I svensk handbolls Strategi 2021/2025 finns ett uttalar fokus om att utveckla breddverksamheten inom beachhandbollen och öka antalet föreningar som bedriver verksamhet inom beachhandboll. Vill ni komma igång? Kontakta Svenska Handbollförbundets projektledare Tony Carlsson.

Introduktion i beachhandboll – ett webbinarium med Jesper Knutsson och August Elmberg

7-faldiga svenska mästarna och landslagsmännen i beachhandboll, August Elmberg och Jesper Knutsson, håller en grundläggande introduktion till den snabbt växande sporten beachhandboll. Föreläsningen inkluderar grundläggande regelverk och principer, sportens utveckling i Sverige fram till idag och en framåtblick. August och Jesper kommer även att ge handfasta tips på hur man kan starta upp och bedriva beachhandbollsträning för barn, ungdomar och seniorer.

Bedriver föreningen redan idag verksamhet inom beachhandboll och vill utveckla denna? Kontakta Svenska Handbollförbundets projektledare Tony Carlsson.

Fakta om beachhandboll

Beachhandboll är en spektakulär gren inom handbollen som är etablerad internationellt och på stark frammarsch i Sverige. En form av handboll på ett underlag (sand) som stimulerar till ett publikfriande spel.

SM i beachhandboll
SM 2019 spelades i Ulricehamn och SM-dagarna präglades av show, fair play och fantastisk beachhandboll. Regerande Svenska Mästare är Göteborg Beach handball Club (herr) och Torslanda HK (dam). SM 2020 ställdes in på grund av spridningen av coronaviruset.

Den största beachhandbollsturneringen i världen spelas i Sverige
OV Beachhandboll är världens största handbollsturnering, sett till antal deltagande lag, hela 15 000 lag. Mest imponerande är deras klasshandboll i samband med turneringen. 1111 skolklasser från stora delar av landet deltar i sanden under 3 dagar.

Beachhandbollsplaner
Det byggs nya beachplaner runt om i landet och just nu finns det cirka 60 stycken fina beachhandbollsanläggningar att tillgå från norr till söder.

Trenden visar tydligt att kommunerna ser beachhandbollen som något mycket positivt och ett berikande inslag som inte kostar för mycket. En aktivitet som ligger i tiden som en social, billig, lätt och rörlig sport.

Internationella mästerskap
För bara några år sedan (2015) gjorde Sverige för första gången entré i ett beachmästerskap då herrlandslaget i beachhandboll deltog i EM. Två år senare, 2017, var succén ett faktum. Laget kom på en 5:e plats i EM och direktkvalificerade sig därmed till VM 2018 i Kazan, Ryssland, där blev det en hedrande 4:e plats och ett stort genombrott i internationell beachhandboll. Sommaren 2019 deltog Sveriges herrar i World Beach Games (som kallas sandsporternas OS) och på sanden i Qatar blev det en riktig framgångssaga när Sveriges första medalj (brons) kunde bärgas.

Sveriges damlandslag i beachhandboll deltog i EM 2017 och kom där på 13:e plats.

Beachhandboll har införts i programmet för Youth Olympic Games (Ungdoms-OS) 2018 i Buenos Aires, Argentina och har ansökt om att tas upp i OS-programmet 2024.

Internationella domare
Årets domare 2017, utsedda av Svenska Handbollförbundet, Johan och Martin Gomér är även framgångsrika inom den internationella beachhandbollen. Under EM i Zagreb fick herrarna döma herr-juniorfinalen samt matchen om 3-4 pris i seniorklassen. I Youth Olympic Games (Ungdoms-OS) 2018 i Buenos Aires, Argentina fick bröderna även döma herrjuniorfinalen. Domarparet är nyligen nominerade till VM i Italien 2020. Bröderna Gomér är ett av Europas bästa domarpar.

Visste du att
… beachhandboll grundades i södra Italien 1992 på grund av brist på inomhushallar.

… det första EM:et i beachhandboll spelades år 2000, det första VM:et 2004.

… det finns cirka 60 stycken beachhandbollsplaner runt om i Sverige, och fler tillkommer.

SÅ SPELAS BEACHHANDBOLL

Spelplanen
Spelplanen är 27 m lång och 12 m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 30-40 cm lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3 m. Målen ska vara 3 m breda och 2 m höga.

Speltid
En match består av två halvlekar som är i 10 minuter och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden Goal". Om vartdera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (En spelare mot målvakten).

Inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakt innanför målgården.

Matcherna startas alltid med uppkast.

Så räknas mål:
Vanliga mål = en poäng.

Spektakulära mål (snurr eller japan) = två poäng.

Mål av målvakt, specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) = 2 poäng

Straffmål = 2 poäng

Shoot out
Varje lag har en målvakt i mål och väljer ut fem spelare var som får ta varsin shoot out (fem olika spelare). Lagen skjuter varannan shoot out. Båda målvakterna står på sin respektive mållinje. Utespelaren på tur att skjuta ställer upp med en fot på målgårdslinjen. Utespelaren passar målvakten. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan välja att skjuta själv, eller så kan målvakten passa utespelaren som springer mot motståndarmålet. Utespelaren försöker då göra mål. (OBS: ska genomföras inom tre sekunder). Nuddar bollen marken, alternativt att utespelaren gör ett regelfel döms shootouten bort. Om försvarande målvakt begår ett regelfel blir det straff och rött kort. Det lag som fått est poäng under shoot outen vinner matchen.

Så spelas bollen
Använd händerna. Lägg ner bollen i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården.

Bestraffningar
Den utvisade spelaren ska lämna planen och får komma in igen först vid nästa bollinnehav. Två utvisningar innebär diskvalifikation.

Laget
Ett lag består av 10 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.