Om #schysstmatch
Svensk handboll
Vår värdegrund bygger på att all verksamhet inom svensk handboll bedrivs i enlighet med idrottens idéprogram Idrotten Vill, FN:s Barnkonvention och Svenska Handbollförbundets policyprogram. Den ska också präglas av prestationslust, sportslighet, spänning, glädje, gemenskap och trovärdighet. Den ska vara öppen för alla och den enskilde individen ska ges möjlighet till personlig utveckling.
Fair play är handbollens signum och det är på planen, i mötet mellan lag och spelare, som vår idrottsunika karaktär framträder. Redan i matchens första anfall möts spelarna i ett handslag – en symbolisk gest av respekt. Det är just detta samspel mellan fair play och tävlingsintensitet som gör handbollen unik. Fair play är mer än respekten för spelet och motståndaren; det är ett förhållningssätt för hur vi bemöter varandra som människor.
Du som spelar i landslaget, du som är tränare eller ledare, som jobbar som kanslist, som dömer, som är publik, du som har ett styrelse- eller kommittéuppdrag, du som tränar handboll en, två, tre eller sju dagar i veckan, du som ser till att alla spelare i hela Sverige har rena matchkläder att ta på sig, du som ser till att bollarna är pumpade till varje träning, du som bakar till caféet, som kollar biljetter, som är anhörig eller förälder, du som precis har börjat spela och du som har spelat hela livet – du är en del av svensk handboll. Och tillsammans har vi ett gemensamt ansvar att skapa och upprätthålla trygga miljöer, där alla känner sig välkomna och respekterade.
Ett gemensamt ansvar
För många är handboll mer än en fritidsaktivitet; det är en viktig del av livet – en plats för gemenskap, glädje, trygghet och utveckling. Oavsett vilken betydelse handbollen har för oss, ska alla inom handbollsfamiljen känna sig trygga och kunna ta del av glädjen och gemenskapen. Vi delar tillsammans upplevelser både på och utanför planen, upplevelser som väcker känslor av glädje, eufori, frustration och besvikelse och blir minnen för livet.
Vi vill att handbollsfamiljen fortsätter att vara engagerad och visa känslor och passion för handboll – utan att någon blir utsatt för påhopp, ingen vill uppleva en avskräckande matchmiljö eller minnas handboll som otrygg. Tyvärr är detta verkligheten för en del, vilket påverkar deras upplevelse, glädje och motivation att fortsätta. Därför är det avgörande att vi tillsammans inom svensk handboll tar ett gemensamt ansvar och fortsätter att bidra till en positiv och trygg matchmiljö som präglas av handbollens värdegrund.
Handbollförbundet Syd, i samarbete med RF-SISU Skåne, initierade konceptet #schysstmatch för att adressera de utmaningar som finns kring matchmiljön. Dessa utmaningar är inte unika för Handbollförbundet Syd, utan något som vi alla i viss mån kan relatera till och påverkas av. Svenska Handbollförbundet (SHF) och distriktsförbunden (SDF) beslutade 2023 att lyfta #schysstmatch till en nationell nivå för att hantera och förebygga dessa utmaningar.
En hållbar kultur av fair play
Syftet med #schysstmatch är att etablera och utveckla en hållbar kultur av fair play inom svensk handboll. Genom utbildning i handbollens värdegrund vill vi skapa trygga och positiva miljöer där domare, spelare, ledare och alla andra känner sig välkomna och respekterade. Den långsiktiga målsättningen är att alla inom svensk handboll ska ha fått utbildning och ökad kunskap i handbollens värdegrund.
För alla
Primärt riktar sig #schysstmatch till alla handbollsföreningar och alla som är involverade kring matchmiljön:
- Föreningar och styrelser
- Spelare, ledare och föräldrar
- Domare och funktionärer
Vi strävar efter att #schysstmatch ska genomsyra hela vår verksamhet, och är ett förhållningssätt för hur vi inom svensk handboll bemöter varandra som människor.
Tillsammans kan vi bidra till att handbollsupplevelserna är så positiva som möjligt för så många som möjligt.
Publicerad: 2024-06-28
Senast uppdaterad: 2024-08-26
Författare: Daniel Hobsjö
Email: daniel.hobsjo@handboll.rf.se