Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Bli handbollsdomare

Vill du bli domare?

I Sverige spelas varje år flera tusen handbollsmatcher av våra drygt 130 000 spelare. Alla dessa matcher kan spelas tack vare våra domare.

Utbildning av domare
Vår domarutbildning går från steg 1 = minihandboll upp till steg 4 = handboll på seniornivå, där varje steg i utbildningen är anpassad efter den nivå du ska döma på med uppföljning och vidareutbildning. Utbildningen är delvis digital.

Internationella framgångar
Domarskapet är ett spännande uppdrag med möjligheter som på sikt kan innebära lika stora framgångar som man kan nå som spelare eller tränare för den som är beredd att satsa. Under senare år har svenska handbollsdomare vid flera tillfällen nominerats att döma matcher i stora internationella mästerskap som EM och VM, både inom den traditionella handbollen, men även inom beachhandbollen. Vi har återkommande representation av svenska domare också i de stora internationella klubblagstävlingarna som exempelvis Champions League och Challenge Cup.

Mentorer viktig komponent
Domaryrket är traditionellt mansdominerat och det är glädjande att det under de senaste åren är en betydande ökning, främst på lägre nivåer, av tjejer som väljer att bli domare. Svensk handboll har, liksom många fler idrotter, få tjejer/kvinnor i högre tränarpositioner och det är samma problematik inom domaryrket, även om det finns några domarpar på högsta nivå.

Inom svensk handboll utbildas många domare på lägre nivåer men svårigheten är att behålla dem över tid. En nationell utvecklingsgrupp har bildats för att bättre kunna ta hand om domare på lägre nivåer. Och en särskild utbildning för mentorer är på gång, den beräknas lanseras under 2021. Vi har sett att det ibland är attityden mot framförallt unga domare som gör att dessa väljer att sluta döma handboll och det krävs en förändring. Många föreningar gör ett fantastiskt jobb gällande attityder, normer och värderingar och det är många gånger helt avgörande för att skapa ett positivt klimat på planen. Handboll är en fysisk och tuff sport, men också ärlig. Vi pratar ofta om fair play och den mentaliteten ska genomsyra all vår verksamhet. Vi ska alltid visa respekt för varandra, både på- och utanför planen och det gäller alla, med- som motspelare, tränare, ledare, funktionärer, domare, föräldrar och publik. Mentorerna kommer att ha en viktig uppgift i att stötta domarna under deras aktiva karriär och är en viktig komponent för vi ska kunna behålla fler domare under längre tid.

Projektstöd
För föreningar finns möjlighet att söka projektstöd för utbildning av domare och mentorer.

Vill du bli domare?
Kontakta ditt distriktsförbund Länk till annan webbplats.för att komma igång med din domarkarriär.

Kontakt
Niklas Axvallen, domaransvarig, Svenska Handbollförbundet.

Publicerad: 2022-10-13

Senast uppdaterad: 2023-10-02

Författare: Niklas Axvallen

Intressant? Dela gärna!