Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Om beachhandboll

Bakgrund

Beachhandbollen uppkom i sin linda 1992 och har sitt ursprung i Italien. Sporten fick officiell status av det Internationella Handbollförbundet 1995 och har sedan dess varit på stadig frammarsch. Brasilien har hittills varit världsledande på både dam- och herrsidan med 3 respektive 5 officiella VM-titlar.

Sedan 2004 har det spelats EM (ojämna år) och VM (jämna år) vartannat år, sporten har även under senare år tagit plats i Ungdoms-OS, World Games och World Beach Games. Utöver dessa internationella turneringar spelas det mästerskap i varje världsdel, vilket är en tydlig indikation på sportens geografiska spridning. Att sporten växt snabbt och brett har under senare år genererat ett ökat intresse även medialt och majoriteten av de turneringar som spelas distribueras idag via stream på internet och/eller tv. 2022 spelades det första EM-kvalet.

Satsning på spelarutbildning

Svensk beachhandboll har under det senaste decenniet arbetat målmedvetet med att utveckla sporten genom en strukturerad utvecklings- och utbildningsplan för barn, ungdom och seniorer. Sedan 2020 har distrikten ansvarat för att arrangera spelarutbildningstillfällen med ambition att lära ut sportens grunder och slussa in ungdomar i landslagsverksamheten.

Satsningen på spelarutbildning har visat sig väldigt lyckosam med fullbokade utbildningar och flera hundra deltagare per tillfälle, dessutom har både flick- och pojklandslagen lyckats vinna flertalet medaljer under de senaste årens internationella mästerskap på ungdomssidan. Vidare ser vi glädjande att flertalet ungdomar både har fortsatt spela beachhandboll aktivt i föreningar men även tagit steget upp i dam- och herrlandslag, vilket ligger väl i linje med svensk beachhandbolls ambition om att introducera spelare i seniorverksamheten, med målsättning att lyckas etablera konkurrenskraftiga seniorlandslag på lång sikt.

Under de senaste åren har landslaget bland annat radat upp följande slutplaceringar vid internationella turneringar:

Sveriges meriter

  • 2017 – Herrar 5:a och damerna 11:a vid EM i Zagreb, Kroatien
  • 2018 – Herrar 4:a vid VM i Kazan, Ryssland
  • 2019 – Herrar 3:a vid World Beach Games i Doha, Qatar
  • 2021 – Pojkarna 1:a och Flickorna 12:a vid U17-EM i Varna, Bulgarien
  • 2022 – Pojkarna 5:a och Flickorna 6:a vid U16-EM i Prag, Tjeckien.
  • 2023 – Pojkarna 3:a och Flickorna 3:a vid U17-EM i Izmir, Turkiet

Beachhandboll är en växande sport som härstammar ifrån den traditionella inomhushandbollen. Sporten karaktäriseras av akrobatik i form av snygga mål och spektakulära räddningar. Matcherna är intensiva med ett högt tempo, vilket ofta resulterar i många mål och generellt väldigt spännande matcher. Beachhandbollens upplägg i form av regler och filosofi strävar efter en inkluderande sport där allt ska genomsyras av fair play i form av ömsesidig respekt spelare, ledare och domare emellan.

Introduktion till beachhandboll

Beachhandbollens fundament är fair play i kombination med ett regelverk som har utvecklats för att gynna och belöna spektakulära aktioner med fler poäng. I den här introduktionen kommer du som läsare få en förståelse om varför beachhandboll är en populär sport i samtliga världsdelar och varför den fortsätter växa och har börjat få fäste i stora mästerskap så som Ungdoms-OS och World Games.

För en djupare introduktion klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2023-10-26

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!