte registrera efteråt. Låt det vara över sedan!

3. Sedan vi tog bort resultat i minihandbollen har miljön blivit mycket bättre.

4. Undersökningar pekar på att de flesta barnen spelar för att det är kul.

5. Om fokus är att alla skall få spela och alla skall utvecklas. Varför resultat?

7. Vi har försökt utbilda ledare i 30 år och fortfarande många som gör fel.

8. Detta är en trend på många ställen i världen. Tex Kanada, USA, Belgien etc

9. Vill vi ha fram bättre elit krävs större bredd.

10. Ledande idrottsforskare tror att detta kan vara rätt väg. RF är tydliga i sina anvisningar http://www.svenskidrott.se/globalassets/svenskidrott/dokument/undersidor/barn--och-ungdomsidrott/riktlinjeranvisningar/anvisningar-for-barn-och-ungdomsidrott_bladet.pdf

12. Med fokus på prestation blir det fler ledare som låter alla få lika speltid.

13. Föreningsdomare får en bättre miljö att verka i.

14. De som vinner mycket i unga år har ofta fuskat och tummat på principer.

15. Barnets perspektiv är det som gäller i det nya tänket.

 

Var står jag i denna debatt? De som läst min krönika innan eller hört mig föreläsa vet att jag är glasklart på den ena sidan i denna debatt. Om du vill höra mig var jag står i den här typen av frågor så har du snart en möjlighet att höra mig igen! Tillsammans med Skåneidrotten och Åhus beachhandboll kommer vi att köra två event under beachandbollsveckorna! Dessa event är kostnadsfria för alla gäster på beachhandbollen! Jag hoppas se dig där!

http://www.skaneidrotten.se/globalassets/skanes-idrottsforbund2/nyheter-2017/inbjudan-ahus.pdf

 

I övrigt ser vi ur ett Skånskt perspektiv att den här årstiden har en massa Summer camps! Barn och ungdomar har en möjlighet att träna extra med andra instruktörer. En del föreningar kör camps i egen regi, även företag arrangerar camps och man kan också åka till Balkan för att förkovra sig!  Vi ser positivt på alla dessa initiativ för öka kompetensen hos handbollsspelare och vill också slå slå ett slag för vår egen Skånes Summer camp. Den har idag avslutats i Skurup och det var ett mycket lyckat läger där vi är stolta över vårt ledarteam; Jimmy Mårtensson, Mikael Klingborg och Nisse Lundqvist gjorde ett väldigt bra jobb! Alice Jacobsen är den rutinerade överledare och Marcus Quist är Skånes skicklige målvaktsinstruktör. Dessutom hade vi äran att få ha fina gästtränare som Sabina Jacobsen och Sebastian Seifert! Två underbara personer med enormt hjärta för handboll och stort kunnande! Sist men inte minst skall nämnas anläggningen i Skurup som är helt fenomenal. Fina hallar, skolsalar, matsal, bad inom 2 minuters gångavstånd och Pär Lillman på Skurups kansli - vilken klippa! En riktig handbollshjälte!

 

Snart dags för Partille cup! Vi ses kanske där?

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

 

 


 

 

Krönika 21 per 170605 -fyra seniorguld!

 

Sommaren närmar sig med stormsteg och det känns ju aldrig fel. Många föreningar har just nu årsmöten, nya budgetar och verksamhetsplaner som ska knåpas ihop för att forma framtiden. Olika befattningar skall bemannas och den de superviktiga valberedningarna jobbar på för högtryck. Förhoppningsvis!

 

Grunden i hela föreningstanken att människor av fri vilja och som delar en värdegrund slår sig samman och drivs av en gemensamhetskänsla är viktig men måste ständigt bevakas. I medlemserbjudandet finns morötter men också skyldigheter. En förenings styrka kan aldrig bli större än beståndsdelarna, lagen och medlemmarna, tillåter. Och självklart vill föräldrarna i första hand lägga kraft och resurser på sitt eget lag. Klubben blir i värsta fall något sekundärt som bara skall fixa saker till laget och när något inte fungerar, ja då är klubben dålig. I en del fall skulle det faktiskt behövas ett perspektivskifte. Det är vi tillsammans som är klubben. Vi tillsammans tar ansvar och jobbar, inte bara på lagnivå, utan också på föreningsnivå för att bidra till utveckling, resurser och ibland med att stå ett pass i klubbens kiosk.  De klubbar som lyckas med det tänket har kommit långt!

 

Tyvärr ser man ibland ute på fältet lag med fel fokus. Lag som känner att de är större än klubben. De har egna kläder. De följer inte alltid klubbens värdegrund kring hur den sportsliga verksamheten skall bedrivas. De bidrar inte till klubbens utveckling och kan i värsta fall bli en oroshärd som drar mycket kraft från de som jobbar på central nivå i föreningen. Mycket olyckligt och tyvärr finns exempel i de många föreningarna!

 

Jag brukar prata om att man kan värdera ett ungdomslag på helt andra kriterier än sportsliga resultat.  Det kan vara antal spelare som fortsätter upp i åldrarna, hur många som blir ledare, domare etc. Kanske skall vi införa ett kriterium kring hur ett lag bidrar till föreningen? En nog så viktig faktor för idrottens framtida överlevnad. Jag inser att det inte är lätt att ha kraft till det också men det behövs!I övrigt ser vi ur ett Skånskt perspektiv att säsongen har avslutats med tre nationella event som alla arrangerats i Skåne!  USM-finalspelet på Malmös stadionområde, SM-finalerna i Malmö Arena och  Beach-SM i Helsingborg i samband med OV-beach! Bra arrangemang! Räknar vi seniorgulden hamnade fyra av fyra i Skåne! H65 Höör, IFK Kristianstad, Kävlinge HK och Kristianstad HK i kronologisk ordning. Jag har sagt det innan och säger det igen. Vi har ett fantastiskt distrikt och har mycket att vara stolta över. Men vi har också många saker att förbättra!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!


Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

 


 

 

Krönika 20 per 170505 - utbildning framför selektion

 

Nyligen hade jag den stora glädjen att föreläsa för Skåneidrotten på Lunds kommuns initiativ på ämnet “En  sund barn och ungdomsidrott - ur handbollens perspektiv.” Temat är att få idrotten att gå från triangel till rektangel dvs hitta vägar för att få fler att spela längre i en bättre miljö. Min känsla är att vinden blåser tydligt mot en bättre upplyst och forskningsbaserad verksamhet men vi har många kamper kvar att vinna!  Du kan se föreläsningen via Facebook på följande länk: https://www.facebook.com/skaneidrotten/videos/10155314764367783/

 

Jag älskar att föreläsa och är ganska nöjd med min prestation i detta fall. Men att föreläsa så tidigt på morgonen var en tuff utmaning för mig. Det har jag inte gjort sedan jag jobbade som lärare för 16 år sedan. En utmaning för en kvällsmänniska och jag hade lätt kunna köra kl 22.00 istället! Hur som helst var det väldigt kul att få en massa feedback och bra inspel från ledare över hela landet och till och med från en handbollskompis som håller på att starta upp handboll i Cambridge, England! Tack!

 

Skånelagen för 02:or är under formande. Under den gångna säsongen har alla spelare bjudits in till praktiska och teoretiska pass med toppinstruktörer.  Nu är vi en fas där vi skall börja välja ut vilka som skall gå vidare till Skånelagen. Det är en svår process där man måste ha tydliga riktlinjer och kriterier för ledarna och fokus på att peppa de som inte kommer med.  Det känns som vi har ett mycket komptent ledargäng! Vi vet att just denna process är en av anledningarna till att många slutar idrotta och därför gäller det att ha känsla och emotionell intelligens när man hanterar dessa ungdomar. Trots att vi öppnat våra tematräningar för alla, ställer upp med två lag per kön i Sverigecupen för att fler skall få chansen och på alla sätt försöker minimera de negativa känslorna kommer vi stå där i höst med besvikna ungdomar. Vi kommer att peppa dem med att det finns många vägar till eliten och visa på konkreta exempel för detta. Men känslan att var bortvald är ändå svår att bortse från. Det finns många argument för att behålla distriktslag och det skapar mycket positiv energi för många men inom skånsk handboll är vi inte helt säkra på hur det skall se ut i framtiden. Kan man hitta andra sätt att organisera verksamheten på? Svenska handbollförbundet har gjort ett gediget jobb med den nya spelarutbildningen med ambitionen att flytta fokus från selektering mot utbildning. Jag är övertygad om detta är rätt steg och att det kommer att innebära att fler spelar längre men också att vi får bättre elit på sikt!

 

Vi kör denna vecka Regionträning för flickor -00 och -01 som är utanför juniorlandslaget med förbundskapten Niklas Harris. Just i andan att “se” många och peppa dem att fortsätta! Visa att vägen till elit och landslag är öppen! Fokus på utbildning framför selektion. Riktigt bra!

 

Nästa helg är det USM-finalspel i Malmö och det skall bli kul att se många Skånska lag i hetluften! Jag hoppas på många fina prestationer men också på sunda ledare som också tänker och matchar långsiktigt! USM är trots allt inte allt. Bara en av många stationer på en lång väg. Men självklart vore det roligt med några Skånska medaljer! Mycket glädjande är att USM-finalspelet 2018 återigen skall spelas i Malmö!

http://www.svenskhandboll.se/Handbollinfo/Aktuellt/USMsFinalspeltillMalmoaven2018/

 

USM-finalspel kommer också innebär underbara hejarklackar bestående av mestadels föräldrar! Det kan bli en riktigt folkfest. Även här hoppas jag på sunda föräldrar som stöttar på ett bra och sportsligt sätt! För oss skåningar finns det möjlighet att höra en av de största auktoriteterna på vad ett bra idrottsföräldraskap innebär då Johan Fallby ger en kostnadsfri föreläsning i Malmö den 31 maj. Missa inte det! Johan har många tänkvärda aspekter i sin verktygslåda som verkligen berört mig personligen som ledare och förälder på ett positivt sätt!

http://www.skaneidrotten.se/varanyheter/2017/komochlyssnapajohanfallbyden31maj

 

I övrigt ser vi ur ett Skånskt perspektiv att det blir Skånska lag i båda SM-finalerna! Detta eftersom en herrsemi innehåller IFK Kristianstad vs Ystads IF och en damsemi spelas mellan H65, Höör och LUGI! Fantastiskt att vårt distrikt kan hålla sig framme på det viset! SM-finalerna den 27 maj blir en häftig fest! Det finns fortfarande biljetter!

http://www.ticketmaster.se/event/sm-finaler-handboll-2017-biljetter/451259Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

 

 

Krönika 19 per 170327 - föräldrarna i idrotten

 

Ibland får jag höra att det är för mycket föräldrar i barn och ungdomsidrotten och att det inte är lämpligt att ha dem som ledare. Jag håller delvis med men så som svensk idrott är uppbyggd idag skall vi vara mycket glada över den föräldrakraft som finns. Visst vore det önskvärt med professionella, avlönade och välutbildade ledare som inte är föäldrar men under en överskådlig framtid ser inte jag att vi hittar de resurser som krävs för att uppnå detta.

