Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Förändringar inför säsongen 2024/2025 i HF Syds barn/ungdomsserier

HF Syd har i två säsonger haft ett upplägg där alla serier på barn/ungdomssidan i grundlottning, lottats med 18 matcher per lag oavsett antal lag i serien, för att kunna korta resor och få ner totalantalet matcher. Upplägget har inneburit att man i en serie kan möta lagen olika många gånger.
Även om utfallet till viss del varit bra har det lite för ofta vid urdragningar i serierna, inneburit att rätt många lag spelar färre än 18 matcher och att lag i samma serie spelat olika antal matcher, samt att resorna inte kortats i den utsträckning som tänkt.
Rent administrativt har också upplägget försvårat lottningarna, både grundlottningar och omlottningar.

Utifrån ovanstående anledningar har tävlingskommittén (TK) i HF Syd därför beslutat att till säsongen 2024-2025 göra förändringar i hur vi delar in serierna och hur serierna lottas, och frångå det system vi haft de senaste 2 säsongerna.

#Schysstmatch
TK har också fått in ett ökat antal klagomål gällande matchmiljön runt barn och ungdomsmatcherna och kommer därför även säsongen 2024/2025 inom ramen för kampanjen #Schysstmatch införa obligatoriskt Schysstmatch-möte som genomförs 5 min innan alla matcher i U10-U19 startar. Ansvarig för dessa möten är den arrangerande förening och det är matchvärden som håller i mötet. Mer info om genomförandet och innehållet av Schysstmatch-möte finns här >>
Redan nu under våren kan man frivilligt köra Schysstmatch-möte före sina matcher för att sätta en struktur till höstens obligatoriska möten.

Det som även kommer att införas inom kampanjen #Schysstmatch är att vi inför minihandbollsspelet för U8 och U9 SKA ha obligatorisk gemensam samling innan man börjar med matcherna, precis som det genomförs i handbollfestivalerna (dock utan gemensam uppvärmning och teknikträning i U8 och U9). Alltså där vi hälsar alla välkomna, presenterar ledarna som är på palats samt påpekar vikten av Schysstspel!

De förändringar som kommer göras gällande serieindelning och hur serierna lottas på barn/ungdomssidan (OBS: gäller ej seniorserierna) är:
- Återgång til mer traditionella lottningar med dubbel och trippelmöten (enkelmöte och fyrdubbla möten kan också förekomma), och i U10-U19 kommer 18-24 matcher i grundlottning vara målet.

- I U12 och U13 nivå 2 och 3 kommer mindre serier med geografisk indelning Sydväst/Nordöst att vara den primära indelningen om antalet lag är så många att en nivå behöver delas i två serier. Detta förutsatt att det finns förutsättningar för det utifrån anmälda lag. Den geografiska indelningen kommer ske utifrån geografin mellan de lag som anmält sig, dvs de sydvästligaste lagen i en serie, de nordöstligaste i den andra, dvs ingen fast indelning.

  • I U14-U19 nivå 2, om antalet lag motiverar att serien delas i två serier ska delningen inte ske utifrån geografi utan utifrån att göra så jämna serier som möjligt. Här kan TK ta hjälp av föregående säsongs resultat i serie, cuper och USM, eller inhämta ytterligare info vid laganmälan.

  • I U14-U19 kommer vi också säsongen 24/25 i några serier prova ett nytt upplägg med spel i 2 serier under säsongen men där båda lottas som idag i juni månad. Dvs spel i grundserie och fortsättningsserie utifrån resultat i grundserien för att få fler jämna matcher. Detta kommer göras på prov i ett par serier i U14-U19 och om det faller väl ut kan det användas kommande säsongen även i yngre åldersklasser.

  • Riktlinje för när sammandrag ska lottas i en serie i U12-U13 införs till 2024/2025:
    Om 2 eller fler lag har mer än 1,5 timmes restid (enkel resa) till mer än 50 % av motståndarlagen ska serien lottas med sammandrag eller med sammandrag blandat med enkelmatcher. (TK har rätt att frångå riktlinjen om man anser det motiverat)
    Likt tidigare gäller att föreningar om de är överens får lägga ihop matcher till dubbelmöten/sammandrag i serie som inte är lottad med sammandrag.

  • Riktlinje för när sammandrag ska lottas i en serie i U14 serie införs till 2024/2025:
    Om 4 eller fler lag har mer än 1,5 timmes restid (enkel resa) till mer än 50 % av motståndarlagen ska serien lottas med sammandrag eller med sammandrag blandat med enkelmatcher. (TK har rätt att frångå riktlinjen om man anser det motiverat)
    Likt tidigare gäller att föreningar om de är överens får lägga ihop matcher till dubbelmöten/sammandrag i serie som inte är lottad med sammandrag.

Med de här förändringarna tror vi att vi bättre kommer kunna parera urdragningar i serierna med bibehållet antal matcher samt göra seriespelet bättre med förhoppningsvis kortare resor i de yngre åldrarna.

Mer detaljerad information om förändringarna i serieindelningen och hur vi kommer lotta serierna inför 2024/2025 kommer skickas ut tillsammans med inbjudan till seriespel som kommer senast första veckan i april!

Publicerad: 2024-02-19

Senast uppdaterad: 2024-02-19

Författare: Camilla Rohlén

Intressant? Dela gärna!