Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Bli handbollsfunktionär

Vill du bli funktionär?

Inom svensk handboll finns fyra kategorier för dig som är eller vill bli funktionär:

Föreningsfunktionär
Distriktsfunktionär
Förbundsfunktionär
Elitfunktionär

För den som vill bli funktionär är det första steget att utbilda dig till föreningsfunktionär. Som föreningsfunktionär är du funktionär inom den egna föreningen under ungdomsmatcher.

Kontakta den som är utbildningsansvarig inom din förening för att anmäla dig till nästa kurs för föreningsfunktionärer. Utbildningen genomförs vid ett kurstillfälle.

Som distriktsfunktionär är du funktionär på matcher för ungdomar upp till och med division 3 herrar, division 2 damer samt ungdomstävlingar. Det finns inget krav på att du måste varit föreningsfunktionär innan du blir distriktsfunktionär. För att få fortsätta att vara distriktsfunktionär behöver du gå en repetitionskurs vart annat år. Längden på kursen varierar beroende på hur många regelnyheter det är varje år, men oftast är kursen en vardagskväll.

Kontakta den som är utbildningsansvarig inom din förening för att anmäla dig till nästa kurs för distriktsfunktionärer alternativt domarkonsulenten i ditt distriktsförbund.

När du varit distriktsfunktionär i några år kan du vidareutbilda dig till förbundsfunktionär. Du behöver ha några års vana som distriktsfunktionär och ha deltagit på aktuella repetitionskurser. Som förbundsfunktionär behöver du genomföra en heldagskurs samt ett kunskapstest med godkänt resultat. Legitimation utfärdas efter godkännande. Som förbundsfunktionär är du funktionär på matcher upp till division 1 herrar och damallsvenskan.

Kontakta domarkonsulenten i ditt distriktsförbund om du vill bli förbundsfunktionär.

När du varit förbundsfunktionär i några år kan du vidareutbilda dig till elitfunktionär. Du behöver ha några års vana som förbundsfunktionär och ha deltagit på de obligatoriska kurserna varje år. Som elitfunktionär behöver du göra ett kunskapstest med godkänt resultat (varje månad under säsongen). Legitimation utfärdas efter godkännande.

Som elitfunktionär är du funktionär på matcher upp till och med herr- och damelit samt internationella matcher.

Kontakta domarkonsulenten i ditt distriktsförbund om du vill bli nominerad som elitfunktionär, Svenska Handbollförbundet:s domar- och funktionärskommitté beslutar varje år vilka av de nominerade som blir kallade till kurs.

Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2022-12-27

Författare: Niklas Axvallen

Intressant? Dela gärna!