 

Idag är föräldrar grunden för att föreningslivet skall gå runt. De är ledare, de kör till bortamatcherna, de betalar medlemsavgifter, de jobbar i kiosken, de arbetar ideellt med alla möjliga uppdrag för föreningen och det är naturligt att det är så. Det är ju för barnens skull man ställer upp!

 

Min tes är att vi behöver ett ännu större familje-engagemang, men att det gäller att kanalisera denna kraft till konstruktiva saker. Att ha gnälliga föräldrar som lägger sig i verksamheten på fel sätt kan knäcka många ledare, skapa en trist upplevelse för barnen och förpesta matchsituationerna.  Kan man kanalisera föräldrakraften rätt kan det bli ett oerhört stöd i ett lag och en positiv kraft för hela föreningen! Detta är en svår men intressant utmaning för ledarna och föreningen!

 

En nyckel för att få igång ett positvt föäldraengamang är att skapa förutsätningarna att få till en nördigt handbollsintresse i familjen. Familjen vars alla barn spelar i olika lag i den lokal föreningen. Föräldrarna tar på sig arbetsuppgifter i föreningen och dras med i den unika gemenskap som idrotten kan ge. Gemenskapen är en familjär känsla som idag inte kan fås på så många andra ställen i samhället och faktiskt ett säljargument för engagemang! Gå med i en förening och få vänner för livet. Träffa positiva människor som vill skapa! Fler tecken på nördfamiljen är att man planerar sin semester och aktiviteter utefter handbollens kalender. Utifrån sett kan denna begränsning i frihet upplevas som ett pris man får betala, men eftersom uppsidan är så stor är det ett lätt “offra” lite helger!  Jag känner också flera familjer som efter att deras barn växt ut ur idrotten beskriver det som en stor saknad att inte åka på cup och matcher! Självklart har vi plats för dessa personer på andra uppdrag i föreningen!

 

Den fostran som man får i en lagidrott är otroligt stark. Jag tror på en barnuppfostran präglad av oändligt med kärlek men också med tydliga regler och ramar. Idrottsledaren är en viktig person i barnets liv och beskrivs ofta som den tredje viktigaste, efter föräldrar och lärare. Tänk vilket ansvar och vilket möjlighet det är att vara ledare. Otroligt fascinerande när man tänker på det! Otroligt viktigt att vi ger våra ledare verktyg och mindset (värdegrund) genom utbildning för att kunna genomföra detta uppdrag på ett bra sätt.

 

Tillbaka till föräldrarna! Det har blivit en stor diskussionsfråga i Svensk idrott kring det goda föräldraskapet och inte minst Idrottspsykologen Johan Fallby har lyckats problematisera detta ämne och ge förslag på gynnsamma faktorer för att lyckas med föräldraskapet inom idrotten! Ett grymt tips att fördjupa sig är att googla Johan Fallby och fördjupa sig! Föräldrarna är en viktig del i om man vill lyckas inom idrotten! Att föräldrarna engagerar sig på rätt sätt kan vara avgörande!

 

Det vi är ute i efter i slutändan är ju att de kommande generationerna skall fostras inte bara till duktiga idrottare utan också till ansvarstagande samhällsmedborgare. I media ser man ganska ofta nidbilder av dagens unga som slöa narcissistiska, Instagramknarkande individer som inte “pallar” . Ett ord jag sett lite då och då på den senaste tiden är Prokrastinering. Tydligen drabbas en del ungdomar av detta.

 

Prokrastinering (av latin procrastinare, av prefixet pro-, 'framåt', och crastinus, 'till morgondagen', av cras, 'i morgon')[2] eller uppskjutarbeteende innebär inom kognitiv beteendeterapi (KBT) vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av planerade handlingar, beslut och arbetsuppgifter, trots vetskap om att det kan leda till negativa konsekvenser. (Utdrag ur Wikipedia)Redan den grekiske filosofen Sokrates som levde på 400-talet före Kristus sa:

”Våra dagars ungdom uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig maten och tyranniserar sina lärare.”

 

Slöa människor tror jag har funnits i alla tider!  En av de viktigaste livslärdomarna idrotten kan ge är att ansträngning lönar sig!

 

I övrigt ser vi ur ett Skånskt perspektiv att vi har mycket spänning att se fram emot i form av kvalspel, SM-slutspel, USM-finalspel i Malmö, SM-finalerna också i Malmö, VM-playoff i Ystad mm!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

 
 

Krönika 18 per 170322 - hall och anläggningssituationen

 

Nyligen fick jag den enorma äran att mottaga priset Guldpilen! Det är en utmärkelse där PIL (Paraplyorganisationen för Idrottsföreningar i Lunds kommun) årligen hyllar en person eller organisation som förmedlat synnerliga positiva budskap om lundaidrotten, i kommunen eller resten av landet. Priset tillfaller en person eller organisation vars insatser gynnar såväl Lund som idrotten i Lund och är en ”PR-ambassadör”.

 

Självklart var jag extremt smickrad men också ödmjuk för att ta emot detta fina pris eftersom det jag kämpar för i min idrottsvardag är något som hundratals människor gör i Lund varje dag, och de framgångar som jag rönt inom idrotten, utan undantag, har nåtts tack vare bra samspel med styrelse, kommittér, spelare, föräldrar, sponsorer och kommun.

 

Ja, jag skrev kommun! “Kommunen” har nästan kommit att bli ett skällsord i vissa delar av idrottsrörelsen. Kommunen borde gjort ditt och datt. Kommunen satsar inte på idrott. Kommunen sköter inte underhåll mm. Kommunalt blir ibland till och med ett samlingsord för ineffektivitet. Du känner igen det. Men nu skall jag skriva något intressant. ...

 

Min hemkommun Lund som under 80- och 90-talet ofta beskrevs som en idrottsfientlig kommun har verkligen tagit krafttag för att förbättra själva den grundläggande förutsättningen för barn- och ungdomar att idrotta. Jag talar om den osexiga men ack så viktiga anläggningsfrågan. Jag vill vara tydlig med att mycket mer behöver göras i Lund. Det råder en brist på träningsytor och det kommer det nog alltid att göra. Men… nedan kommer en imponerande lista av vad som har skett och är på väg att ske i min hemkommun. En lista som leder till eftertanke!

 

Min tes är att satsar man på idrottsanläggningar och kultur, skapar det en attraktivitet och aktivitet  för barnfamiljer och ger i förlängningen extremt positiva samhällseffekter. Man spar på detta sätt pengar på psykisk och fysisk ohälsa och skapar en massa positiva mötesplatser i samhället som gör att dessa infrastruktursatsningar alltid går att räkna hem! Dessutom med råge.

 

Som jag har förstått det har Lunds kommun de senaste åren har gjort investeringar på över en miljard på badhus, beachplaner, skatepark, boulder, lekplatser, utegym, Arenan, ishall och fotbollstadion.

 

Mikael Johansson på Lunds kommun Kultur & Fritid säger:

- “Förutom de enskilda investeringarna tycker jag det intressanta är vilka möjligheter det samlade idrottsområdet har och vilka möjligheter som ges för att anlägga och kommunicera ett fantastiskt idrotts- och hälsostråk från stadsparken/högevall ner till Höje å.”

 

Hur ser läget ut på anläggningssidan i Lunds kommun just ? Hur många hallar finns det och på hur många invånare är de utspridda? Hur många beachhandbollsplaner? Hur många konstgräs- samt naturgräsplaner finns det? Det är bra att veta att Lunds kommun är Sveriges 12:e största kommun, enligt Wikipedia, med 118 542 invånare.

 

Lund har:

 • 5 400 invånare/idrottshall (22 st)         

 • 10 800 invånare/konstgräsplan (11 st)

 • 5 700 invånare/gräsplan 11-manna (21 st)

 • 8500 invånare/beachplan (14 st)

Hur ser det ut med nya hallar?

Magnus Malmborg på Lunds kommun Kultur & Fritid säger:

- “Det pratats om investeringar på en miljard de kommande åtta åren samt ett 10-tal nya idrottshallar, en del beslutade, en del på diskussionsstadiet som mycket väl kan förändras. Dessutom har finns en del andra idrottsprojekt i pipeline som berör ridhus, gymnastik och kampsporter, frisbeegolf, vinterstrategi etc”

 

Wow den samlade investeringen kan på ca 20 år alltså överstiga två miljarder om allt klaffar. I lilla Lund. Nu är detta en extremt expansiv stad i en expansiv region men ändå. Otroligt om det skulle bli så. Kommunens värdegrund är också att gynna föreningslivet att gå från triangel till rektangel, dvs försöka behålla fler ungdomar upp i åldrarna och ge plats även för motionsidrott och socialt inriktad idrott i föreningslivet.

 

Och nej jag är ingen ekonom och kan inte avgöra rimligheten i dessa siffror, men visst är det häpnadsväckande mycket. Hur ser det ut i din hemkommun?

