Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

Nya tag efter årskiftet #schyssthandboll

Hösten 2023 inom Handbollförbundet Öst har kantats av mail, samtal och ärenden kring olämpligt beteende där ledare, föräldrar och spelare är involverade mot domare och andra ledare samt spelare. Nu har både vi och ni föreningar fått nog. Nu stoppar vi det här tillsammans och vänder blad efter årsskiftet.

Vi smygstartade den positiva omställningen genom att kalla en representant från alla serieanmälda lag i åldersklasserna pojkar 12 upp till och med pojkar 16. Över 120 representanter deltog på mötet tisdagen den 12 december som framför allt handlade om klimatet ute i hallarna. Hur vi tillsammans kan bryta den negativa trend vi ser och de allra viktigaste hur vi tillsammans får fler domare att stanna längre.

Kvällen fick väldigt fin respons och det är glädjande att det finns så många kloka, engagerade tränare och ledare inom handbollen. Nu måste vi tillsammans ta ansvar för att motverka de som gör de där övertrampen.
- Anna Bisso, operativ chef Handbollförbundet Öst.

Vi kan med stolthet säga att vi inte längre har ett underskott av DU3 domare inom Handbollförbundet Öst (de domare som framför allt dömer U13 och U14 matcherna). Med ett tillägg att det såklart fortsatt är utmanande med tillsättningen vissa helger eller i vissa geografiska områden. DU3 domarna är i majoritet själva ungdomsspelare, vilket innebär att dom ofta väntar på sin egen matchkallelse för att tacka ”ja” eller ”nej” till att döma. Therese Wiik Rydberg, domaransvarig på Handbollförbundet Öst, lägger till att vi måste värna om DU3 domare för att fyll på med domare i seriesystemet uppåt. Vi har många engagerade domare, men de är inte tillräckligt för att täcka våra U16, U19 och även tillviss del de lägre seniorserierna.

Alla domare är på ett eller annat sätt under utbildning. De domare som är tillsatta att döma handbollsmatcher har den utbildning och nivån som rekommenderas i den åldersklassen. Barn och yngre ungdom kommer inte att ha domare som har nivån att döma seniorer division 1, allsvenskan och handbollsligan. För att i en framtid får domare till äldre ungdom och senior är det extremt viktigt att vi låter våra domare utvecklas i olika steg och led.

Det är allas vårt ansvar att reagera på avvikelse från att skapa schyssta matchmiljöer för att våra barn och unga ska känna sig trygga inom vår idrott. För att domarna över tid ska känna sig motiverade och finna glädje och samhörighet inom handbollsfamiljen i den insats som de gör. Vi har alla ansvar att visa respekt och ge positivt stöd vilket skapar trygga och schyssta matcher för alla spelare, ledare, domare, förälder och publik. Vi formar tillsamman miljön och bär ansvaret gemensamt.
– Per Ekberg, Svenska Handbollförbundet.

Under det digitala mötet den 12 december presenterade vi för de deltagande representanterna att under våren kommer vi starta matcherna med #schysstmatchmöte, mer information kommer i januari.

Vi vill påminna alla om att det ska finnas matchvärd på samtliga matcher. Läs mer om matchvärden och dess uppgift. Öppnas i nytt fönster.
Saknar din förening eller behöver ni påfyllning av matchvärdsvästar, kontakta kontoret på Handbollförbundet Öst Öppnas i nytt fönster. så hjälper vi er.

Tack till alla representanter som deltog den 12 december. Det känns som att vi alla var överens om att vi tillsammans bär ansvaret och hjälps åt att blir bättre.

Läs mer, bli inspirerad och ta del av arbetet med #schyssthandboll Öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-12-20

Senast uppdaterad: 2023-12-20

Författare: Maria Casado

Intressant? Dela gärna!