Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Andreas och Mattias är två av våra duktiga instruktörer

Andreas Suneson och Mattias Roth har båda valt att engagera sig som instruktör på våra tränarutbildningar. Läs deras tankar om att vara instruktör, varför man ska gå tränarutbildning, vad som är det bästa med att vara instruktör och mycket mer.

Andreas Suneson

Bostadsort: Skövde
Jobbar som: Personlig tränare
Min handbollserfarenhet: Skövde HF (SHE) Lidingö Damer (allsvenskan) Arbrå HK (div 1) Nacka HK/Skuru IK
Engagerad i HFV som: Instruktör TU1-TU5 Träningslära och TU1-TU3 Handbollsdelarna

Varför valde du att bli instruktör för tränarutbildningarna?
Jag började i Stockholm som Basinstruktör och utökade min instruktörsroll i och med att jag sjäv blev tränare på högre nivåer.

Varför tycker du man ska gå tränarutbildning?
Att säga att man ”kan handboll” då är man ute på hal is. Att gå tränarutbildningen är en del att bara skrapa på ytan och skapar bätre förutsättningar i både pedagogik, anfall, försvar och träningslära. Vi har alla områden vi behöver utveckla mer och bemästra bättre.

Hur upplever du responsen på tränarutbildningarna hos deltagarna?
Positiv. Många deltagare upplever jag har mycket kunskap men har svårt att tillämpa sin kunskap eller rättare sagt förmedla till en yngre generation. Att våga tro på organiserat kaos

Vad är det roligaste med att vara instruktör?
Att träffa mycket likasinnade människor som delar ens största intresse och deltagarna utmanar mig som instruktör

Skulle du rekommendera andra att bli instruktör eller på annat sätt engagera sig i förbundet, och isåfall varför?
Ja absolut. Det är ett av dem roligaste delarna att utbilda andra tränare och ledare som i sin tur ska ta med sig kunskap och förmedla det neråt. Att förmedla grundteknik är inte alltid det lättaste då det är ett av de viktigaste momenten inom spelet handboll.

En fråga jag ställer dig? Vad är talang? Är talang att göra mål? Är talang att träna rätt? Är talang en social förmåga att vara bland vänner och bygga lag? Om du har svaren på denna fråga är du kvalificerad att bli instruktör.

Mattias Roth

Bostadsort: Varberg
Jobbar som: Idrottslärare på Kunskapsskolan i Varberg
Min handbollserfarenhet: Var med en duktig årskull (-87) i IFK Karlskrona som AP och Junior, 3 år i Handbollsligan med HK Drott, 6 år i Allsvenskan med HK Varberg och avslutade med 1 år i Div.1.
Varit tränare för damer i Div.2 i 6 år och nu aktiv ledare i HK Aranäs för HJ och Div.1.
Engagerad i HFV som: TU1- och TU2/TU3 instruktör i handbollsdelarna.

Varför valde du att bli instruktör för tränarutbildningarna?
Att träffa drivna och nyfikna ledare ger en massa tillbaka. Samtidigt så är åldrarna för TU1 och TU2 där man lägger grunden och det är väldigt roligt att få vara en del av ledarnas grundfilosofi.

Varför tycker du man ska gå tränarutbildning?
Genom en förståelse för vad vi ska träna på och när det ska tränas kan vi som ledare lägga värdefull tid på rätt saker. Dessutom handlar det om att ledare med och utan handbollskunskaper får en pedagogisk grund att stå på. Får vi ledare som förstår att utveckling är målet och inte resultatet i barn- och tidig ungdomsålder så kommer både spelare och unga domare växa med glädjen till handbollen.

Hur upplever du responsen på tränarutbildningarna hos deltagarna?
De som väljer att gå utbildningarna är nästan alltid väldigt nyfikna och förväntansfulla. Detta gör att responsen på de fysiska träffarna är väldigt givande både för mig som instruktör och dem själva som deltagare. Utbytet mellan varandra ger så mycket!

Vad är det roligaste med att vara instruktör?
Glädjen till handbollen, men också när deltagarna känner att de går från utbildningen med något nytt i sin ”verktygslåda”/”ryggsäck”. Att se deras ”aha-upplevelse” är så givande.

Skulle du rekommendera andra att bli instruktör eller på annat sätt engagera sig i förbundet, och isåfall varför?
Absolut, handbollen och all annan föreningsverksamhet är otroligt viktig för många och då behövs de som är drivna i olika frågor. Idrotten förenar och ger något mer än själva sporten.

Här kan du läsa mer om våra tränarutbildningar >>

Publicerad: 2023-11-30

Senast uppdaterad: 2023-12-01

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!