 

Vän av ordning undrar kanske varför jag i en krönika på Skånsk handbolls hemsida skriver om anläggningsläget i Lunds kommun? Jo, för jag vet att anläggningssituationen är en stor fråga hos många handbollare i Skåne och i hela landet. T ex i Hörby är det så akut att klubbens herrlag vid ett lyckat kval inte får spela i sin egen hall då den inte uppfyller vissa basic-krav. Så illa kan det gå på fler håll. I denna situation är jag väldigt stolt över att bo i en kommun som verkar ha förstått att om man investerar i anläggningar så ger man föreningslivet en chans att utvecklas, frodas och växa. Handbollen i Lund med omnejd har haft en otrolig utveckling de senaste tio åren i antal utövare. Och varje gång det byggs en ny hall fylls den föreningsidrott omedelbart. Se tex Lödde, eller Eslöv eller Kävlinge mfl.

 

Jag har flera gånger besökt den nybyggda hallen i Knislinge och ser vad den betyder för en härlig förening som Göinge HK. En förening med vilja, fina värderingar och som med hjälp av en ny hall nu vill utöka sin verksamhet!

 

I övrigt ser vi ur ett Skånskt perspektiv att just arenafrågorna är viktiga för att få tillräckligt med halltid för barn- och ungdomsidrotten. Även för eliten kan nya Arenor bli ett lyft vilket Kristianstad är det bästa exemplet på, men även i Ankaret har en ny arena betytt oerhört mycket för föreningen som nu också närmar sig eliten i svensk handboll!!  I Åhus kämpar man för en ny hall. I Vinslöv vill man bygga ut. En egen hall betyder så mycket också för klubbens identitet!

 

Det är ju helt underbart att se drivet i många av våra härliga föreningar. Och det drivet smittar!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund 


 

 

Krönika 17 per 170308 - en sund barn- och ungdomsidrott

 

Att vara ungdomsledare är det finaste som finns. Att påverka kommande generation och försöka skapa en miljö där barn och ungdomar kan utvecklas till idrottare men kanske ännu mer som människor är en ynnest och ett privilegium.

 

Tillfredsställelsen hos ledaren när man ser utveckling är enorm. Ledaren själv utvecklas som människa och kanske är det en av det  bästa möjligheterna till personlighetsutveckling som finns! Tillfredsställelsen hos ledare när man ser unga människor utvecklas och lära sig egenskaper för livet är i mina ögon ännu större. Idrotten fostrar ungdomar till att ta ansvar, fungera i grupp, passa tider, arbeta under press, vända underlägen, hantera vinster, utvärdera saker som inte fungerar, mod, ödmjukhet etc, etc. Livslärdomar som betyder så mycket i formandet av den växande människan. Egenskaper som dessutom är mycket attraktiva på framtidens arbetsmarknad.

 

Med denna bakgrund är det viktigt att vi formar vår ungdomsverksamhet på ett smart och etiskt försvarbart sätt. Alla har rätt att att utvecklas på sin nivå. Alla har rätt att vara med.

 

Resan ett ungdomslag gör från bollskola till juniorverksamhet kan te sig väldig olika från fall till fall. Resan kan vara allt från optimal till skrämmande. I de flesta fall är den säkert någonstans däremellan.

 

En del ledare väljer att slira på klubbens och förbundets värdegrund och letar redan i unga år efter genvägar till kortsiktiga resultat. Nyckelorden är toppning, riskminimering, satsa på de som “vill”, det är viktigt att skapa en “vinnarkultur”, vi väljer ut vissa och satsar på dem. Vi specialiserar spelarna på bara vår sport och en position. Denna syn leder ofta till kortsiktiga framgångar och en en massa vinster i unga år. Tillfredsställelsen är dock kortsiktig. När andra lag som har jobbat hårt och långsiktigt så småningom tar över och blir mer framgångsrika resultatmässigt och på fler andra parametrar utvecklas mer gör det ont.

 

Svensk idrott jobbar under parollen så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt. Baserat på den forskning som finns kring barn och ungdomsidrott är detta vägen framåt och leder till en sund barn- och ungdomsidrott. Det fina kråksången är att det dessutom leder till en bättre elit på seniorsidan också.

 

I övrigt ser vi ur ett Skånskt perspektiv att serierna närmar sig slutet. Det är oerhört spännande på många olika håll i seniorserierna och vi håller tummarna för att de skånska lagen skall ha en lyckosam avslutning!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

 

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

 

Krönika 16 per 170303 -  17 Tips för handboll på nätet!

 

Nedan har jag samlat på mig användabara länkar för oss handbollsnördar!

Jag tar gärna emot tips på fler länkar på emme@skanskhandboll.se 1. Svensk handboll http://www.svenskhandboll.se/

 2. Skånsk handboll http://www.svenskhandboll.se/skane

 3. Internationella handbollförbundet http://www.ihf.info/

 4. Europeiska handbollförbundet http://www.eurohandball.com/

 5. Handbollskanalen http://handbollskanalen.se/

 6. Europamester http://europamester.dk/

 7. Dragör handbold http://www.dragoerhb.dk/s_index.html

 8. Flinks blogg http://bloggar.aftonbladet.se/handbollsbloggen/

 9. Salming handbollskola https://www.youtube.com/channel/UCiBBnEkzN7tzHHs7GgJyh6g

 10. Ledartips http://www.svenskhandboll.se/Handbollinfo/Ungdom/Ledartips/

 11. Idrottsforskning http://www.idrottsforskning.se/

 12. EHF CAN https://www.youtube.com/channel/UCU_GCcLN--NZV4Xbn03fvow

 13. Danska handbollförbundet träning http://www.dhf.dk/Foreninger/traening/at-boernetraening

 14. Norska handbollsförbundet träning https://www.handball.no/regioner/nhf-sentralt/utvikling/handballtrening/

 

Matcher

 1. Europacuper   http://www.ehftv.com/se/

 2. Norska matcher http://www.handballtv.com/

 3. Bundesliga mm https://www.laola1.tv/en-int/channel/handball

 

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

 


 


 

Krönika 15 per 170214 - lite seriekoll på seniorsidan

 

Återigen har jag fått förmånen att få göra ett föreningsbesök och senaste turen gick till GW Landskrona. I en ort med tuff konkurrens av fotboll och innebandy har GW Landskrona lyckats växa ut till en näst intill komplett flickförening med lag från seniorer till bollskola. Här kämpas det för att få igång pojkhandbollen igen och det är ett gäng härliga eldsjälar som driver föreningen! Väldigt kul att se att handbollen i Landskrona är igång och det arbete som läggs på nya styrdokument kommer att bära frukt i framtiden! Härlig förening!

 

Jag har tagit mig lite tid att vandra igenom de olika serierna och titta hur det ser ut på seniorsidan i Skåne. Det ser överlag förbannat bra ut!

 

Vi börjar nerifrån på herrsidan.

Div 4 A och B; Kävlinge 2, Ysta Kamraterna och HK Malmö 2 ser ut att ha möjligheten att gå upp

Div 3 södra är ett riktigt getingbo. Farmen verkar ha greppet om att gå upp med Lundagård jagande på kvalplats. Men H43 skuggar och har två mindre matcher spelade så det är upplagt för en thriller in på mållinjen mellan Lundalagen!  I botten står de mellan Skurup och LIGU vem skall åka ut direkt respektive kvala.

Div 2 södra är också ruggigt intressant ut skånsk synvinkel. Ankaret har greppet om uppflyttningsplatsen  men Trelleborg och Lågan jagar! I botten krigar Ystadpågarna och Stavstens vänner för sin existens!

Div 1; IF Kristianstad ligger på kvalplats uppåt vilket är starkt med Vinslöv och YIF U strax efter. I botten kämpar H65 för sin existens.

Allsvenskan; OV ligger på kvalplats till Handbollsligan men har direktplatsen inom räckhåll! Måste tyvärr kommentera det otroliga att Drott som för inte så länge sedan vann SM-guld ligger på nedflyttningsplats...

Handbollsligan; LUGI, Malmö och Kristianstad ligger i toppen vilket är imponerande. Ystads IF är nu på rätt sida slutspelsträcket! i botten kämpar IFK Ystad för sin existens! Fem lag i högsta serien är galet bra.

 

På damsidan ser det ut så här:

Div 3; Vinslöv och Lågan slåss om uppflyttning i den ena serien medan H43 defilerar hem den andra. Intressant satsning av H43!

Div 2; Ystads IF har greppet tätt följda av Trelleborg. Intressant fajt av två intressant lag!  I botten ser det mörkt ut för LIGU.

Div 1; Farmen och Åhus ligger i mitten och H65 Geordies har häng på toppen vilket är starkt.

Allsvenskan; OV och Lundagård ligger på kvalplats nedåt och kämpar för att komma upp på säker mark. Viktigt att dessa unga lag stannar kvar!

SHE; LUGI, H 65 Höör och Kristianstad HK ligger på fina slutspelsplaster och Eslöv kämpar för att nå upp dit men har en bit kvar! Fyra lag i högsta serien är otroligt bra.

 

I övrigt ser vi på Skånes att det är extremt många ungdomar från vårt kära distrikt som gått vidare till Svenskas riksläger. Hela 47 av 170 spelare kommer från skånska föreningar. Det är otroligt vad mycket talang det finns i vårt distrikt och det är ett makalöst jobb som görs i föreningarna. Det är viktigt att också ge perspektiv på de ungdomar som inte kom med till Riks. Ert handbollsliv är på intet sätt slut och det finns många exempel på spelare som blivit både landslagsspelare och proffs utan att ha varit med riks. Det viktiga är att man tränar hårt, utvecklas och försöker njuta av sin resa.  Det finns olika vägar framåt!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund 

 

 

Krönika 14 per 170201 - Livet efter VM

 

Livet efter VM rullar på. Den grådaskiga vinter vi har i Skåne är kanske inte den mest uppiggande miljön men med all handboll vi har på har himmaplan så är det ändå en bra årstid!

 

I projektet Föreningsstöd har jag den senaste tiden haft nöjet att besöka och sätta mig in i ytterligare två grymma föreningar här i Skåne. Både HK Ankaret och IFK Malmö Handboll tillhör det gäng föreningar som har haft en otrolig resa de senaste tio åren och gått från att vara relativt små föreningar till att bli stora kompletta föreningar med kansli, egen hall och framtidsprojekt på agendan.

 

Det är en ynnest för mig att få ta del av det fina arbete som har gjorts och förhoppningsvis har jag lite inspiration att ge samt lite erfarenhet att bjuda på. Feedbacken har varit mycket positiv hittills!

