Gå till innehåll

HF Mitt

HF Mitt

Alla barn ska spela handboll, Växjö HF

Växjö HF, ni startade en satsning ”Alla barn ska spela handboll”. Berätta hur det började!

2018 började vi i föreningen prata om hur vi kunde öka antalet nya barn som upptäcker handbollen då vi under några år inte haft så stora ålderskullar som börjat träna. Vi tittade också på vad vi kunde göra för att sticka ut i konkurrensen mot bland annat ishockey, innebandy och fotboll. Det vi då kom fram till att vi ska göra det i princip helt gratis att för barn mellan 6-9 år att börja träna och spela handboll. För att känna en gemenskap beslutade vi också att alla ska få samma träningskläder. Vi vill också uppmuntra till spontanidrott och att fler ska börja kasta boll utanför träningstiden bestämde vi att alla barn även ska få en egen handboll. Det var så vi la grunden till konceptet “ Alla barn ska spela handboll”.


Vad är syftet med Alla ska spela handboll?
Det vi vill uppnå är dels att få fler barn som upptäcker och provar på handbollen men också kunna erbjuda alla barn att kunna börja med en idrott utan att det ska kosta en förmögenhet.

Hur ser processen ut?
Vårt koncept ser ut på följande sätt att det är helt gratis för alla 6-åringar och våra 7-9 åringar betalar endast medlemsavgiften på 350 kr. Alla nya spelare i dessa åldersklasser får varje år t-shirt och shorts från Adidas samt vattenflaska och en egen boll från Select.

För 7-9 åringar ingår förutom att dom är med och spelar poolspel även en minihandbollscup att åka på varje år.

Vi har även valt att plocka bort alla försäljningsaktivitet och andra föräldrauppdrag i dessa åldersgrupper, allt för att man som förälder inte ska känna att mitt barn kan inte börja med en idrott till för då drar jag på mig ytterligare uppgifter.

Vilka är engagerade inom föreningen?
Föreningen satsar stort på att växa och alla från styrelse till ungdomskomitté och ledare är engagerade i satsningen.


Vad ser ni för positiva effekter av att arbeta med detta?

Vi har ökat antalet barn(både tjejer och killar) som spelar handboll och fortsätter växa enormt. Från 2019 till i år har vi vuxit från 270 ungdomar(U16 och neråt) till 350 i år och vi ser att vi med största sannolikhet kommer passera 400 när vi startar upp nästa säsong. Målet är att vi inom några år ska vara 500 handbollsspelande barn och ungdomar.

Det vi också har sett är att vi har fått fler föräldrar som engagerar sig och kommer in i handbollen då man som tränare inte behöver lägga så stort fokus på försäljningar och andra aktiviteter utan man istället kan lägga allt fokus på träningarna.


Samverkar ni med några utanför föreningen?
Vi samarbetar med flera företag i kommunen när det gäller “Alla barn ska spela handboll”.
Men de stora delarna av projektet jobbar vi med själva.


Om man som förening funderat på att starta en liknande satsning, vilka är dina tips?

Skapa en grupp med ledare som är verksamma i dessa åldrar, hitta ett koncept som passar er och sen gå ut och prata med företag om de vill vara med att investera i att få fler barn i rörelse samt bidra till öka intresset för handbollen.


Berätta om ett fint ögonblick som har skett under satsningen.
Det finns flera men de roligaste är när föräldrar som aldrig tidigare varit i kontakt med handbollen kommer fram och berättar att dom är så glada att de kom och provade och att deras barn tycker det är de roligaste de har gjort. Vi har även fått från vissa föräldrar som berättar att barnet sover med bollen.Tack för denna inspiration Växjö HF!

Har din förening någon satsning eller fokusområde som ni vill berätta mer om? Kontakta då camilla@handbollsyd.se

Publicerad: 2022-03-31

Senast uppdaterad: 2022-11-23

Författare: Camilla Rohlén