Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Sävehof nära cupfinal - bortaslog Skuru

Torsdagens semifinal mellan Skuru IK och IK Sävehof slutade med gulsvart jubel. Gästande Sävehof vann 32–22 och skaffade sig ett betryggande försprång inför lördagens returmöte i Partille. 

Bild: Ida Sembe, IK Sävehof. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

ATG Svenska cupen 2022-33 närmar sig sitt slut. Under torsdagskvällen möttes Skuru IK och IK Sävehof i den första semifinalen av två.

På förhand var drabbningen i Nacka ett intressant mästarmöte. Skuru IK kom till spel som regerande cupmästare medan IK Sävehof är regerande svenska mästare. När lagen möttes i seriespelet i SHE tidigare i vintras vann Sävehof 38–25. Då saknades Skurus nyckelspelare Alexandra Bjärrenholt och Josephine Nordstrøm. Idag var båda med på plan.

I kvartsfinal hade Skuru och Sävehof eliminerat Önnereds HK respektive HK Aranäs.

Matchens första 15 minuter var mycket jämna. Men precis som i det senaste mötet var det Sävehof som så småningom kopplade ett grepp.

Emma Mihailovic, som vikarierade på vänstersex i Stella Huselius (sjuk) frånvaro, utökade till 12–9 i den 21:a minuten. Frida Rosell, som tog för sig i det uppställda anfallsspelet under hela kvällen, gjorde kort därefter 13–9. 14–9 gjordes sedan av högersexan Ida Sembe som satte dit bollen i nät genom en väl avvägd lobb. Skuru å andra sidan slet hårt i anfallsspelet. Mellan minut 15 och minut 26 gick de mållösa.

Hemmalagets måltorka berodde främst på ett par tekniska fel samt Johanna Bundsens storspel mellan stolparna. Landslagsmålvakten gjorde flertalet räddningar av högsta klass och vann över 60 minuter målvaktsmatchen överlägset.

– För egen del startar jag matchen knackigt. Det var jämnt länge. Men i andra halvlek kom vi ut och tryckte på dem lite bättre. Vi satte våra lägen samtidigt som jag tog några bollar. Jag kom in i det mer och mer, kommenterade Bundsen efter slutsignal.

11–15 skrevs paussiffrorna i Nacka Bollhall. Noterbart var att Skurus mittsexa tillika nyförvärv Elizabeth Collado nätade två gånger om i sin hemmadebut.

I andra halvlek kunde Sävehof tämligen komfortabelt bevaka och utöka sin ledning. Flera gånger om gjorde de enkla mål genom skyttarna Frida Rosell (elva mål) och Nina Koppang (fyra mål). Rosell var målbäst på plan och trivdes ikväll i sin gamla hemmahall. Rosell tillhörde Skuru mellan 2016 och 2019.

Skuru, som ej fick stopp på Sävehofs skyttar, kunde inte göra något åt resultatutvecklingen. Efter 41 minuter ledde de gulsvarta med 21–14.

– De var ett bättre lag än vad vi var idag. Vi hade väldigt svårt att göra mål. Vi behöver skapa fler bra lägen för att vinna en sån här match, kommenterade Skurus huvudtränare Magnus Oscarsson Söder som tyckte första halvlek var jämn.

– Vi fick lite matchen dit vi ville i första halvlek. Vi gjorde en jättefin första halvlek och gjorde det vi hade pratat om. Ändå drog de ifrån lite grann. I stora delar var det målvaktssspelet som skiljde lagen åt, fortsatte Oscarsson Söder.

22–32 slutade semifinal 1 i Nacka. Det innebär att Sävehof har ett mycket stort försprång inför returmötet i Partille på lördag. Efter matchen bedöme Oscarsson Söder Skurus chanser till avancemang till 2%.

– Vår målsättning är att åka ner och göra en så bra prestation som möjligt. Vi vill spela vår handboll - sen får vi om det räcker.

Returen spelas klockan 14.00 i Partille Arena. För de som inte kan närvara på plats visar Handbollplay matchen.

Vinnaren mellan IK Sävehof och Skuru IK möter Höörs HK H 65 i finalen av ATG Svenska cupen. 

Skuru IK – IK Sävehof 22–32 (11–15)

Målskyttar, Skuru: Alexandra Bjärrenholt 5, Jennifer Johansson 5, Amelia Lundbäck 4, Elizabeth Collado 2, Rikke Dahl Nielsen 2,  Ellen Voutilainen, Clara Petersson Bergsten, Isabel van Kerkvoorde, Kaja Stojilkovic. 

Målskyttar, Sävehof: Frida Rosell 11, Nina Koppang 4, Johanna Forbserg 3, Carmen Martin 3, Elin Ernelind 3, Ida Sembe 2, Emma Mihailovic, Johanna Bundsen, Elin Heikka. 

Publicerad: 2023-01-26

Senast uppdaterad: 2023-01-26

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!