 

Ankaret har blivit en central aktör i Bjärred och har med sin enorma bredd på ungdomssidan blivit en av Skånes och landets största föreningar. Det finns många intressanta projekt i föreningen och herrlaget leder för närvarande div 2 och kan nå div 1 med en bra avslutning vilket vore en stor triumf för föreningen! Föreningen jobbar hårt med att sätta en struktur som skall vara hållbar in i framtiden. Otroligt spännande!

 

IFK Malmö har lyckats bli Malmös största handbollsförening på ungdomssidan med ett gediget rekryteringsarbete som gör att man nästan är kompletta på ungdomssidan. Man jobbar i olika projekt där b la Fitnesshandboll är ett framgångsrikt koncept! Föreningen har etablerat sig som en stor förening och tampas nu med utmaningen att fortsätta utvecklas i en stad där handbollen inte alltid har det så lätt. Väldigt intressant!

 

En helt anna sak som jag har funderat på är en tydlig trend att kommersiella krafter tar allt större plats inom idrotten. I brevlådan kommer inbjudningar till bollskola som drivs av ett företag inte en förening. På somrarna finns en uppsjö av summer camps som både drivs av föreningar, förbund men också av kommersiella bolag. Jag är inte helt nöjd med denna utveckling. Visst vore det bra om de kommersiella möjligheter som finns inom idrotten genererar intäkter till just idrotten och inte till privata intressen. Men i gengäld finns det bra exempel när event drivs i bolagsform och kan bli ett ett lyckat event som kan bidra till sportens utveckling. Åhus beachhandboll är ett sådant exempel som bidragit till att handbollen populariserats. Ibland behövs externa entreprenörer som tar med sig ett annat tänk in i idrotten som Mats Jönsson i Åhus. Mats har dessutom tagit fasta på idrottens värdegrund i sitt utvecklingstänk kring beachhandbollen.

 

I övrigt ser vi på Skånes att serierna börjar närmar sig slutet. Det drar ihop sig i våra seniorserier och i denna period avgörs en hel del lags öden! Min kollega Peter Anderberg får in en del WO från en del föreningar och numera är det mycket kostbart att lämna WO. Det är bra tycker jag att man tvingas att göra allt för att skrapa ihop lag och genomföra matcher som planerat. Det är trist och klyddigt för alla med inställda matcher. Sedan förstår jag att det kan finnas extrema situationer när det inte finns någon utväg, men som sagt bra att man får anstränga sig lite!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 


 

 

 

Krönika 13 per 170131 - VM

 

VM i Frankrike är över och jag sällar mig givetvis till alla hyllningskörer kring vårt nya landslag, kanske bästa uttryckt av TV5´s utsökte krönikör Jonas Karlsson. Det spänstiga spelet och det tempot som vi har fått se har varit medryckande och har gått hem i stugorna! Vi som följt många av dessa unga killar hemma i ligan är kanske inte förvånade att de lyckas då många visat talang tidigare men visst är det ändå lite överraskande att se en fantastisk spelare som Albin Lagergren ta kliv där han presterar på en nivå som faktiskt inte många på hans position i världen mäktar med. Visst har han varit bra i Handbollsligan och i Champions League men detta var något i hästväg.

 

Redan i förberedelselandskamperna i Skåne kändes det som att de fanns något särskilt med detta laget. Det fanns en aura av positivism runt gruppen. Spelglädjen, tempot och det härliga lugna men skarpa ledarskapet gav hopp. Hopp som infriades med råge.

 

Med lite annan lottning är jag säker på att Sverige kunde gått till semifinal och kanske final. Nu är idrotten så beskaffad att lotten avgör och  det är inte lönt att gråta över spilld mjölk. Däremot ser vi fram emot att följa detta landslag i framtiden. Det finns en framtidsoptimism som är underbart härlig!  

 

En stor eloge också till Frankrike som arrangör. VM blev en publiksuccé och matchen hade väldigt fina arrangemang med ljus, ljud och effekter på högsta nivå. Även i social medier hade man hög nivå. På plats i Paris var det en imponerande citydressing där handbollsmålen över Metroingångarna var pricken över i:et! Well done.

 

I övrigt ser vi på Skånes fram emot  en spännande upploppssträcka och avslutning på alla serier. Generellt går det bra för många Skånelag på seniorsidan men vi har en del som behöver en bra avslutning för att vara nöjda med säsongen! Vi önskar alla våra föreningar en god spurt!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund 

Krönika 12 per 170103 - EM, Lundaspelen och engagemang

 

Mitt första halvår på Skånes handbollförbund är till ända. Det har varit intressant och hoppingivande för framtiden men det är av olika anledningar fortfarande för tidigt att göra någon form av “bokslut” huruvida jag och mina uppdragsgivare fått ut det vi hade hoppats. Man kan dock konstatera att vissa saker har gått väldigt bra och att vi har fått mycket positiv feedback. Man kan också konstatera att i vissa fall tar det lång tid att flytta positionerna!

 

En stor del av hösten låg fokus för vår del på EM i Helsingborg där jag och min kollega Peter var ansvariga för tävlingsfrågorna i Helsingborg. Från Skånes Handbollförbunds sida ser vi på Internationella mästerskap som något oerhört positivt som ger många goda sidoeffekter för handbollen i stort och vi vill verkligen medverka till att det blir bra! Därför

bidrog vi i samtliga tre skånska spelorter med mycket personell kraft som styrelsledamöterna Lars Berger, Bjarne Persson, Mats Mohlin, Emma Hansson och Alice Jacobsen, TK-ledamot Johnny Neldeborn, domareansvarig Anders Enering och hela valberedningen i form av Maria Ohlsson, Mikael Thelander och Ingvar Widell.

 

EM gav oerhört intensiva dagar men det var väldigt inspirerande att jobba med några av världens bästa lag i vår kära sport. Precis som i VM 2011 fick man en osannolik och superhäftig insikt i hur det går till inom världshandbollen!  En annan häftig aspekt från event är den familjära känsla som skapas med alla de som man jobbar i ett stort event. Arenapersonal, kollegor från förbundet, Helsingborgs domarklubb och alla härliga volontärer. För oss på Tävling hade vi otroligt fina ledare och ungdomar från IK Sund, Eslövs IK, H65 och OV Helsingborg som slet för att lösa olika sysslor i arrangemanget. De var otroligt duktiga men jag är också säker på att de har fått minnen för livet!

 

Jag känner igen den härliga känslan att jobba stenhårt under ett stort event och att man nästan blir som en familj. Efter EM infann det sig en Lundaspelskänsla hos mig!  Under 25 års tid har jag haft olika ansvarsposter Lundaspelen och de senaste 10 har jag varit den ansvarige tjänstemannen. Turneringen har haft en osannolik utveckling från ca 300 lag till 670 lag under denna tidsepok och den största delen av arbetet utförs av ideella krafter. Det finns en kommitté med ca 25 otroliga föräldrar som i princip tar ledigt från sina ordinarie arbeten under halva december för att lösa sina uppgifter. Alla lag i LUGI får ta på sig olika ansvarsområden och föräldrarna får jobba hårt. Dessutom finns det ett stort antal andra föreningar i Sydvästra Skåne som bidrar som lokala partners och sköter olika hallar på ett mycket förtjänstfullt sätt! Ibland undra jag om inte detta system med partnerföreningar i Lundaspelen har varit min omedvetna förberedelse inför det uppdrag jag har idag. Pga Lundaspelen känner jag många ledare ute i olika klubbar och det är en stor fördel idag! Vi snackar eldsjälar som Per Carlsson i Lödde, Eva Jönsson i Veberöd, Kjell-Åke Nilsson i Ankaret, Micke Fogelström i Staffanstorp, Lennart Hansson i Kävlinge,   För mig kändes det lite märkligt att för första gången på många år inte sitta mitt i smeten. Jag var med och coachade mina ungdomar men sen gick jag hem på kvällen. Otroligt märklig känsla!

 

En intressant detalj med Lundaspelen är att cupen växt så till den milda grad att man måste ta nya hallar i anspråk. Bland andra användes för första gången de nybyggda Eslövshallarna samt tre hallar i Malmö! En del tyckte inte att det var så bra. Personligen gillar jag det. Resa utanför Lund har man alltid fått göra! Jag hade fina diskussioner med personer i IFK Malmö som var stolta att vara en del av festen och som menade att detta var ytterligare ett sätt att befästa handbollssporten i rikets tredje största stad. Jag tycker också att en del av charmen med att spela cup är att man kommer ut till lite andra hallar som man inte brukar vara i.

 

En av anledningarna till att handbollen är så stark i Skåne tror jag handlar om eventen som finns här. Cuperna och de två gigantiska beachturneringarna bidrar till att skapa motivation och glädje för vår sport. I bästa fall genererar de dessutom välbehövliga intäkter till handbollen vilket är välförtjänt för många timmars ideellt arbete!

 

Vi vänder blad och 2017 står för dörren. Vi ser fram emot VM I Frankrike för herrlandslaget och är väldigt glada över att de sista förberedelselandskamperna skall spelas i Skåne!

 

7:e januari blir det Norge i Kristianstad och den 9:e januari är det Chile i Malmö! Köp din biljett på handboll.ebiljett.nu   I samband med dessa landskamper har vi ett väldigt spännande projekt som går ut på att bjuda in personer som ännu inte upptäckt vår häftiga sport! Vi jobbar tillsammans med Sparbanken Skånes ägarstiftelser. Läs mer om detta projekt: http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/Handbollssverigesatsarforokadsamhallsgemenskap/

 

I övrigt ser vi på Skånes fram emot en häftig vår där vi har flera spännande projekt på gång med stöd och i samarbete med Skåneidrotten och Svenska handbollförbundet!Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

 

 

 

Krönika 11 per 161129 - EM och ledare som föredöme


Nu är det bara dagar kvar till EM. Vilken grej. Att arrangera ett mästerskap på hemmaplan är en otrolig apparat och ett hedersuppdrag! Av de fem spelorterna i EM har vi tre i Skåne. Otroligt! Hoppas att ni alla Skånska handbollare verkligen tar tillfället i akt och är med i arrangemanget (inte för sent!) eller går som publik. Vi har världsstjärnor på plats i Skåne! Själv är jag och min kollega Peter Anderberg engagerade i Helsingborg! Från vår styrelse är också Bjarne Persson och Lars Berger med i stora roller i EM-organisationen! Känns bra! Skall bli så spännande att följa alla lagen och särskilt Sverige naturligtvis!

