Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

KFUM Trollhättan förbereder sig för SM i beachhandboll

15-16 juni arrangerar Svenska Handbollförbundet SM i beachhandboll tillsammans med KFUM Trollhättan. SM spelas med två klasser, herrsenior och damsenior. Välkommen med din anmälan!

I samband med SM kommer även den nya beacharenan på Arena Älvhögsborg att invigas.

- Nu gäller det för oss i KFUM Trollhättan att planera detta SM på bästa sätt, t ex vilka övriga arrangemang vill och kan vi som förening arrangera i samband med detta och hur skapar vi ett bra värdskap till de lag som reser hit för att spela på beachen, säger Kent Karlsson, ansvarig i beachkommittén i KFUM Trollhättan.

Förra året arrangerades SM i Kalmar och då var det totalt 11 lag som deltog. Det är både dam- och herrlag som kommer till Trollhättan för att försöka bli svenska mästare och spelarna får vara födda från 2006 eller tidigare. Mästerskapet kommer att spelas i enlighet med det internationella regelverket.

- Svenska Handbollförbundet har många goda erfarenheter av att arrangera beachhandbollsevent i Trollhättan så vi ser fram emot att även arrangera SM här. Extra kul är att det även finns flera duktiga lokala förmågor från Trollhättan som spelat i både ungdomslandslaget och vårt landslag i beachhandboll, vilket kan förklara det härliga engagemanget som finns, säger Tony Carlsson från Svenska handbollförbundet.

Beachhandboll är en växande sport som härstammar från den traditionella inomhushandbollen. Sporten karaktäriseras av spektakulära mål och räddningar. Matcherna är intensiva med ett högt tempo, vilket ofta resulterar i många mål och generellt väldigt spännande matcher.

Att ett förbund återvänder till en stad för fler arrangemang visar på att vi är bra på att skapa arrangemang här i Trollhättan. Vi har väldigt engagerade föreningar som håller ett högt värdskap och vi bistår med det vi kan från staden och uppenbarligen blir vi ett bra team ihop. Det är ett härligt kvitto att ha med i vårt fortsatta arbete med våra föreningar menar Tommy Svensson, Kultur och fritidsförvaltningschef, Trollhättans Stad.

- Vi som arena har erfarenhet av att jobba med Svenska Handbollförbundet sedan tidigare, vilket har gett både många och goda erfarenheter och vi ser verkligen fram emot att välkomna handbollförbundet till sommarstaden Trollhättan i juni och i synnerhet till Arena Älvhögsborg, säger Håkan Engström, VD Arena Älvhögsborg.

När: Lördag 15 juni till söndag 16 juni

Plats: Arena Älvhögsborg, Storgatan 1, 461 31 Trollhättan

Klasser: Damsenior och Herrsenior

Anmälan
Anmälan till SM i beachhandboll 2024 görs genom registrering via länken nedan. Varje laganmälan görs separat.


Bakgrund
Beachhandbollen uppkom i sin linda 1992 och har sitt ursprung i Italien. Sporten fick officiell status av det Internationella Handbollförbundet 1995 och har sedan dess varit på stadig frammarsch. Brasilien har hittills varit världsledande på både dam- och herrsidan med 3 respektive 5 officiella VM-titlar.

Sedan 2004 har det spelats EM (ojämna år) och VM (jämna år) vartannat år. Sporten har även under senare år tagit plats i Ungdoms-OS, World Games och World Beach Games. Utöver dessa internationella turneringar spelas det mästerskap i varje världsdel, vilket är en tydlig indikation på sportens geografiska spridning. Att sporten växt snabbt och brett har under senare år genererat ett ökat intresse även medialt och majoriteten av de turneringar som spelas distribueras idag via stream på internet och/eller tv. 2022 spelades det första EM-kvalet.

Läs mer om SM i beachhandboll

Läs mer om beachhandboll


Flera beachhandbollsevent har arrangerats i Trollhättan de senaste åren, bl a riksläger och landskamper.

Publicerad: 2024-02-29

Senast uppdaterad: 2024-02-29

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!