Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Anderstorps SK är nu en del av Handboll Fitness-kartan

Anderstorps SK är en av alla föreningar som ansökt om återstartsstöd för att starta upp en ny verksamhet. Deras val blev Handboll Fitness.

Charlie Aronsson är klubbutvecklare i Anderstorps SK, en förening som ansökt om återstartsstöd för att starta upp en ny verksamhet, nämligen Handboll Fitness. De startade upp träningar i våras och har nu mellan 15-20 aktiva som tränar regelbundet. Tanken är att fortsätta satsningen under hösten och förhoppningsvis få in fler intresserade.

Hej Charlie! Vad gjorde att ni bestämde er för att starta upp Handboll Fitness?
- Vi tycker att handboll är roligt och vill gärna att alla ska ha möjlighet att träna handboll utan att det behöver vara en satsning i ett lag. Det kan även vara en rolig träningsform för att främja god fysisk hälsa, samt även ge möjlighet till ett socialt sammanhang, vilket främjar vår psykiska hälsa.

Vad har ni för målsättning med att starta upp Handboll Fitness?
- Syftet med denna satsning på Handboll Fitness är att behålla/bevara och inkludera alla i vårt samhälle kring handbollen. Då vi inte har något i dagsläget som är handboll för personer som vill spela handboll/röra på sig gemensamt med andra utan att det är någon särskild satsning.

Hur kom ni igång?
- Vi har erbjudit pass varje vecka på tisdagskvällar. Vi hade som ambition att ha morgon och kvällsträning. Men det blev endast kvällspass då vi såg att vi hade mest anmälda. Jenny Wallin bedriver verksamheten och håller i passen. Det behövs kontinuerlig planering så att träningarna blir genomförbara och kvalitén hög.

Vad har ni lärt er av uppstarten som ni kan tipsa andra föreningar om?
- Att det finns många runt omkring en förening som vill träna och få en gemenskap. Vi blev positivt förvånade att vi hade så många deltagare på våra pass. Testa och starta och se vad det ger är våran uppmaning.

Camilla Rohlén, som är projektledare för Handboll Fitness på Svenska Handbollförbundet, säger:
- Att erbjuda Handboll Fitness som träningsalternativ i en förening skapar möjligheter för fler målgrupper att kunna vara aktiva i föreningen. Upplägget och materialet är lätt att anpassa utifrån föreningarnas olika behov och förutsättningar.

Camilla vill verkligen betona att det inte behövs någon handbollsvana för att vara med. Handboll Fitness bygger på rörelse med boll, glädje, gemenskap och med fokus på folkhälsa. I och med att det är goalchastreetbollen som används så sänks trösklarna.

När man som förening startar upp Handboll Fitness får man tillgång till övningshäftet Puls – Power – Play som man sedan använder på sina träningspass. Alla tränar tillsammans, men alla deltagare anpassar övningarna till sin egen nivå.

Vi önskar Anderstorps SK lycka till med sin satsning på Handboll Fitness!

Publicerad: 2022-09-30

Senast uppdaterad: 2022-12-29

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!