Under mina barn och ungdomsår hade jag turen att träffa en massa fantastiska idrottsledare som betydde väldigt mycket för mig. Idrotten var mitt andra hem och påverkade min utveckling på alla plan.

Några av dessa ledare var duktiga på sin idrott. Andra var duktiga på ledarskap.  Jag är mycket tacksam för dessa personers insatser och de har alla präglat mig till den människa jag är idag.

Lunds BK 1978-1995

Bo "Knagen" Nilsson. Komma i tid. Lyssna på tränaren. Barn skall träna fys. Det är en ära att ha ett klubbmärke på bröstet.

Jan Nerfont. Bra sportsmanship lönar sig.

Rune Nilsson, Guiseppe Messina och Bengt Börjesson.  Hårt arbete lönar sig.  Markera på rätt sida!

Tomas Ainetoft och Kjell Andersson. En stark laganda kan rubba berg. Laget före jaget. Vilja är grunden till framgång.

Manuel Soto. Mental styrka a la Uneståhl. Fokus på individuell teknik.

Tore Cervin.  “Klydda” inte till taktiken. Enkelt är ofta bra.

Roland Andersson. Funktionell teknik är viktigare än att kunna en massa trix.

Thomas Jernberg. En idrottare som tänker är mer än en idrottare.

Dan Kanter. Det är ok att vara olika i en grupp.

LUGI HF 1983-1990

Jerker Ringström. Hur man organiserar ett ambitiöst och framgångsrikt lag. Resandets betydelse för utveckling.

Annika Lidén. Jag tror på dig Emme!

Arne Lindström. Idrott och kultur hör ihop! Alla ska synas i gruppen!

Olle Olsson. En storartad vision att jobba emot skapar enorm motivation.  Följ forskningen!

Tjolle Ström. Systematiserad träning av spelförståelse genom valsituationer.

Varför skriver jag dessa rader? Jo, det är givetvis ett tips till alla ledare att man kan plocka saker från de ledare man själv har haft. De flesta har något gott med sig som man kan lära sig av!

Dessa ledare får stå som exempel på alla de hundratusentals idrottsledare som bidragit till att bygga svensk idrott till den samhällsbärare instans den är. Samhällsbärare!

Det är också en påminnelse vilken otrolig kraft det innebär att vara ledare och vilken påverkan man ofta har på barn och ungdomar. Det är en otrolig möjlighet att överhuvudtaget få en chans att påverka en ung människas utveckling! Att man 35 år senare (och säkert ännu längre) minns vad ledare betydde för ens utveckling. Minns saker de sade och gjorde. Makalöst!


Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 


Krönika 10 per 161117 - Idrotten och samhällsproblem

Hösten rullar på och det är väldigt mycket EM och landskamper som snurrar i mitt huvud. Om ett par veckor får Europas bästa lag på besök. Otroligt kul! Har du inte säkrat dig biljetter gör det nu! Kommer att bli en fest! Läs mer på  http://swe2016.ehf-euro.com/sv/home/  Sedan har vi fått äran i Skånes Handbollförbund att återigen arrangera en landskamp! Det blir Sverige-Chile den 9 januari inna killarna drar till Paris för VM! Att kunna se dessa matcher på “himmaplan” är en ynnest. Otroligt kul att Skåne är så aktiva  och attraktiva som arrangörer!

I Skånes projekt föreningsstöd har det hunnit bli ytterligare en förening på min resa genom Skåne. Jag fick möjligheten att träffa LöddeVikings och det var väldigt intressant att ta del av deras resa från en liten klubb till en stor bred ungdomsförening som är en stor del av Löddeköpinge! LVHK var också stolta att ha spelare med i de så framgångsrika distriktslagen! Wow vilken prestation av spelare, ledare, föräldrar och föreningar. Skånsk handboll har en bredd och en topp som är anmärkningsvärd! i mångt och mycket personifierar LVHK glöden och kompetensen i Skånsk handboll!

Sedan jag började arbeta på Skånes Handbollförbund har jag haft möjligheten att medverka vid två intressant utbildningar inom områdena Matchfixning och Dopning. Normalt sett kanske man förknippar dessa problem med andra sporter och mig veterligt är det extremt ovanligt inom handbollen. Tyvärr är vi inom handbollen på intet sätt vaccinerade mot denna typ av problem utan måste vara på vår vakt. Som tråkiga exempel finns det sedan tidigare dopingfall omnämnda i rysk handboll och bröderna Karabatic var ju inblandade i en “fixad” match för några år sedan. Gudskelov  känns det avlägset i Sverige men vi måste nog tyvärr vara vaksamma.

Matchfixning och Dopning är inte bara idrottsliga problem utan även samhällsproblem och det gläder mig att RF och olika instanser inom och utom idrotten tar detta på största allvar. Dopning är idag så vanligt förekommande och farligt att de likställs med droger. Där det finns pengar att tjäna finns tyvärr ofta också kriminalitet. Press att prestera, lockelse att nå genvägar, utseendefixering, ohälsosam gymkultur, tro på lyckopiller är några av skälen som kan leda till dopning. Vi inom idrotten har ett ansvar att informera och förstå krafterna bakom de val som unga idrottare ibland ställs inför. Ett tungt och viktigt ansvar!

Matchfixning är ett annat problem som jag tidigare inte hade så bra insyn i. Men att en spelare i en lägre fotbollserie kan göra ett klipp på 20 000 för att fibbla in ett mål inser man är en lockelse som kan vara svår att motstå. De kriminella element som lockar till detta är experter på att leta upp spelare och sätta dem i beroendeförhållande. Vi ser situationer där beteendet blir en negativ spiral som är svår att sig ur. Spelskulder skall betalas. Stigmat att ha gjort fel används som argument och hot till göra det igen. Har man en gång gjort något kriminellt är det väldigt svårt att ta sig ur tuggummit. Detta måste alla goda krafter i samhället motverka!

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

 


 

Krönika 9 per 161028 - Höstlovet

Höstlovet närmar sig och därefter inleds ruschen framåt jul. För min del brukar det innebära ett extremt fokus på att förbereda världens största inomhusturnering; Lundaspelen. Över 10 000 besökare från ett 15-tal nationer och varenda skola i Lund fulllproppad med handbollslirare!

Nu slipper jag för första gången på många år ta ansvar för detta event och då blir det kul att lägga fokus annat i handbollens värld! Först har vi EM-kvalet i Lund den 3 nov. Sedan blir det EM i december där jag skall verka i Helsingborg! Arenan i Lund verkar bli mycket välbesökt på EM-kvalet!. Det skall bli så intressant att se ett till stora delar nytt svenskt storlag “in progress of making”!

På ungdomssidan har det blivit en enormt surr runt den nya spelarutbildningen för 02:or som vi inom Skånsk handboll har lanserat. Min kollega Mikael Ekdahl har under lång tid arbetat fram ett koncept som kommer att bli en fin vitamininjektion i Skånsk handboll. Fokus på utbildning. Toppklassiga instruktörer. Dessutom har ägarstiftelserna bakom Sparbanken Skåne valt att bidra så att utbildningen är kostnadsfri för spelare och klubb. Fantastiskt! Vi hade uppstart i onsdags och har fått fin feedback! Ett problem är att utbildningarna har blivit så populära att inte alla kan vara med där de har önskat! Det har föranlett att vi undersöker möjligheterna att skapa fler tillfällen under våren!

Vi har också inlett ett projektet med föreningsutveckling inom Skånsk handboll. Det har hittills blivit föreningsbesök hos fina klassiska föreningar som H65, Höör och Vinslövs HK. Att försöka sätta sig in dessa föreningar och förstå vidden av vad de betyder på sin ort är fascinerande  Varje förening har sin historik, sina förutsättningar, sina möjligheter och sina utmaningar. Förhoppningen med projektet från vår sida är att ge lite inspel om värdegrund och behållandeperspektiv, peka på lite idéer som ligger i tiden samt att visa att vi från förbundet vill bidra till utvecklingen av skånsk handboll

H65´s resa från ett fåtal lag i början till 90-talet till dagens enorma bredd och ett damlag i toppen av Svensk handboll är inget annat än imponerande. Dessutom har man ett damlag och ett herrlag i div 1. Ganska otroligt! Arenautveckling, entreprenörskap, fantastiska eldsjälar och en obändig vilja ligger bakom föreningens framgångar! Dessutom har H65 ett samhällsengagemang som är beundransvärt!

Vinslövs HK är en i mina ögon en hel förening! Hel i den bemärkelse att man har herrlag, damlag, bred ungdomssida och ett stort event i form av Cabby cup! Det är också påtagligt att se styrkan i föreningen om man studerar deras ambitiösa och genomarbetade styrdokument. Väldigt bra formulerat. Det låter kanske inte så coolt, men i mina ögon är det ett viktigt tecken på en förening som anstränger sig att utvecklas!  VHK fyller dessutom Furutorpshallen på sina herrmatcher och har sedan länge blivit hela byns angelägenhet! Herrlaget toppar söderettan och återtåget mot Allsvenskan pågår! Det finns också en tydlig ambition att samverka med IFK Kristianstad och med andra föreningar i närheten!


Framtiden för dessa båda föreningar är ljus även om det finns många utmaningar i vardagen!

 

Fascinerande vilket bra tågnät vi har i Skåne! Heja Skånetrafiken!


Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund 

Krönika 8 per 161005 -  höstterminens rutiner sitter

 

Vi skriver oktober månad i herrens år 2016!  Hösten är här och därmed går i handbollen in i sina normala gängor med träningar och matcher. Det finns ju en härlig charm med det men givetvis saknar man redan den härliga sommarvärmen!En viktig samhällsdebatt har blossat upp i media kring Jämställdheten inom idrotten. Idrotten har inte nått sina mål om mer jämställda styrelser och det är dags för eftertanke och kanske dags för en ny agenda på området? Det är en svår nöt och knäcka och idrotten reflekterar givetvis hur resten av samhället ser ut. Sverige är ett fantastiskt land men på vissa områden har vi en bra bit kvar att vandra. Är det dags att kvotera? Detta diskuteras på allvar i börsbolag. Kanske idrotten måste gå denna drastiska väg? Jag vet inte, men jag är säker på att mer jämställda styrelser ger bättre beslutsunderlag för framtidens idrott. Det är också befriande att RF:s ordförande Björn Eriksson inte förklarar bort denna brist inom idrotten utan vill ta tag i det direkt!

 

Läs mer http://www.dn.se/sport/idrottsrorelsen-misslyckas-med-jamstalldhetsmalen/

 

Inom Skånsk handboll planerar vi vidare för högtidsdagen den 3:e nov då Sveriges “nya” landslag tar sig an Montenegro i EM-kvalet i Lund. Det blir väldigt intressant att se nya förbundskaptenen Kristján Andrésson första landskamp som ansvarig. Laget är under återuppbyggnad då extremt starka pjäser som Tobias Karlsson, Mattias Andersson, Fredrik Petersén, Kim Andersson och kanske fler har kastat in handduken. Det är stora namn som har bidragit extremt mycket till Svensk handboll i många år och förhoppningsvis fortsätter på klubbnivå ett tag till.

 

Detta tapp av rutin är en källa till oro men jag väljer att se positivt på att många nya får chansen och hoppas att vi kan skapa ett nytt storlag. Det kommer sannolikt att ta lite tid och kanske kan vi tävla om medaljer igen om ett par mästerskap, eller förhoppningsvis ännu snabbare. Men konkurrensen idag i världshandbollen är knivskarp!

Ur ett Skånskt perspektiv är det underbart att också verka på golvet. Åtminstone för det mesta. I Söndags erfor jag en cool upplevelse med mina P03:or på en seriematch i Knislinge mot Göinge. Göinge är ett härligt lag som inte spelat handboll alls lika länge som de andra 03-lagen i Skåne. De har tvingats slå ihop pojk- och flicklaget för att få ihop tillräckligt med spelare till ett lag. Tekniskt/taktiskt ligger de efter i utvecklingen än så länge, men det är ett helt underbart gäng. Alla kämpar och gör sitt bästa. Ingen klagar på sin lagkompis och ledarna är väldigt peppande. Matchen dömdes av Johan Hansson som egentligen är överkvalificerad för att döma pojkar B men bor i Knislinge och han ställer gärna upp för den lokala klubben. Johan var extremt pedagogisk, och tydlig i sina domslut och bidrog till att utbilda spelarna på plan.  

 

Sporthallen i Knislinge är nybyggd och extremt fräsch.  I foajén stod en mamma och hade en välsorterad och trevlig kiosk. Knislinge har också lyxen att ha en professionell speaker i “Speaker-Macke” som spelade musik och bidrog till att arrangemanget kändes oerhört behagligt! Macke hjälpte även en ny förälder i sekretariatet!

 

Jag lämnade hallen alldeles glad i själen av att träffa vardagshjältar inom skånsk handboll! Hur matchen gick? Helt ointressant.  Men att Ture satte personligt rekord i antal mål, att alla fick spela på olika positioner att det vi tränat på de sista veckorna satt i matchsituation var jag glad över! Framförallt att alla spelare i båda lagen var riktigt glada under och efter matchen! En spelare i Göinge gick fram till mig efter matchen och sa att jag coachade bra. Det är inte många gånger under mina 27 år som tränare som det har hänt! Tillsammans är vi alla Skånsk handboll.

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund
 

 


Krönika 7 per 160923 -  Breddhandbollen börjar

 

Nu är har eliten kickat igång och det är ganska otroligt att samtliga matcher webbsänds både från SHE och Handbollsligan! Som sagt, härligt för oss handbollsnördar men kanske inte så bra för familjelivet? Även de andra serierna börjar strax, närmare bestämt denna eller nästa helg och det är nu allt börjar gå in i sina vanliga rutiner. Härligt!

 

För egen del har det blivit mycket resande i tjänsten på senaste tiden. En resa till huvudstaden innebär en givande utbildning samt intressant besök på Svenska handbollförbundet. Jag har också accepterat rollen som Tävlingsansvarig i Helsingborg Arena under EM  december. Ett hederuppdrag som redan inneburit ett par resor till Sundets pärla!

Jag var med och arrangerade VM 2011 i Lund och ser nu fram emot att än en gång får vara i del i det stora hjul som ett mästerskap kräver för att gå runt. Sverige har ett gott rykte som arrangör att försvara och jag ser fram emot att på nära håll träffa både de reagerande Europamästarna från Norge med många fans i ryggen, de Olympiska mästarna från Ryssland samt Rumänien med svensk tränare och Kroatien med en fantastisk handbollskultur. Världshandboll!! EM kommer att bli grymt häftig även med Sverige, Danmark, Holland mfl toppnationer!

 

Resandet slutar inte där utan dessutom har jag hunnit med två riktigt roliga föreningbesök hos ungdomsledarna i Ystads IF och Åhus Handboll. Att diskutera ett ämne som En sund barn & Ungdomsidrott är extremt givande och intressant.  Det är väldigt givande att träffa ungdomsledare som sliter på golvet i vardagen och förhoppningvis har jag med mig några idéer och praktiska tips som gör livet lättare. RF och Svensk handboll är egentligen glasklara i synen men det är inte alltid så lätt när man står golvet. En viktig poäng är att man inte står ensam utan att man faktisk har en tydlig värdegrund bakom sig. Vinden blåser för en sundare barnidrott och mot selektering, mot specialisering, mot toppning, mot otrevlig läktarkultur mm. Men vi har garanterat en hel del kvar att klara av.

Under säsongen är tanken att jag kommer att träffa fler föreningar och det ser jag fram emot. Vi på förbundet behöver ständigt input från verkligheten på hur det ser ut för att kunna forma framtidens verksamhet. Tillsammans är vi Skånsk handboll.

 

Ur ett Skånskt perspektiv är det också intressant att följa USM. Många lag ställer upp och det är bra! Personligen tycker jag att det läggs alldeles för stort fokus på USM. Visst är det kul att tävla och möta andra lag som an inte möter annars. Att nå långt i USM för juniorer är dessutom en stor prestation. Men resultatets och selektering hos t ex 13-14 åringar gynnar normalt sett inte den långsiktiga utvecklingen. Vi spelar själva USM med mina P03, ett år kort men vi gör allt vi kan för att tona ner betydelsen och spelar givetvis med jämna lag. Fokus ligger på att testa att möta äldre killar och avdramatisera allvaret. Livet går inte under för att man förlorar en USM-match. Den vardagliga glädjen för idrotten och den långsiktiga utvecklingen är mycket viktigare och leder i sin tur skickligare elitspelare på sikt! Man kan inte tänka i cykler att man skall toppa form till steg 4 etc. Då har man inte förstått sitt uppdrag enligt min mening!Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

 


 

 

 

Krönika 6 per 160912 -  Säsongsupptakt

 

Det kittlar rejält i handbollsnerverna runt omkring i vårt avlånga land. Det är strax premiär i landets högsta serier som numera heter SHE och Handbollsligan! Samtliga matcher kommer att visas på webbsändingar både på dam och herrsidan. Härligt för oss handbollsnördar.

 

Ur ett Skånskt perspektiv är det fantastiskt att ha nio klubbar att följa i de högsta serierna och förhoppningvis bidrar de till att höja tempen i hela distriktet. Att ha elithandboll att titta på runt knuten är givest en ynnest att dra nytta av!

 

Även på ungdomssidan är förberedelserna i full gång. Jag hade glädjen att spendera helgen med mina P03:or på Göteborg cup. Denna försäsongsturnering har blivit väldigt stor och det är glädjande att se så många Skånska lag som tar sig till Västkusten för att mäta sina krafter. Kul att se många skickliga skånska lag på plats. I P03 var nästan alla lag i A-slutspelet från Skåne. En otrolig bredd och spets!

 

Tyvärr noterade jag i vanlig ordning en del otrevligheter som inte hör hemma i en sund barn- och ungdomsidrott. Ledare som inte låter alla spelare spela. Ungdomslag som spelar 6-0 trots att vi i svenska tränareskolan har en teknisk-taktiskt progressionsmodell som säger att vi skall praktisera ett offensivt försvarsspel. Föräldrar som skriker på spelare och domare och därmed skapar ett tråkigt klimat.

Särskilt det sista exemplet är tråkigt. Det finns en tro att det är ok att skrika på domarna när man anser att de gör fel, trots att det många gånger faktiskt är så att domaren har rätt. Åskådaren kan kanske inte reglerna lika bra eller är placerad på ett ställe där man inte ser lika mycket.  Ett exempel är när man såg OS-handbollen. Många gånger undrade man hur domarna tänkte när de dömde men när man såg reprisen insåg man att de väldigt ofta hade rätt. Dessutom skall domarna fatta beslut på en tiondels sekund. Dessutom gör tränare och spelare många fel på en match. Det borde domarna också få lov att göra! Lite mer respekt bör vi nog ge våra svartskrudade vänner!

 

Sedan har vi föräldrarna som ojar sig när en liten kille eller tjej slår en felpassning. Suckar högt på läktaren. Det beteendet skapar inte en tillåtande miljö där spelarna vågar sätta svåra pass, prova nya saker och misslyckas. Vill vi ha spelare som kan utföra svåra tekniska nummer? Vill vi ha kvar många spelare längre inom idrotten? Då krävs att vi har en mer uppskattande och positiv idrottsmiljö än vad som är fallet ibland idag. Publikens uppgift är peppa och heja på sitt lag. Inte sucka högt när spelare eller domare gör misstag! Inte att coacha från läktaren. Jag vet av egen erfarenhet att spelare upp på Elitnivå kan tycka att det är besvärande med sk hemmafans som suckar när man missar en pass! Vad är det för stöd?

 

Spelarna skall spela, domaren dömer, ledarna coachar och publiken hejar. Detta är fundamentalt och låter enkelt, men det är det inte.

 

Jag sätter mig inte på några höga hästar här. Jag är själv inte felfri, men detta är saker som vi behöver adressera.

 

Ur ett Skånskt perspektiv tänker jag att det är underbart att vi har en så fantastisk bred barn och ungdomsverksamhet. Men jag har en del åsikter om hur en del lag drivs som om de vore elitlag, alldeles för tidigt. Forskningen pekar på att det det hämmar deras långsiktiga utveckling och det finns stora risker att många spelare tappas bort under vägen!  Låt oss hjälpas åt att skapa ett klimat som är en schysst barn- och ungdomsidrott där fokus ligger på glädje och utveckling! Då får vi fram fler och bättre spelare!Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

 


 

 

 

 

Krönika 5 per 160823 -  livet efter OS

 

OS är slut och det brukar då infalla en sorts abstinens och avsaknad av alla spänning. För oss “nördar” som sett de flesta handbollsmatcherna är det ur ett hälsoperspektiv sannolikt väldigt bra att OS är slut. Sällan har man sett så många spännande matcher som går till förlängningar och avgörs med sista skottet. Spänningen har varit stor och gissningsvis är det bra för blodtrycket att slippa alla dessa adrenalinpåslag.  Handbollen har varit Rock´n roll. Vilket tempo, vilken utveckling. Framtiden ser onekligen spännande ut och det gäller att vi svenskar vågar tänka nytt för att hänga med. Vi har en enorm potential som vi inte alltid uppfyller och jag tror att vi även fortsättningsvis kan vara med i toppen, men det kommer givetvis att krävas mycket hårt jobb. En av våra styrkor är att vi är bra både på dam- och herrsidan. Inte många nationer är det!

 

Nyligen lanserade vi inom Skånsk handboll “projekt föreningstöd”. Glädjande var det några föreningar som hörde av sig direkt men det finns fortfarande möjlighet att anmäla intresse för denna kostnadsfria hjälp!  Läs mer här: http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/SkanskhandbollsjosatterProjektforeningsstod/

 

Svensk handboll jobbar sedan många år med VISION 2017. Under fyra rubriker finns fyra övergripande mål som på ett fint sätt fångar det som är viktigt. Dessa mål skall prägla verksamheten på alla plan och det känns som att de är så viktiga att jag gärna vill återge dem här:

 

Tillväxt

Svensk handboll ökar verksamheten och antalet människor på alla nivåer och alla områden.

Världsklass

I sitt genomförande kännetecknas Svensk handboll av sådan kvalité att den upplevs som världsklass.

Tillgänglighet

Svensk handboll präglas av öppenhet och delaktighet och det är lätt att vara en del av Svensk handboll.

Mångfald

Representationen inom Svensk handboll kännetecknas av mångfald inom all verksamhet på alla nivåer. Övergripande mål är att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

 

Läs mer  http://www.svenskhandboll.se/Handbollinfo/Vision2017/

 

För att klara dessa målsättningar gäller det att anpassa sig till verkligheten och de utmaningar vi ser ute i samhället. Jag vill illustrera det med ett väldigt intressant exempel, Pokemon Go. När man nämner detta spel i vissa sammanhang får man direkt det onda ögat. Många anser att det är trams och det är ett j*kla ofog att folk går omkring som zombier och tittar på sina skärmar utan att ha koll på verkligheten. Vatten på sin kvarn får man av trafikolyckor som orsakas av dessa hjärntvättade personer. Många ledande kulturpersonligheter skriver spaltmeter i tidningskrönikor om hur illa detta är och hur en hel generation av unga kommer att begränsas i sin utveckling och vilket stort samhällsproblem detta kommer att bli. Det tror inte jag.

 

Jag började också med stor skepsis och jag tror väl fortfarande att hypen kring Pokemon kommer att avta men jag har också noterat ett stort antal positiva effekter av detta spel. Många vittnar om hur familjer enas kring ett gemensamt intresse över generationsgränser, t ex barnbarn visar sina mor- och farföräldrar hur det funkar! Många är ute och rör på sig betydligt mer än vanligt.  Ungdomar lär sig hur kartor fungerar. Personer med sociala fobier vågar ge sig ut. Barn lär sig resonera och tänka taktiskt för att komma vidare i spelet mm.

 

Attraktionen i spelet är ungefär den samma som när jag var barn och samlade frimärke eller samlarkort i Engelska ligan. Glädjen att hitta en ny som man saknar ger en oerhörd kick. Sen om det är en Magyar posta, Bruce Grobbelar eller Pikachu spelar ju mindre roll. Jag tror att vi måste se med öppna, positiva men kritiska ögon på det nya och fundera hur idrotten dels kan verka som en positiv motkraft mot stillasittande dataspel men också se på vilka områden som vi kan använda ny teknologi för att behålla attraktionen hos barn och ungdomar inom idrotten! Kanske den underbara sporten orientering som skulle kunna använda teknologin för att attrahera ungdomar att jaga figurer i mobilen istället för kontroller! Kanske gör de redan det?Ur ett Skånskt perspektiv tänker jag att vi kan behöva ta hjälp av ny teknologi för att nå våra målsättningar. Jag vet inte exakt hur, men jag vet att morondagens utmaningar inte alltid kan besvaras med gårdagens lösningar!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

 

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 

 

Krönika 4 per 160819 -  Hösten på inmarsch

 

Sommaren går mot sitt slut och förberedelserna för oss inom handbollen går in i en intensivare fas. Som vanligt fundera man var sommaren tog vägen, men det känns också kittlande att se fram emot en ny säsong.

 

Inom Skånsk handboll har vi precis lanserat två spännande projekt. Undertecknad kommer under hösten att arbeta med ett projekt för att stödja föreningar. Fokus ligger på utveckling, värdegrund och behållandeperspektivet. Det skall bli väldigt spännande att komma ut på fältet och träffa folk av kött och blod som kämpar i sina föreningar med vår underbara sport. Jag antar att möjligheterna och utmaningarna ser väldigt olika ut hos olika föreningar. Min förhoppning är jag oavsett kan bidra med bra tips och inspiration, men också själv lära mig nya grejor!

 

Det andra projektet som vi startar nu är Matchledarprojektet. Tanken är att från grunden fördjupa domarutbildningen, och att flytta fokus från att “döma” till att “leda” en match. De unga matchledarna får fler utbildningstillfällen samt en coach som följer dem. Väldigt spännande! Det kräver mer tid av individen och Skånsk handboll lägger mycket resurser på detta. Kostnaden för föreningen är densamma på den traditionella Föreningsdomarutbildningen som på Matchledarprojektet. Förhoppningen är att detta i förlängningen skall leda att fler vill satsa på denna spännande och viktiga del av handbollen!

 

OS-handbollen är ur ett internationellt perspektiv härlig att skåda. Nationer från kontinenter som tidigare mest sett som turister är med och tävlar med Europa och att handbollen blivit en världssport är extremt viktigt och intressant. Handbollen får en helt annan legitimitet och trovärdighet. Till och med i USA och England har media uppmärksammat OS. Heja handbollen!

 

Även spelet har förändrats en del. Framförallt är jag imponerad av tempot i damhandbollen, och skyttekraften i herrhandbollen. Det går virvlade snabbt ibland.

De svenska  insatserna har inte varit så lyckade som vi alla hoppades. Herrarna svarade för en snygg avslutning, annars var det mycket moll. Det krävs en nybyggnation men det finns också mycket bra att bygga på i mina ögon. Blir intressant att se vem som skal leda skutan.

 

På damsidan var det Henrik Signells första mästerskap. Visst blev det kollaps mot Norge men en del andra matcher var riktigt lovande inför framtiden. Att pressa båda finallagen Ryssland och Frankrike visar vilken potential det finns. Det kommer att bli så kul med EM på “himmaplan” i december!

 

OS är ett häftig spektakel med många fina berättelser. Drömmar går i uppfyllelse. Drömmar går i kras. Fredstanken frodas. Tyvärr är det som vanligt också skandaler, som t ex.  IOK-delegaten från Irland som sålde biljetter på svarta marknaden för egen vinning. Den typen av korruption gör mig upprörd. Att missbruka sin position för egen vinning är givetvis aldrig okej. Som en motvikt kan jag berätta att vi på kontoret häromdagen fick besök av en härlig gammal handbollskämpe i Stig Thall från Eslöv. Stig har kämpat i handbollens tjänst i massor av år och är personen bakom klasshandbollen och det stora rekryteringsarbete som gjordes i Skåne för att antal år sedan. Stig var törstig på kontoret och vi gav honom en flaska vatten. När han gick insisterade han på att betala vattnet och han lade en guldtia på bordet. Vi försökte förmå honom att ta tillbaka pengen, men det var hedersak för honom att göra rätt för sig. Den typen av ledare behöver idrotten.

 

Ur ett Skånskt perspektiv tror jag ändå handbollen i Rio har varit givande. När en sport får så mycket TV-exponering är det givetvis bra PR för handbollen. Det känns också som att handbollens status bland andra idrottare hela tiden ökar. Tuffheten, tempot, lagspelet, tekniken spänningen och fair-play gör det till en oerhört attraktiv och vacker sport. I mina ögon - världens bästa!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

 

 

 


Krönika 3 per 160808 -  OS i Rio

 

Tack för feedback på mina första två krönikor. Kul att så många är intresserade! Syftet är ju att ge perspektiv som förhoppningvis är intressanta och att bidra till att Skånsk handbolls hemsida är mer levande än tidigare. Att döma av reaktionerna hitills verkar det vara värt det! Nu i början blir det frekvent skrivning från min sida!

 

För oss idrottsnördar är OS något väldigt speciellt. Att tävla vart fjärde år med alla idrotter samlade på en plats skapar en enorm status och för flertalet idrottare är OS det finaste som finns. IOK har ju tidigare skakats av organisatoriska problem och mutanklagelser (typ FIFA) och det är ju ganska väl omskrivet att flertalet arrangörer inte på långa vägar kan räkna hem inkomster i samma utsträckning som utgifterna.  Den olympiska rörelsen har några viktiga ämnen att reda ut.

 

Trots detta tycker jag att OS är ett väldigt intressant fenomen och något att jobba vidare med. Den bärande idén att idrott kan vara en stark och positiv samhällskraft och faktumet att idrotten ger hopp och mening för många människor är för mig så starka skäl att jag hoppas att den olympiska rörelsen kommer att fortsättas utvecklas till att bli en än mer positiv kraft i framtiden!

 

OS har börjat bra för Sverige. Silver - Emma och Guld - Sarah är ju fantastiska representanter för Svensk idrott på så många sätt. Deras framgångar kan dessutom skapa andra framgångar. Idrottspsykologi är en stark kraft och kan inte underskattas!

 

Handbollen har också börjat bra. Damernas vinst mot Argentina var väntad men jag gläds över att Henrik Signell har ett enormt bra grepp om spelet. Just spelförståelse var hans bästa egenskap som spelare och det verkar han ha tagit med som tränare. Laget ser harmoniskt ut, och det skall bli väldigt intressant att se de kommande matcherna. Motståndet är ruggigt tufft. Bara världslag kvar. Men jag tycker att svensk damhandboll har tagit många kliv i rätt riktning de senaste 10 åren och hoppas och tror att detta gäng kan kämpa om medaljer. Men det kan faktiskt också bli idel förluster från och med nu. Så tufft motstånd är det!  

 

Ur ett Skånskt perspektiv har vi extra ögon Sabina Jacobsen som är vår stora portalfigur. Sabina från Lund deltog i somras på Skånes summer camp och gjorde stor succé bland ungdomarna.  Även Nathalie Hagman har spelat i en Skånsk klubb (LUGI) även om hon är från Stockholm i ursprunget. Dessutom är Hanna Blomstrand på plats i Rio som reserv. Hon är den tredje tösen med skånsk band. Uppvuxen i Höör och numera i LUGI.

 

Herrarnas förlust mot Tyskland har jag svårt att svälja. Ett otursförföljt lag var i mina ögon värda poäng mot självaste Europamästarna från Tyskland. Prestationen var extremt bra med tanke på skador och röda kort borde prestationen ha renderat i något mer positivt. Det erkända och högt rankade danska domareparet var petiga med utvisningar och följde direktiven från IHF. Det tar lite tid att vänja sig vid varje ny turnering, men det blir säkert bra på sikt. Men jag förstår Tobias Karlssons frustration efter det röda kortet. Vår kapten är aldrig osportslig och en kämpe av renaste vatten. Att anpassa sig till en ny bedömningsnivå är svårt och kan vara frustrerande. Jag tyckte att spelarna generellt hade bra fokus på spelet. Att skylla på domarna vinner man aldrig på. Vi har en Fair play-anda i handboll som vi skall vara rädda om!

 

Ur ett Skånskt perspektiv har vi extra ögon på sju killar med Skånsk anknytning. De fyra Ystadpågarna Fredrik Petersén (numera HK Malmö), Mattias Andersson, Jim Gottfridsson och Lukas Nilsson. Dessutom har vi Trelleborgssonen Andy Nilsson samt Kävlingesonen Kim Andersson. (Numera YIF). Dessutom spelar ju Jerry Tollbring i Kristianstad, även om han är uppväxt i Uppland!

 

Herrlaget har en tuff uppgift i OS. Fram till kvartsfinal bär det men sen blir det tufft. Kan de få samma flyt som i London för fyra år sedan är allt möjligt, men det blir som sagt en stor utmaning!

Angående de nya reglerna verkar de fungera ganska smidigt. Det fanns en stor oro vad som skulle ske runt 7-6 spelet med tanke på att man inte längre behöver väst. Det är för tidigt att utvärdera men hittills har 7-6-spelet använts väldigt sparsamt. Dock används möjligheten i undertal så att man har sex anfallspelare även när man är utvisad. Det blir intressant att se hur mycket det används framöver. Jag tror inte att det används så mycket faktiskt. En åsikt jag hade innan OS också, men jag kan ha fel!
Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 Krönika 2 per 160804 -  Begreppet Skånsk handboll

 

Är igång och jobbar nu den andra veckan efter min semester och slås brutalt av en tydlig sak som påverkar mitt arbete i allra högsta grad. Skånsk handboll är otrolig. Den är faktiskt riktigt briljant hur man än ser på det. Jag är egentligen ingen statistiknörd men nedan har jag tagit fram lite siffror och man kan lugnt konstatera att Skåne är framgångsrika hur man än mäter! Skåne har elit, bredd, arrangerar massor med cuper, bidrar med värdskap vid de stora internationellla mästerskapet och mycket annat!

 

Det finns många myter om Skåne. Många av dem är sanna. Utom en. Den om att vi skåningar är dryga och skryter. Det är fel, vi säger ju bara som det är…  Nja skämt åsido. I ett tidevarv där organiserad lagidrott minskar i stort sett i alla sporter och i alla delar av landet är det anmärkningsvärt att Skånsk handboll dubblat antal lag på 10 år.

Hur har det gått till? Vad beror det på? Vad är attraktionskraften i Skånsk handboll?

Det skapar också andra frågor.

Kan vi växa mer? Har det ett egenvärde att växa? Var är vi om 1 år? Om 10 år?

Det ställer också krav på oss som är verksamma inom handbollen i Skåne att vara ödmjuka. Är man stor och stark skall man vara hjälpsam. Dessutom finns det givetvis många saker att förbättra inom Skånsk handboll.

 

Viktigast av allt är att inte vara nöjda utan fortsätta jobba hårt!

 

Det finns massor med utmaningar på vägen. Ekonomin inom handbollen är ansträngd, hallsituationen är på vissa ställen extremt besvärlig, ledarbrist, kunskapsbrist mm. Vi har mycket att ta tag i!

 

Nu blir det statistik:

 

684 lag från Skåne deltog i distriktsserierna 2015/16

Skåne är nästa största distrikt i landet mätt i antal lag efter Stockholm.

Antalet lag har fördubblats på tio år och kommer stiga till den stundande säsongen. Lagen kommer från 60 olika föreningar

 

Deltagandet i distriktsserierna fördelas på

 • 46 herrlag

 • 36 damlag

 • 351 pojklag

 • 333 flicklag.

 

Procentuellt ger det ca 51,3 % pojkar och 48,7 flickor9 lag i Elitserierna den kommande säsongen 16/17

 • Dam 4 av 12 dvs ca.  33,3 % av samtliga lag

 • Herr 5 av 14 dvs ca. 35,7 %  av samtliga lag27% av alla landslagsspelare är Skåningar juni 2016

 • Damer A 19.0 %

 • Herrar A 31.3 %

 • Damer U 62,5 %

 • Herrar U 36,4 %

 • Damer J 14,3 %

 • Herrar J 50%

Sammanlagt 38 landslagsspelare varav 17 tjejer

 

408 domare Domare i Skåne förra säsongen

 • Tre Elitdomarpar

 • Fyra Förbundsdomarpar

 • 16 killar och 6 tjejer är Regiondomare

 • 99 Distriktsdomare, varav 28 tjejer

 • 287 Föreningsdomare, varav 119 är tjejer

 

945  matchfunktionärer i Skåne förra säsongen

 • 25 Elitfunktionärer varav 9 tjejer

 • 23 Förbundsfunktionärer varav 16 tjejer

 

198 utbildade ledare i Skåne sedan 2014

 • TS1 132 varav 33 tjejer

 • TS2 66 varav 6 tjejer

 

Dessutom tillkommer drygt 200 personer som gått baskursenEnorma siffror som kräver analys. Det finns mycket att ta tag i. Det är föreningarna som nycklarna till framgången och utan dem har vi ingen verksamhet!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund


 


 

Krönika 1  per 160801 - And so it begins….

 

Förändringar i livet är intressanta. Att efter 19 år byta arbetsgsivare (15 år som Sportchef i LUGI HF samt 4 år som Damtränare i samma förening)  och till stor del arbetsuppgifter har varit en omvälvande upplevelse för mig.

 

Perspektivet på handbollen har flyttats från förening till förbund och det känns som att jag faktiskt redan kommit långt i den mentala förflyttningen. Personligheten hos en människa är till viss del knuten till ens arbetsroll och så är det sannolikt i mitt fall också till en hyfsad grad. Nu blir det spännande att se hur det blir i en ny roll med nya arbetsuppgifter, nya arbetskompisar och nya utmaningar. Blir jag till viss del en ny person?

 

Augusti blir en intressant månad. Då rustar handbollen för en ny säsong. Alla föreningar förbereder med det som inte hanns med innan semestern. Alla äldre ungdomslag och seniorlag kör intensiva försäsonger, och mitt i detta skall vi hinna med ett litet OS med både dam- och herrlandslag på plats i Rio. Som handbollsnörd blir det en härlig avslutning på en lång sommar som i mitt fall både innehållit Malmöspelen, OV Beach, Partille cup och Åhus beach.

 

Skånsk handboll har haft en extrem fin utveckling de senaste tio åren på alla fronter. Oavsett hur man mäter, bredd, elit, domare, utbildningar mm har Skånsk handboll haft en enorm tillväxt!  Nu behöver vi tänka till för att fortsätta utveckla handbollen i vårt fina distrikt! Möjligheterna är enorma och det är bara fantasin som sätter gränser. Men föreningarna sliter också med svåra vardagsproblem som hallbrist, ledarbrist, ekonomi mm.

 

Allt det fina arbete som görs i föreningarna behöver uppmärksammas och stödjas. Förbundet vill vara med i utvecklingen och kan i vissa fall fungera som en katalysator och ett stöd för utveckling. Som en del i detta arbete kommer undertecknad under hösten att erbjuda ett antal föreningar att vara med i Utvecklingsprojekt där vi tittar specifikt på en förening i taget för att ta små, men ack så viktiga steg framåt! Mer info om detta kommer senare!

 

För några veckor sedan hade jag äran att bli inbjuden till en intervju på Åhus beachhandboll. Om du inte har sett den kan du se den här:

http://bambuser.com/v/6375007

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund

Uppdaterad: 2019-03-19 09:55
Skribent: Emme Adébo

Läs mer

 
Skånes Handbollförbund
Arenatorget 2 – 6
222 28 Lund
Telefon: 0707449647, 0705874978